• In-tray exercise - ez most angolul van tényleg

    Nyelvoktatás - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Bevallom, soha nem mozogtam igazán otthonosan az üzleti világban, nem éreztem magam jó vezetőnek, 'menedzsernek'. Néha azonban érdekes azzal eljátszani, hogy vajon képes lennék-e irányítani egy nagyobb (vagy akár kisebb) céget. Nagyon szeretem az erre kitalált ún. in-tray teszteket, ahol rengeteg feladatot kapunk egy napra (vagy megadott időre), amit egy szerepnek megfelelően kell megpróbálnunk megoldani. Fontossági sorrendet kell felállítani, delegálni kell tudni a feladatokat, használni, és segíteni a munkatársakat, szóval hihetetlenül összetett a feladat, és kevés az idő. Ráadásul ha mindez angolul van, és ingyenesen letölthető (MINT PÉLDÁUL ITT), akkor egy egész napos tréning, vagy angolos projektnap meg is van oldva. Azzal a kikötéssel, hogy ez tényleg elég összetett feladat, csak jó angolosokkal érdemes nekifutni.

    Bővebben...

  • Egy ötlet nyelvórákhoz - 1 perc készülés, 40 perc az órán

    Angolos ötletekX - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    gyilkos A legegyszerűbb óravázlatot szeretném most megosztani abban a hitben, hogy csak tanárok olvassák ezt az oldalt - legalábbis mostani (és jövőbeni) diákjaim nem. Mivel minden csoport szereti a nyomozós, 'gyilkosos' kommunikatív játékokat, minden évben játszunk 3-4 alkalommal ilyeneket (Jill Hadfield kommunikatív játékötletei pl. tökéletesen beválnak). Amikor megszokják egy picit, hogy kártyát kapnak, azon információ van, erről beszélni kell, és valaki megpróbálja 'megúszni', némi félrebeszéléssel, akkor lehet robbantani azt a játékot, ahol MINDENKI gyilkos. A feladatuk az, hogy figyeljenek arra, amit a másik mond, ők minél kevesebbet áruljanak el magukról, de minél többet beszéljenek, majd azt felhasználva, amit hallottak, próbálják vagy kitalálni, hogy ki még a gyilkos, vagy próbáljak rájönni, hogy ki a rendőr, és őket vezessék félre. Mivel semmilyen valós info nincs, és mindenki csak saját magára hagyatkozhat, B1 (és felette) szinten egy órát végigbeszélnek, és találnak ki mindenfélét.

    Bővebben...

  • Remek oldalak angolul beszélni vágyóknak

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    angol Nyakunkon az angol érettségi, de a május a nyelvvizsgák szezonja is. Hogyan készülhetünk hatékonyan a szóbelikre? Nos, erre sajnos általános receptet nem tudunk adni, de annyit megtehetünk, hogy ajánlunk pár oldalt. Ha tanárként, tematikus anyagokat keresünk, érdemes Michelle Henry oldalára bekukkantani. Ha vitáztatni szeretnénk, a Debatabase remek kiindulópont lehet - nem csak témák, hanem kidolgozott érvek is várnak ránk. Ha hasznos kérdéseket szeretnénk feltenni, ájánljuk az ITELSJ oldalát, de nekem még ennél is hasznosabbnak bizonyult az ESL Discussions. És végül ajánljuk magunkat is, hiszen 50 érettségi tételek szerint rendszerezett kérdéshez készítettünk mintaválaszt amerikai emberrel. Az összes hangfájl ingyenesen letölthető itt.

    Bővebben...

  • Érzelmek a közösségi oldalakon

    Letölthető anyagok - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Soha nem felejtem el, még az internetes kommunikáció hajnalán, amikor a szokottnál egy kicsit ironikusabbra sikerült megjegyzést egy ismerősöm komolyan vett. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy csak vicceltem, ő kiakadt és azt mondta: de akkor miért nem írtál mellé smiley-t??!! Én azt gondoltam, amit Rejtő Jenő egyik hőse, hogy ti. 'nem lehet minden pofon mellé közlekedési rendőrt állítani', de azért azóta figyelek, és azon gondolkozom, vajon az idézett Rejtő könyveibe hány smiley is kellene. Így megy ez. Azóta viszont igény lett azóta az érzelmek szélés skálájának online kifejezésére, és ahol van kereslet, ott lesz kínálat is. IDE KATTINTVA egy listát találhatunk azokkal az érdekes, hasznos, vagy egyszerűen csak különleges smiley-kkal, amelyekkel még több érzelmet csempészhetünk Facebook üzeneteinkbe. Jó halászást!

  • Könyvajánlók kollaboratívan

    Internet a tanórán - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mielőtt bármilyen alkalmazással dolgoznék az órán, igyekszem nagyon átgondolni, hogy vajon valóban értelmes-e az IKT használata, azaz többet kapok-e az IKT-tól, mintha csak a tábla-kréta kombóval dolgoznék. Most a feladat az volt, hogy könyvajánlókat készítsenek egymásnak a diákok (középfok körül tudnak angolul, de bármilyen nyelven lehet csinálni). Ezt csináltuk: párban dolgoztak gép előtt (pontosabban azzal a Fujitsu rendszerrel, illetve a Microsoft multi-point szerverével, amelyről részletesebben ITT TALÁLHATÓ leírás), és mindenkinek 2-3 olyan könyvről kellett egy-egy linket keresni, amelyet olvasott és tetszett neki. Ezeket a Wallwisher nevű közösségi post-it oldalon megosztották egymással. A következő lépés az volt, hogy a megosztott könyvek közül kellett mindenkinek (egyedül) hármat választania, amit szívesen elolvasna. Végül felálltak a gép mellől, körbejártak a teremben és elmesélték egymásnak, hogy melyik könyveket válaztották (természetesen nagy öröm volt, ha kiderült, hogy valaki éppen azt választotta, amelyiket a beszélgetőtársa ajánlott. A Wallwisher fal elkészítése 1 perc volt, a gyerekeknek csak annyit kellett elmondani, hogy a 'falra' dubla kattintással lehet írni. IDE KATTINTVA pedig bele lehet nézni abba, hogy mi minden gyűlt össze 10 perc alatt. A Wallwisher használatáról ITT ÍRTUNK.

  • Writeboard - közösségi szerkesztő

    Internet a tanórás - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyszerű, praktikus, letisztult, keveset tud, de azt jól. Mindez igaz a Writeboard nevű alkalmazásra (IDE KATTINTVA láthatjuk, hogy milyen igaz!), ahol online tudunk dokumentumokat szerkeszteni másokkal együtt. Gyors és megbízható, de egyáltalán nem csicsás az oldal. Ha valaki a a külcsín alapján ítél, annak a Writeboard csalódást okoz. Ha azonban gyorsan szeretnénk közösen szerkeszteni egy dokumentumot, akkor a Writeboard jó megoldás lehet. Nem kell mást tennünk, mint megadni az oldal címét, az e-mail címünket, majd egy jelszót, és már készen is vagyunk. Még regisztrálnunk sem kell előtte.

  • Crowdvine - weboldal konferenciáknak

    Internet a tanórán - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Sok konferenciaszervezőnek jelent gondot, hogy a konferenciát hogyan lehet népszerűsíteni online úgy, hogy az ne kerüljön nagyon sok pénzbe. Nos, erre most egy (sajnos angol) megoldást mutatunk. A Crowdvine (ITT TALÁLHATÓ) szolgáltatása nagyon egyszerű, praktikusan használható, hiszen egy alkalomra létrehozhatunk egy közösségi oldalt, ott kapunk alapvető funkciókat (pl, fórum, blog, közösség), és ezt 500 főig ingyen ráadásul. Sok minden személyre szabható az oldalon, de így is max. 30 perc alatt kész a weboldalunk. A szolgáltatás elég gyors is ráadásul, hiszen akár 5000 fős konferenciák kiszolgálására is képes.

  • Eldobható e-mail cím

    Tippek, trükkök - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Biztosan sokan bosszankodtak már e sorok íróján kívül is azon, hogy be kell regisztrálni mindenhová, és ezt e-mail címmel kell megtenni. A Gmail például már elég jól véd a levélszemét ellen, és mégis ... néha van úgy az ember, hogy nem szeretné megadni a valós címét. A gond ott van, hogy új címet csinálni, azt karbantartani egy-egy ideiglenes regisztráció kedvéért nagy macera. Erre a problémára kínál megoldást a Filzmail (ITT KÍNÁLJA A MEGOLDÁST!), ahol 24 órán keresztül regisztráció nélkül tudunk címeket generálni. Jól jöhet órán is, ha mondjuk nincs minden diáknak web alapú e-mail címe, és azt szeretnénk, hogy ne 30 perc legyen az órából az, amíg regisztrálnak egy weboldalra. A 24 óra leteltével aztán a cím megszűnik.

  • Tíz weboldal hatalmas fájlok küldésére

    Tíz weboldal... - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Kellemetlen lehet, ha mások 100 MB-os anyagot probálnak a postafiókunkba gyömöszölni. Többek között azért is (arról nem beszélve, hogy sok szolgáltató nem is engedi, hogy ilyen nagy fájlokat küldözgessünk), mert a fogadó nem nagyon tud mit kezdeni vele, le kell töltenie. Erre a problémára ajánlunk több megoldást, magyart és nem magyart egyaránt. Érdemes lapozni!

    Bővebben...

  • Verseny gépírás - gépírásverseny

    Tippek, trükkök - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Sokunknak okoz gondot az, hogy amikor mi tanultuk a számítógépet használni, akkor senki nem figyelt arra, hogy rendesen megtanuljunk gépelni - vakon, 10 ujjal, stb. Lehet, hogy részben ezért, de egy ideje gyűjtöm azokat az oldalakat, ahol ingyen tudunk gépelni tanulni. Ilyen (angolul) a Type Racer nevű oldal (ITT TALÁLHATÓ), ahol az éppen az oldalon járó emberekkel lehet verseny-gépelni. Elég vicces a játék, akkor is gépel az ember 20 percig, ha nem akart. A versenyt kis autókon követhetjük, amelyek a gépelés sebességét követik. Így lesz az egyszerű gépelés feladatból izgalmas autóverseny.