• Angol középszintű szóbeli tételek

    Angolos ötletekX - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Közeledik a tavasz, nemsokára újabb érettségi szezon indul. Ilyenkor nekem is - mint, ahogy gondolom sok más angoltanárnak - nem kis fejtörést okoz, hogy honnan tudnánk érettségi szóbeli tételeket gyakorolni. Az ember nyilván a saját tételeit nem adja ki, vannak előkészítő könyvek, de mégis, milyen jó lenne egy ingyenes érettségi szóbeli próbavizsga gyűjtemény. Nos, a Hashtag.school-on most csináltunk egy ilyet, összes 20 ingyenesen felhasználható (kivetíthető, vagy a rendszerben kiosztható) angol középszintű érettségi tételsort ajánlunk most érdeklődőnek. Az első tételsort ITT LEHET MEGNÉZNI , regisztráció és minden egyéb nélkül. A további 19 tananyag a rendszeren belül, szintén ingyenesen és szabadon felhasználhatóan válik elérhetővé. Végül, mindez hol található? A hashtag.school oldalra regisztrálva a Tananyagok menüpont alatt lehet az Angol szóbeli 1-re keresve. Ha ez bonyolult, akkor a fent a Kurzusok menüre kattintva megtalálhatjuk az Angol középszintű szóbeli érettségi próbavizsgák kurzust, ahol szépen egymás után van rendezgetve mind a 20 teljes tételsor!

    Bővebben...

  • IELTS-re készülnél? Ez az oldal segít

    Nyelvoktatás - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A külföldi továbbtanuláshoz egyre több egyetemen kérik az ún. IELTS nyelvvizsgát, amely (az amerikai TOEFL-hez hasonlóan, mégis egy másik rendszerben) próbálja kezdőtől egészen az anyanyelvi beszélő szintjéig felmérni a vizsgázók nyelvtudását. Fontos, hogy olyan nincs, hogy 'megvan az IELTS', bármilyen tudással le lehet tenni, a kérdés az ,hogy milyen szinten van meg. Tipikusan 6 és 7 között kérik az egyetemek (9-es a skála), ezt érdemes megnézni. Ha felkészülünk, vagy felkészítünk, nem egyszerű sok, jó minőségű vizsgafeladatot találni. Egy a sok közül EZ AZ OLDAL, de elég hasznos, főleg íráskészség feladatból van rengeteg, és vannak mindenféle segédanyagok. Egy jó kurzust, vagy egy profi tankönyvet nem helyettesít, de kiegészítésként tökéletesen jól működik.

    Bővebben...

  • BAVA - Are you connected to the Internet?

    Angolos ötletek - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ahogy ígértük, mától végképp elindul a BAVA (Beszélt Angol Videó Archívum), ahol nyelvtanulók számára készült rövid (átlagosan 1 perces) videókat találhatnak tanulók, tanárok, vizsgára készülők, vagy éppen holnap vizsgázók. Minden nap egy-egy anyanyelvi beszélő fog egy kérdésre válaszolni - ma éppen arra, hogy 'Are you connected to the Internet?'. Lapozás után ott lapul a mai videó! Enjoy!

    Bővebben...

  • Tudnál élni nélküle? (SEVA 2 - B1)

    Angolos ötletek - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Újabb fejezetében a Spoken English Video Archive most egy középkorú amerikai hölgyet kérdezett meg arról, hogy milyen dolgok nélkül nem tudná elképzelni az életét. És ő elmondja. Hasznos mindennapi, beszélt angol, interaktív feladatok ... meg aztán hátha ezt kérdezik a vizsgán :)

    Bővebben...

  • Összekeverhető szavak (C1+)

    Angolos ötletek - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A kvíz könnyen öszszekeverhető szavak használatában segít eligazodni. Összesen 17 tesztkérdés található a tananyagban, mindegyikhez megoldás, valamint külön magyarázat is tartozik. Az interaktív formátum mellett handout-ként is letölthető a feladatlap.

    Bővebben...

  • Globalizáció - problémák és megoldások (videó)

    Angolos ötletek - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A tananyag 9 rövid videó részlet segítségével igyekszik bemutatni a globalizáció néhány buktatóját, illetve különböző lehetőségeket, megoldási javaslatokat ütköztetve hívja fel a figyelmet a jelen, és a jövő gondjaira. Például létezik olyan autó, amely kevesebb energiát fogyaszt, mint egy jelenlegi autó légkondicionálója - de vajon lehet-e ez a megoldás?

    Bővebben...

  • Házasság parancsszóra? (videó + vita)

    Angolos ötletek - 14 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Vajon mi a jó házasság titka? A válasz erre a kérdésre a modern nyugati világban általában a 'szerelem', 'megértés', 'harmónia' stb. A világ más tájain azonban nem így csinálják, hanem a szülők döntenek. Megalázó! Megalázó? Érdekes vita a TanárBlogon, videóval, érvekkel. Mi van, ha nem nekünk van igazunk?

    Bővebben...

  • Hibavadász - interaktív angol játék

    Angolos ötletek - 15 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Vagyis magyar fejlesztés, de angolul tanulóknak szól. A lényeg annyi, hogy minden mondatban található egy-egy plusz szó, amely miatt a mondat nyelvtanilag helytelen. Ezt a szót kell megkeresni és rákattintani. FCE nyelvvizsgára, valamint emelt szintű érettségire készülőknek kiváló, de bárkinek hasznos lehet, aki középfok környékén tart.Ide nem illesztjük be, de a TanárBlog oldalán szabadon játszhat vele mindenki (IDE KATTINTVA), amíg csak bírja.