• Kötelező olvasmányok online

    Letölthető anyagok - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az iskolai könyvtár lassan halódik, de legalábbis átértékelődik a digitális világban (erről ITT ÍRTUNK pár éve). Elmúlt az a gyomorszorító érzés, amit az áhított, és/vagy kötelezően elolvasandó könyv hiánya okozott a polcok böngészése közben. Ha nem ott kapnák a diákok az iskolai könyveket, és nem működne könyvraktárként, tényleg nehéz lenne funkciót találni neki. A kötelező olvasmányok manapság egészen biztosan elérhetőek online (főleg a klasszikusok, akiket már a jog sem véd). Nem nehéz ezeket megtalálni, mégis hasznos lehet egy olyan lista, ahol az összes egybe van gyűjtve. Nos, ma egy ilyen listát ajánlunk, IDE KATTINTVA az összes kötelezőt letölthetjük, vagy online olvashatjuk.

    Bővebben...

  • Pályaválasztás versben

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepTűzoltó leszel és katona, vadakat terelő juhász, adott pályaválasztási tanácsokat a költő régen, de azóta nagyot fordult a világ. Közhely, hogy ma olyan szakmák iránt van igény, amik egy évtizeddel ezelőtt még nem is léteztek, nem csoda, hogy a cégek alig találnak megfelelő munkaerőt. Ez is motiválhatta a magyar szoftvercéget az NNG-t, hogy népszerűsítő kiadványt írasson ezekről. A versek megírásához Varró Dánielt kérték fel, az eredmény pedig egy szabadon letölthető verseskönyv lett (IDE KATTINTVA). Megtudhatjuk a versekből, hogy mit csinál egy gépi tanulás szakértő vagy éppen egy UX-fejlesztő. Érdemes a pályaválasztásos órákra bevinni, garantált a szórakozás.

    Bővebben...

  • Helyesírás Chrome bővítményként is

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Remek ötlettel állt elő a Helyesírás.hu. Eddig csak az oldalra látogatva lehetett ellenőrizni, hogy vajon helyes-e, amit gondolunk. Már a szolgáltatás elindulásakor, ITT írtunk róla részletesebben. Most azonban egy Chrome bővítmény segítségével házhoz jön a helyesírás. Nem kell mást tennünk, mint IDE KATTINTANI, és máris telepíthetjük a Google Chrome-ba a nagyon egyszerű és praktikus kiegészítőt. Ezután pedig semmi ahányszor elbizonytalanodunk, egyetlen kattintással ellenőrizhetjük magunkat.

    Bővebben...

  • Zanzajáték

    Magyaros ötletek - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    DragomanNagyszerű játékot indított útjára a Facebookon Dragomán György (ITT TALÁLHATÓ), amit órán is remekül használhatunk. a Zanzajáték lényege, hogy pontosan hat szóban kell összefoglalni egy regényt, amit azután a többiek megpróbálhatnak kitalálni. Máris van több száz ilyen zanza, azokból is válogathatunk, de persze feladat lehet a gyerekeknek is, hogy sajátokat írjanak.

    Bővebben...

  • Minecraft a tanításban

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    minecraftKorábban írtunk egy cikket egy kémiás Minecraft modról (ITT), a Facebookon szólt hozzá Bognár Amália és mondta el, hogy ő is használja órán, méghozzá történelemből és magyarból. Természetesen azonnal megkértük, hogy írja le részletesebben nekünk a tapasztalatait, amit ő örömmel meg is tett. Az alábbiakban tehát az ő írása olvasható arról, hogy miként került elő az óráján a virtuális homokozó, a Minecraft.

    Bővebben...

  • Hogyan népszerűsítsük az irodalmat? KétHarisnya üzenete

    Oktatóvideók - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    kétharisnya Bevallom, egyre jobban megtanulom értékelni azt, ha valaki nem azonnal monetizálható, kiszámított érdekből, hanem azért csinál valamit, mert hisz benne és látszik, hogy érdekli. Ilyen irodalompárti blogot találtunk, amelyben KétHarisnya ajánl írásokat elég rendszeresen. Ráadásul az idők szavára hallgatva mindezt videóban is teszik. Az is látszik, hogy ez bizony nem szalmaláng, a legelső videó immár hat hónapos. Ami azért, lássuk be, egy kutya életében is szép idő. A blogon látszik ugyan, hogy nem profi informatikusok rakták össze, a tartalom kérpótol talán sokakat. És végül a két link: IDEKATTINTVA található a YouTube csatorna, ITT PEDIG maga a blog található.

    Bővebben...

  • Remek projektek

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    ikt műhelyA minap akadtam rá a 2014-es Sulinet IKT Műhely oldalára és bátran ajánlom mindenkinek (ITT TALÁLHATÓ). 19 projektet mutat be az oldal nagyon alaposan, a projektek szerzői között régi ismerősök is visszaköszönnek. Az egyes projekteknél megnézhetünk egy filmet arról, miként folyt a munka, letölthetjük a kiegészítő anyagokat és olvashatjuk a munka közben készült blogot is. Érdemes végig nézni az egyes projekteket, mert nem csak IKT felhasználása miatt érdekesek, hanem azért is, mert nagyon sok izgalmas munkaforma is előkerül bennük.

    Bővebben...

  • 300 000 képeslap - és még sok minden egyéb

    Letölthető anyagok - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    hungaricana Nem kevesebb, mint 300 000 képeslapot bönglszhetünk a Hungaricana Közgyűjtemény portál oldalán (IDE KATTINTVA ). Külön érdekesség, hogy folyamatosan bűvül a kínálat, és akár egy térképen is kereshetünk a képeslapok között. Emellett tematikusan is rendszerezték a tartalmat, azaz ha Híres emberek, vagy természettudományok témában készült képeslapokra van szükségünk, elég kattintani. Ez azonban még mind semmi, hiszen többek között az alábbi gyűjtemények is elérhetőek: A Középkori Magyarország Levéltári Forrásai, Mapire – A Habsburg Birodalom történelmi térképei, vagy éppen a Régi Magyar Könyvtár (RMK) I.

    Bővebben...

  • Közmondások Thinglinkkel

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    közmondásokA középiskolai felvételikben nagyon gyakran kerülnek elő a közmondások, szólások. Egy volt tanítványom adta az ötletet, hogy ezeket (vagy legalábbis jó néhányat közülük) remekül lehet tanítani a németalföldi festő, idősebb Bruegel festménye, a Közmondások alapján. A kép IDE KATTINTVA érhető el és nagyon sok magyarul is ismert közmondás ismerhető fel rajta. Bemutathatjuk órán és keresgélhetünk rajta. Ha viszont kombináljuk a Thinglink alkalmazással, mindenki egyenként is dolgozhat vele.

    Bővebben...

  • Elindult a Mid-van? portál!

    Letölthető anyagok - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    mid van Hogyan készül az innováció? Miből jön létre valami új? Nos, sokszor komoly pénzekből, állami támogatással, vagy hatalmas multik fejlesztéseként. Néha pedig néhány elkötelezett, megszállott munkájával, akik egy általuk felfedezett, megélt problémára keresnek választ. A napokban elindult Mid-van? nevű oldal - amely ITT TALÁLHATÓ - az utóbbi kategóriába tartozik, egy lelkes fiatal tanár munkáját, kitartását dicséri. A probléma az volt, hogy számára, aki magyar (mint idegen) nyelvet tanít, nincsenek meg azok a portálok, weboldalak, amelyek segíthetnék a hétköznapokban, illetve az általa elkészített tananyagokat szerette volna valahol megosztani. Szívós kitartással létrehozta hát a Mid-van?-t, amit most nagy szeretettel ajánlunk mindenkinek, aki magyart, mint idegen nyelvet tanít. Arra is biztatnánk az oldalra látogatókat, hogy ne csak le- hanem fel is töltsenek egy-egy anyagot.

    Bővebben...