• Építs egy valamit!

    Tippek, trükkök - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    internacionaleA karanténnal a művészet, az alkotás is az online térbe kényszerült. Szerencsére vannak olyan eszközök, amiket jól lehet használni hozzá. Például a Minecraft, amit az iskolánkban az Alkotóház keretében jezdtünk el használni. Eredetileg ezen az órán a diákok mindenfélével bütykölnek, fúrnak-faragnak, ezt kellett most valahogy az online világba rakni és ehhez lett remek eszköz. Az alábbi játék a kreativitást és a spontaneitást veszi a leginkább igénybe.

    Bővebben...

  • 3D egyszerűen - blokkprogramozással - Minecraftba - magyarul

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    dome pictureEmlegettük már korábban a Tinkercad nevű oldalt, ami az Autodesk ingyenes tervezőprogramja kifejezetten gyerekek részére (IDE KATTINTVA), azonban annyit fejlődött az utóbbi időben, hogy érdemes újra elővennünk. Az egyik fontos dolog, hogy megtanult magyarul, nem minden része, de az alap utasítások és az alap leírások már magyarul vannak benne. A másik, hogy kilépett a béta üzemmódból és teljes részévé vált a blokk programozást (Scratch-szerűséget) használó rész. A harmadik pedig, hogy a tárgyainkat már könnyedén bevihetjük a Minecraftba is. Ráadásul regisztráció után mindezt ingyen használhatjuk és az elkészülteket természetesen ki is nyomtathatjuk, ha akarjuk.

    Bővebben...

  • Sejt Minecraftban

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    eukariota sejtAmikor arról van szó, hogy miként lehet a Minecraftot használni a tanításban (vagy még inkább a tanulásban) a legtöbbször a játék jellege kerül előtérbe. Kétségtelen, hogy nagyon izgalmas kalandokat lehet átélni miközben az ember zombikat hentel a föld gyomrában. De a Minecraft ennél sokkal több. Például egy remek makett készítő eszköz is, amivel remek virtuális makettek készíthetők. Így használta egy 9. évfolyamos diák, Molnár Leó is, aki biológia órára készítette el az állati sejt makettjét benne. Majd erről egy kis videót is készített. Itt látható:

    Bővebben...

  • Kincses Minecraft sziget

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    trisÉrdekes projektet indított a Lancaster Egyetem kutatócsoportja, amivel az általános- és középiskolai irodalomtanítást veszik célba. Úgy vélik, hogy a klasszikus irodalomtanításban méltatlanul kevés hangsúly esik a helyszínek leírására, pedig a szövegértésnek nagyon fontos része lenne, hogy a leírtak alapján képesek legyünk a helyszíneket elképzelni. Magának a műnek a megértéséhez is sokat ad hozzá, ha pontos képesek vagyunk rekonstruálni az események helyszíneit. Úgy vélték, a legjobb eszköz ehhez a Minecraft lehet és már meg is született a Litcraft projekt (IDE KATTINTVA), ami irodalmi művek helyszíneit ülteti át Minecraft világokba. Elsőként a Kincses sziget pontos mása készült el, ami ITT TALÁLHATÓ.

    Bővebben...

  • Minecraftból kézbe

    Tippek, trükkök - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepMilyen jó lenne kézbe venni azokat a dolgokat, amiket minecraftban megépítenek a diákok!- gondolhatjuk gyakran. szerencsére az Education Edition segítségével ez meg is valósítható (ennek a változatnak a beszerzéséről ITT ÍRTUNK). Ebben ugyanis létezik a struktúra blokk, amivel egy adott részletet 3D fájlként menthetünk el. Ezt azután nézegethetjük a számítógépen, használhatjuk kiterjesztett valóságban, vagy akár ki is nyomtathatjuk. Mutatjuk, hogy miként:

    Bővebben...

  • Kódolás Minecraftban

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepA Kódolás hete keretében Szabó Imre tartott izgalmas webináriumot arról, hogyan lehet programozni a Minecraft játékban. Szerencsére az előadás megnézhető, a Bővebben után itt nálunk is:

    Bővebben...

  • Megint meghekkelték a tanítást

    Hírek - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    htcSzeptember 24-én már másodszor rendezte meg a Microsoft nagy virtuális konferenciáját Hack the Classroom (Hekkeljük meg a tanítást!) címen. A világszerte követett eseményen többnyire arról volt szó, hogy miként lehet a már meglevő eszközökkel, a mindenki számára elérhető alkalmazásokkal megújítani a tanítást. A nyitóelőadásban John Kao arról beszélt, hogy miért van szükség az innovációra nevelésre, hogyan válhat ez az oktatás új paradigmájává.

    Bővebben...

  • A Nagy Tűzvész - Minecraftban

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    tuzveszAmióta megjelent a Minecraft oktatási verziója mindenki azt kérdezgeti, hogy jó-jó, de mire lehet ezt használni az órán? A londoni London múzeumban úgy gondolták, hogy alkalmas lehet például arra, hogy az 1666-os nagy tűzvészről készüljön benne tananyag. IDE KATTINTVA található meg az oldal, ami az esemény 350. évfordulójára készült el. Három Minecraft világot építettek fel, eget a tűzvész előtti Londonról, egyet, amiben a tűzvész tombol és egy harmadikat, ami a katasztrófa utáni várost mutatja be. A világokban a Minecrafthoz megszokott módon kószálhatunk, fedezhetjük fel a környezetet. Jelenleg az első érhető el, de sorban publikálják majd a többit is.

    Bővebben...

  • Minecraft a tanításban

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    minecraftKorábban írtunk egy cikket egy kémiás Minecraft modról (ITT), a Facebookon szólt hozzá Bognár Amália és mondta el, hogy ő is használja órán, méghozzá történelemből és magyarból. Természetesen azonnal megkértük, hogy írja le részletesebben nekünk a tapasztalatait, amit ő örömmel meg is tett. Az alábbiakban tehát az ő írása olvasható arról, hogy miként került elő az óráján a virtuális homokozó, a Minecraft.

    Bővebben...

  • Minecraft Education - házi feladat a nyárra

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    minecraft ed edVannak tanárok, akik a nyárra házi feladatot adnak, kötelező olvasmányokat, Most nekünk tanároknak érkezett a nyárra házi feladat, szerencsére egy kifejezetten szórakoztató fajta. Június elején megjelent ugyanis a Minecraft Oktatási Változata (ITT TALÁLHATÓ). Szeptemberig bárki ingyenesen használhatja, csak egy munkahelyi e-mail cím kell hozzá. Szeptembertől lesz előfizetési díja (évente és felhasználónként valahol 250 és 1000 forint között), de most a nyáron mindenki kipróbálhatja és megnézheti, mit tud a Minecraft és gondolkodhat azon, hogy miként is tudná használni a tanításban. A könnyebb kezdéshez készítettünk egy videót is, ami az oktatási változat újdonságait mutatja be:

    Bővebben...