• Hogyan programoz az MI

    Internet a tanórán - egy éve

    Írta: Nádori Gergely

    dall-e képNincs forróbb téma manapság a mesterséges intelligenciánál. Bár a legnagyobb zajt a ChatGPT-vel írt esszék és a Dall-E-vel készült képek csapták, a technikát legalább annyira, ha nem jobban lehet használni programok írására. Mit jelent ez vajon az oktatás számára? Ha majd az MI-k írják a programokat, akkor nem is kellenek programozók? Továbbra is olyan fontos a kódolás oktatása, ahogy azt eddig minden 21. századi pedagógiáról szóló könyvben, előadásban, podcastban és TED-talkban mondták évek óta? Gondoltam, kipróbálom magam is, íme az eredmény és a tapasztalatok:

    Bővebben...

  • Codycolor - algoritmizáljunk játékosan

    Internet a tanórán - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nagy sikernek örvend a Codycolor (ITT TALÁLHATÓ) nevű játék, amely mostanra már magyarul is elérhető. A szabályok egyszerűek: 1-100 játékos tud egyszerre versenyezni, méghozzá egy sakktábla jellegű pályán, ahol minden mező színes és összesen 3 szín van. A feladat az, hogy a sakktábla bszélére bárhová lerakott kis robot minél hosszebb ideig maradjon a táblán. Ebben a színes mezők igazítanak el, hiszen ha szürke mezőre lépünk, akkor egyenesen megy a robot, sárga mezők esetében jobbra, a pirosaknál pedig balra fordul. Mivel minden játék más színkiosztással kezdődik, a Codycolor megunhatatlan. Érdemes osztályokkal kipróbálni, én megtettem, hatalmas izgalommal, sok kiabálással jár :) És egy idő után felismerik a játékosok, hogy milyen színkiosztás lesz számukra elnyös, ilyen kombinációk járnak gyors lelépéssel a pályáról.

    Bővebben...

  • Ingyenes bemutatóóra a Scottie Go!-val!

    21. századi tanár - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ismerje meg működés közben!

    Ingyenes bemutatóóra-foglalás ide kattintva: csak válasszon egy időpontot!

    • Vidéki iskolák: egyeztessünk a címen! scottiego@klett.hu

    • Diákjai játékos formában ismerkedhetnek meg a programozás alapjaival, miközben együttműködve, egymást segítve oldanak meg problémákat.

    • A gyermekek felfedezhetik, hogy a technológiát a szórakozáson kívüli célok elérésére is használhatják.

    • Fejleszti az analitikus gondolkodásmódot, segíti az algoritmusok megismerését.

    • A közös munka során a diákok egyéb készségei is fejlődnek.

    • Tanári útmutató, elearning képzés és teljeskörű támogatás a játék bevezetéséhez.

    Mi az a Scottie Go! termékcsalád?

    A Raabe Klett Kft. munkatársai által a magyar piacra lokalizált Scottie Go! fejlesztő játék egyedi kialakítása révén akár már 4 éves kortól elkezdhetnek ismerkedni a gyerekek a kódolással.

    Bővebben...

  • Programozás böngészőből

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    colabHa valaki túl akar lépni a kódolásban az első lépéseken érdemes megismerkednie a Google Colab oldallal (IDE KATTINTVA). A Google Drive-ba épülő jegyzetfüzetekben programokat írhatunk (Python nyelven) és rögtön le is futtathatjuk őket. Ami talán még fontosabb meg izgalmasabb, hogy akár Tensor Flow-t is használhatunk, tehát nyitva áll az út a komoly gépi tanulásos programok megírása előtt is, anélkül, hogy bármi újat kellett volna raknunk a gépünkre.

    Bővebben...

  • Code academy - a programozás ábécéje

    - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A kódolás a 21. századi nemzetközi nyelv, amely megkönnyíti a nemzetek közötti kommunikációt - tartják sokan Persze a Bábel-hal kapcsán talán gondolhatjuk azt is, hogy ez nem biztos, hogy jó hír (mármint az, hogy a nemzetek ezentúl egy közvetítő nyelv segítségével kommunikálhatnak minden korlát nélkül). A kódolás azonban itt van, és úgy néz ki, hogy jó ideig még biztosan marad. Ezért hát akárhány éves z ember, vagy akármit is gondol a programozásról, és az ahhoz való affinitásáról, itt az idő, hogy belevessük magunkat a kódolás rejtelmeibe. Erre (némi angoltudással felvértezve) remek első lépés a Code academy, ahol én most a Python nevű nyelv tanulását kezdtem el. Kezdő szintről is viszonylag kis lépésekben, világos magyarázatokkal, és sok hasznos segítséggel sajátíthatjuk el ezt a csodálatos nyelvet.

    Bővebben...

  • Vizuális programnyelv

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    processingA cím alapján felteszem sokan azokra a programnyelvekre gondolnak, amikben nem kell szöveget írni, hanem valamilyen vizuális módon lehet összerakni a programot. Ilyen a LEGO robotok programnyelve, a Scratch vagy éppen a micro:Bithez használt MakeCode. Ezek nagyon hasznosak lehetnek, amikor kicsiket kezdünk el a programozás fortélyaira tanítani, de nem mindig könnyű azt a lépést megtenni, ami a szöveges programnyelvek felé vezet. A Processing nevű programnyelv (INNEN LETÖLTHETŐ), segtségével azonnal elkezdhetünk grafikát programozni. EZ nagyon hasznos lehet, mivel azonnal valami igazán látványos történik. Ebből a szempontból egy kicsit hasonlít, a megboldugult Flash-re, de annál sokkal biztonságosabb és könnyebben is kezelhető.

    Bővebben...

  • Kódolás teljesen kezdő felnőtteknek - szöcskével

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egy rendkívül egyszerű, mégis remekül használható appot ajánlunk ma (ITT TÖLTHETŐ LE a Google Play-ről, amely rendkívül egyszerűen követhető, a kódolás szépségeit mégis lépésről lépésre bemutatni hivatott. Némi angoltudás nem árt hozzá, de feladatok nagyon szépen visznek be minket a sűrűjébe a dolgoknak. Egy szöcskével kell lépdelnünk, és például országok zászlóit kell színkódok, illetve az irányok megadásával kiraknunk. De ez csak a kezdet, később további - immár bonyolultabb - kihívások is várnak ránk Ha letöltjük, az app joggal lehet kihívója a Facebook-nak vagy az Instagram-nak, ha csak öt percünk van, vagy várakozunk az orvosi rendelőben.

    Bővebben...