• Megjelent egy érdekes cikk a mobiltanulásról

    Tippek, trükkök - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Czékmán Balázs kutatását ajánljuk ma minden kedves TanárBlog olvasó figyelmébe. Ahhoz, hogy megtaláljuk a digitalizáció pontos helyét a közoktatásban, fontos, hogy minél több gyakorlat, tapasztalat és tudás halmozódjon fel. Ezen az úton - véleményem szerint - a lokális, és nem a globális tudás lehet a legizgalmasabb. Ahhoz, hogy valódi változás legyen, először a változás igényének kell megfogalmazódnia, és ahhoz lehet kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást. Érdekes lenne kipróbálni, hogy mi történne, ha az iskolákra és a tanári közösségekre bíznánk, hogy saját digitalizációs programot dolgozzanak ki, és ehhez csak segítséget, képzéseket és ajánlásokat fogalmaznánk meg állami szinten (tudom, álnaiv a feltevés, de mégis le kellett írnom). Czékmán Balázs írása (amelynek címe: Mobiltechnológia a tanórán: oktatási tartalmak, oktatást segítő digitális megoldások) egy hasznos mérföldkő és jelentés lehet ezen az úton, (IDE KATTINTVA ) érhető el.

    Bővebben...

  • Mi nem volt a 2018-as BETT Show-n? Elmondjuk: mLearning

    Vezércikk - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Minden évben vannak jól tapintható trendek a londoni BETT Show-n . Pár éve az interaktív táblák voltak divatosak, aztán a tartalomfejlesztés, vagy a VR tört előre látványosan. Idén a kódolás, a maker szemlélet volt kétségtelenül az előtérben. A közel 850 kiállító standját végigböngészve azonban egy dolog teljesen világos volt: szinte senki, semmilyen szinten nem számol az mLearning-gel, azaz a mobiltelefonos tanulással. Magyarországon valamiért még mindig sokakban erősen tartja magát az a hit, hogy a mobiltelefonok órai alkalmazása lesz a jövő útja (ami persze nem kizárt), de ezt az IKT eszközök és rendszerek tervezői, gyártói jelenleg egyáltalán nem jelzik vissza. Egyetlen olyan 'appokat' készítő céggel sem találkoztam, aki azt mondta volna, hogy erre lenne érdemes tovább haladni. Szinte kizárólag nagyobb rendszerek (pl. e-napló, vagy szülő/tanár/diák kommunikációs szoftverek) értesítéseit küldik csak mobilra, illetve az egyre kevesebb kiállító tartalomfejlesztő cég fejleszt ún. reszponzív weboldalakat, amelyek alkalmazkodnak a képernyő méretéhez, így akár telefonon is használhatóak.

    Bővebben...

  • Űreszköz az asztalon

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    spacecraftA NASA oldalán találhatunk egy izgalmas alkalmazást, amivel kiterjesztett valóságban csodálhatunk különféle űreszközöket. IDE KATTINTVA Androidra, IDE KATTINTVA Apple eszközökre. Használatához ki kell nyomtanunk EZT a jelet, amit azután az asztalra vagy éppen a kezünkre kell leraknunk. Ha ezután erre irányítjuk a telefont, a képen megjelenik a választott eszköz, a műhold, marsjáró vagy éppen hordozórakéta. A képet forgathatjuk, nagyíthatjuk, körbe is járhatjuk.

    Bővebben...

  • Geogebra telefonon

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    geogebraSzinte mindenki ismeri és szereti is a Geogebrát, ezt a remek matek programot, ami egy egyetemi szakdolgozatból nőtte ki magát világjelenséggé. Az ingyenes program nagyban megkönnyíti a matematikai szemléltetést akár függvényekről, akár geometriáról van szó. A napokban azonban a meglevők mellett három izgalmas mobilos változatára is rátaláltunk: A Geomerty Calculator (Androidra, iOS-re) tulajdonképpen egy Geogebra, amit mobilra, érintőképernyőre optimalizáltak és ebben a környezetben is gyorsan, könnyen használható.

    Bővebben...

  • Miféle virág is ez?

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepRemek mobilos virághatározóra akadtunk, ami ilyenkor az erdei iskolák, iskolai kirándulások idején kiváló szolgálatot tehet. IDE KATTINTVA érhető el az alkalmazás Android telefonokra. Segítségével könnyen azonosíthatók a leggyakoribb virágok, a virág alakja, szerkezete és az élőhely alapján. A fajokról tudományos részletességű leírást is kapunk.

    Bővebben...

  • Visszajelzés mobiltelefonról

    Oktatóvideók - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    gosoapboxEgyre több olyan alkalmazás van, amik lehetőséget adnak arra, hogy minden diák egyaránt részt vegyen az órai munkában. A sokat emlegetett Socrative mellett ilyen a GoSoapBox is (ITT TALÁLHATÓ), ami több izgalmas extra funkcióval is rendelkezik. A használatát, működését egy videóban mutatjuk meg:

    Bővebben...

  • Jelnyelv alkalmazás

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    mutasdSok harc folyt azért, hogy a jelelést pontosan olyan nyelvnek ismerjék el, mint a többit. A siketek számára teljes értékű nyelv, amin minden éppúgy kifejezhető, mint a hangos nyelveken. Most megjelent egy, a tanulását segítő program, alkalmazás Mutasd! néven (ITT TALÁLHATÓ). A mobiltelefonokra és számítógépekre is ingyenesen letölthető program lényege, hogy az egyes jeleket a megjegyzésüket segítő animációkkal együtt mutatja. A program gyakorolhatunk és tesztelhetjük is a tudásunkat. A szótár még nem nagyon nagy, de remélhetőleg a későbbiekben bővülni fog. Nem csak a jelnyelvet tanulóknak lehet érdekes a program, hasznát vehetjük akkor is, ha fogyatékkal élőkről van szó valamilyen órán.

    Bővebben...

  • Értékelés, közös munka egyszerűen

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    versoSzinte mindenki egyetért abban, hogy az értékelés a modern oktatás egyik legproblematikusabb pontja. Miközben sok szó esik a formatív értékelésről, arról, hogy milyen lényeges lenne, hogy a diákok minél gyorsabban kapjanak lényeges és érdemi visszajelzést. Arról is egyetértés van, hogy mennyire fontos a kortárs és az önértékelés. Aztán a végén valahogy maradnak a folyamat végén lezárásként értékelő (tehát szummatív) dolgozat, a többszörös választásos tesztek, jobb esetben egy párosítós feladat vagy egy keresztrejtvény. A technika pedig pont ebben tud segíteni, sokat emlegettük már itt a Socrative nevű alkalmazást (pl. ITT, most egy sok szempontból hasonlóról lesz szó, ez a Verso (IDE KATTINTVA).

    Bővebben...

  • Ingyen térképek telefonra

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    openmapsItt az ősz, a legjobb kirándulós időszak. Ilyenkor a legszebb az erdő és a szerencsésebb iskolákban még arra is jut energia és pénz, hogy osztálykirándulásra menjenek a diákok. Ehhez jöhet nagyon jól az OpenMaps nevű oldal, ahonnan térképek tölthetők le (IDE KATTINTVA). ezeket a térképeket azután használatjuk offline módon a megfelelő mobiltelefonos alkalmazással. ezek között van ingyenes (pl. a Locus Free Map vagy a g.hu) és olcsók is (pl. a Vectorial Maps). Az oldal nagy előnye, hogy nem csak Magyarország turistatérképe érhető el rajta, hanem a környező országoké, ahonnan nem olyan könnyű jó térképet szerezni.

    Bővebben...

  • Életre kelt színező

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    quiverSzínezni szinte minden gyerek szeret, de a modern technikával ez az elfoglaltság még izgalmasabb lehet. A Quiver nevű mobil alkalmazás remek felhasználása a kiterjesztett valóság (AR) technológiának (ITT TALÁLHATÓ). Az alkalmazás oldaláról letölthetők és kinyomtathatók színezőlapok, majd ezeket a telefonos (iPhone vagy Android) alkalmazással azok három dimenzióban fognak látszódni, annak megfelelően, ahogyan kiszíneztük őket. Nem csak az óvodás csoportot vagy a napköziseket kápráztathatjuk el vele, hanem akár egy születésnapi partit is feldobhatunk így.

    Bővebben...