• Mi működik az oktatásban? Kiderült, elmondjuk

    Vezércikk - 7 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Vajon mi működik az oktatásban, mit érdemes bevezetni, milyen innováció 'ragad meg'? Ezek mind olyan kérdések, amelyek minden tanárt, szülőt (jó esetben iskolaigazgatót és fenntartót). Foglalkoztatnak. Bárcsak lenne egy olyan gyűjtemény, amely megmondja, hogy mibe érdemes belevágni a fejszénket. Ebben a cikkben egy olyan hatalmas meta-kutatást mutatunk be, amely sorra vesz 30 különböző lehetslges pedagógiai innovációt, és három szempontból elemzi: mennyire drága a bevezetése, mennyire megalapozott a tudományos háttere, illetve milyen hatása van - hány hónapot 'tesz hozzá', vagy éppen 'vesz el' egy diák iskolai életéből. A lapozás után érdemes böngészgetni, mert remek ötleteket ad, és megnézhetjük, hogy mennyire hasznos az, amit éppen mi szeretnénk bevezetni. Az oldal angol nyelvű.

    Bővebben...

  • Atmoszféra - egy játék bármi megtanulásához

    Tippek, trükkök - 7 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    kepKevés olyan agyzsibbasztó dolog van, mint amikor valamilyen adathalmazt kell megtanulni, de sajnos gyakran elkerülhetetlen. Ezeket tanítani sem túl szórakoztató, de tanulni talán még rosszabb. Most például a légkört alkotó gázok és azok tulajdonságai voltak ilyenek, amit a nyolcadikosoknak meg kellett tanulniuk. Szerencsére eszembe jutott gyermekkorom játéka az autóskártya és az is, hogy miként lehetne alkalmazni erre a helyzetre. Persze az ötlet könnyen alkalmazható bármilyen más dologra, aminél több adatot is meg kell tanulni.

    Bővebben...

  • IKT csavar - kiselőadás

    Tippek, trükkök - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    csavarÚj sorozatot indítunk, melynek címe: IKT csavar. Olyan rövid ötleteket mutatunk be, amik már meglévő, sokat használt módszereknek adnak egy kis csavart a technika felhasználásával. Kis trükkökről, ötletekről van szó, amikkel sokkal hatékonyabbá, érdekesebbé tehetők sokszor alkalmazott módszerek. Első témánk a kiselőadás, amit sokan használnak előszeretettel nagyobb tananyagrészek feldolgozására. -Készítsetek kiselőadást! - mondja a tanár, gyakran nem is sejtve, hogy ezzel mit vesz a nyakába.

    Bővebben...

  • Tehetségkönyvtár

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    tehetsegSokat lehet vitatkozni azon, hogy mi is a tehetség, miként feladata az iskolának a tehetségfejlesztés? Az-e a cél, hogy mindenkiben megtaláljuk azt, amiben ő a leghatékonyabban fejleszthető, vagy z, hogy az elsőre kiemelkedő képességű gyerekeket juttassuk el minél tovább? A klasszikus tehetséggondozás az utóbbit tűzi ki célul, amiként annak nagy hagyományai is vannak a sport- és balettiskoláktól kezdve a speciális matematika tagozatokig. Ezen a vonalon mozog a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének honlapja a tehetseg.hu is. Az oldalon sok egyéb mellet izgalmas, érdekes letölthető szakanyagokat is megtalálhatunk a Tehetségkönyvtárban (IDE KATTINTVA).

    Bővebben...

  • Digitális jobbágyok, avagy tabletek az iskolában

    Vezércikk - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Érdekes, hogy az oktatást milyen sokféleképpen lehet látni. Általános iskolai találkozón, egy rég nem látott padtársam kérdezte, hogy én vajon készülök-e az óráimra. Igen – mondtam gyanútlanul (és kicsit büszkén). – Hát ez baj, ezért tart itt az oktatás. – jött a sokkoló válasz. - Elég nagy szégyen, ha valakinek ennyi év tanítás után is még készülnie kell az órákra. És – lássuk be – valahol, az ő világában talán ez a gondolat logikusnak tűnik. Aztán minap egy kedves ismerősöm Facebook posztját olvasva gondolkoztam el ismét azon, hogy ugyanazt a kérdést mennyire különbözően látjuk. Arról szólt az írás, hogy teljesen felesleges tableteket adni a diákok kezébe, bőven megfelelne egy e-olvasó, hiszen rendes digitális tananyag úgysincs, a könyvek kiváltására pedig tökéletesen alkalmas, és még a szemnek is kellemesebb, mint egy tablet kijelzője.

    Bővebben...

  • Kabáthoz a gombot - új eszközök az új módszerekhez

    Letölthető anyagok - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    gombokÁprilis 17. és 19 között rendezték meg az idei Sulinetwork konferenciát. Nagy örömünkre sok régi ismerőssel találkozhattunk ott és hárman (Benedekné Fekete Hajnalka, Klacsákné Tóth Ágota és Tóth Éva) még az idei Sulinetwork-díjat is hazavihették (innen is gratulálunk nekik). Egy workshop erejéig magunk is az előadók között voltunk és ennek anyagát szeretnénk megosztani ebben a cikkben. A workshopban újfajta pedagógiai módszerekhez kerestünk IKT eszközöket és azok használatát mutattuk be, többet ki is próbáltunk közülük. Lejjebb megosztjuk a műhelyben használt diasorozatot, amihez sok megjegyzést is fűztünk. A jegyzetekkel együtt talán kirajzolódik a kép, miről is volt szó Székesfehérváron szinte három órán át.

    Bővebben...

  • Microsoft Innovatív Pedagógus Program - TanárBlog módszertani Svédasztal idén is!

    Hírek - 10 éve

    Írta: Nádori Gergely

    ms1 Na most aztán begyorsulnak az események, hívunk mindenkit, hogy tartson velünk. A Microsoft Innovatív Pedagógus Program a 2014-2015-ös tanévben is vadonatúj tartalommal vár minden kedves kollégát! A programokat idén is a TanárBlog szervezi - mégpedig rengeteg mindent. Most csak a webináriumsorozatunkról szólnánk, hiszen ezen kívül is rengeteg programot, képzést, konfetenciát szervezünk. Mivel nem szeretjük feleslegesen hosszan szaporítani a szót, jöjjön egy bevezető (IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL), amelynek a műfaja is új, hiszen egy MixCast-ról van szó. A MixCast egyesíti a Podcast (audió napló/adás) és a VodCast (videónapló/ adás) és egy élőben bemutatott prezentáció előnyeit. Természetesen az egyik első webinárium arról fog szólni, hogyan tudunk ilyet otthon egy rendkívül egyszerűen használható ingyenes Office Powerpoint kiegészítővel magunk is készíteni. Emellett lesz 21. századi pedagógia - újdonságokkal - értékelés, visszajelzés, gamification hírek, tamatikus ötletbörzék ée még rengeteg egyéb érdekesség. Minden pénteken 18:00 órától találkozzunk a Webinárium Terében. A webináriumokra ITT LEHET JELENTKEZNI egy 20mp alatt kitölthető jelentkezési lap segítségével. A részvétel természetesen nem kötelező, de a webinárium adatait e-mailben küldjük majd el nektek. Gyertek minél többen, rengeteg érdekesség történik a pedagógiában világszerte, törjük rajta a fejünket együtt :)

    Bővebben...