• Kultúrtörténet és Miss World győztesek

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Érdekes oldalt sodort elénk az internet - a Miss World szépségkirálynőinek archívumát, egészen 1951-ig visszamenőleg (ITT TALÁLHATÓ a weboldal). Több szempontból is hasznos lehet (elsősorban nyelvórán szerintem). Egyrészt a szépségideál változását szépen lehet követni a képek kapcsán, ugyanakkor nem csupán a győztesek elérhetőek az oldalon, hanem a többi induló is. Érdekes lehet azt is megnézni, hogy abban az évben, amikor született valaki, de még izgalmasabbak a leírások. Ezek inkább a régi Szerencsekerék című játék szellemét idézi (Gizi vagyok, Budapestről érkeztem, kedvenc állatom a kutya, hobbim a keresztrejtvényfejtés), de ahogy az évek teltek, ez is érdekesen változott - izgalmas egy 1970-ben megírt bemutatkozást egy mostani években elkészülttel összehasonlítani például. Egy szó, mint száz rengeteg érdekesség van az oldalban, akár úgy is, hogy a szerzők nem is gondolták.

    Bővebben...

  • Vicces térképek Európáról - a tanórán

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy vicces térképsorozatot ajánlunk, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy diákjainkban némi interkulturális érzékenységet ébresszünk, de legalábbis az európai kulturális sztereotípiákat a felszínre hozzuk. A térképeken különböző szempontok alapján van felosztva Európa (pl. gazdag - szegény, sör - bor - vodka, vagy éppen állva esznek - ülve esznek). Összesen 20 ilyen térkép található IDE KATTINTVA. Húsz perc garantált izgatott beszélgetés - angolórán. Annyit szoktam csak tenni, hogy fénymásolok kb. 10-12 kis térképet fekete - fehérben, majd megadom először csak a szempontokat (pl. gazdag - szegény), és a diákoknak párban fel kell osztani a kontinenst. Ezután más párokkal egyeztetik, és érdekes, hogy mennyire ugyanúgy gondolják. Ezt megbeszéljük, majd végül a 20 térképet végignézzük. Ajánlom minden nyelvtanárnak4

    Bővebben...

  • A szépség igazság, az igazság szépség - remek ötlet tanórára

    21. századi tanár - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    szép A legváratlanabb pillanatokban szalad bele az ember izgalmas ötletekbe. A minap egy értekezleten egy rajztanár kolléga - "csak úgy, a semmiből" - elmesélte, hogy például ő azt is csinálja, hogy a diákok készítsenek a telefonjukkal egy képet valamiről, amiről azt gondolják, hogy "szép". Az ötlet ennyi, én nyelvtanárként egy kiállítást, külön Facebook csoportot és rengeteg beszédet látok az egyszerű ötlet mellé, ami szerintem azért működik, mert a kép mellé esztétikai állásfoglallást is kér a gyerekektől, ami pedig alapértelmezetten beszélgetésre és vitára ösztönöz. Szintén fontos volt, hogy nem az volt a feladat, hogy hozzanak, keressenek egy ilyen képet, hanem nekik kell készíteniük. Szintén könnyíti a dolgot, hogy már 7. osztályban is van szinte mindenkinél mobil, vagy ha nincs, egy digitális fényképezőgép a szekrény mélyéről előkerül ilyenkor. Probáljátok ki, szerintem zseniális ötlet (nyilvánnem korszakalkotóan új, de nekem ebben a formában nem jutott eszembe - köszönet Raszler Györgynek érte :)

    Bővebben...

  • Családok a világban - képek és történetek

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    családok A New York Times érdekes képgyűjteményeket tesz közzé időről időre. Ilyen a Családok a világban című is (ITT TALÁLHATÓ), amelyben 23 család életéből mutatnak be egy-egy villanást. Én azért szeretem ezeket a képeket használni, mert mindegyikhez pár sorban megtalálható a háttértörténet is. Cseh házaspár imádkozik, vagy román utcagyerekek feszítenek a föld alatt - mind-mind olyan kép, ami bármit jelenthet és bárhol lehet. Ha órán használom, először általában csak a képeket mutatom, majd onnan kiindulva kezdünk a történetről beszélgetni. Valamiért pont eléggé érdekesek, és mégis tartanak némi távolságot a képek.

    Bővebben...