• Kiejtés és olvasás edző

    Nyelvoktatás - 7 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    MI olvasSokat megy a töprengés azon, hogy milyen hatással lehet a mesterséges intelligencia a tanításra. Elsődlegesen a rettegés, hogy mihez kezdenek majd a tanárok, ha a diákok a géppel iratják meg az esszéket, ha a mesterséges intelligencia készíti a rajzokat, oldja meg a matek példákat, fordítja le a szövegeket és így tovább. Pedig ez az új technika nagyon sok pozitív hatással is lehet. Segítheti a tanárt az egyik legnehezebb pedagógiai feladat, a differenciálás megvalósításában. A Wordbe épített olvasási edző például segíthet a nyelvoktatásban a kiejtés gyakorlásában, de a diszlexiásoknak is a gyakorlásban.

    Bővebben...

  • Bionic reader - olvass könnyebben

    Tippek, trükkök - egy éve

    Írta: Prievara Tibor

    Komoly kérdés, hogy mi lesz vajon az olvasás jövője - esetleg mi az olvasás jelene. Nem tudományos kutatás, de a gimnáziumi felvételi szóbali részésn egyértelműnek tűnik, hogy az a 8. osztályos gyerek, aki olvas, érdekesebben, változatosabban tudja kifejezni magát. Ez persze közhely. A kérdés az, hogy a többséggel mit lehet tenni, aki nem szeret, akar, netán már nem is tud olvasni? Az egyik megoldás, hogy leöntjük egy 'játékosított sziruppal' az olvasást, és olyen izgalmas, interaktív élménnyé alakítjuk, amely egy 9 éves gyereknek 2023-ban is fogysztható, gaykorlatilag elveszítve az olvasás 'olvasás-jellegét'. Mivel a világ nem arra halad, hogy egyre több gyerek lenne képes kocentrált, hosszútávú erőfeszítésre, hogy egy összetettebb szöveget feldolgozzon, lehet, hogy ez a helyes út. Vagy egy helyes út. Azoknak, akik még olvasnának, de pl az ADHD az újuktba áll, elkészült egy Bionic reader nevű app (ITT TALÁLHATÓ), amely kiemeli a szavak egyes részeit, így fókuszálva a felhasznláó figyelmét. Érdemes lehet kipróbálni - bele kell tölteni a szöveget, és már olvashat is a gyermek. Létezik Chrome kiegészítő, és telefonis applikáció is.

    Bővebben...

  • Tematizáljuk az olvasást - egy világraszóló projekt

    Tippek, trükkök - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Bevallom, nagyon kedvelem a tematikus projekteket, amelyek valamilyen kihívás mentén szerveződnek. Ilyen lehet az, hogy mindne nap, minden tanuló készítsen egy képet arról, amilyen napja éppen van (ne keressen, telefonon csináljon egy képet), majd egy hét után ezeket egy prezentációban sorban bemutatva remek beszélgetések kerekedhetnek. De a karantén alatt hasonló volt az egyhetes kihívás, ahol minden nap egy olyan apróságot kellett kipróbálni, amit eddig soha nem tettek (pl. megnézni egy tenisz közvetítésből 25 percet, cukor nélkül inni a teát, számolni a napi folyadékbevitelt, vagy elolvasni egy könyvet egy nap alatt). Az eredmény szintén izgalmas, és - mai meglepő - még a karantén alatt is szívesen csinálták a diákok.

    Na de milyen lehet ez 'nagyban'? IDE KATTINTVA) egy egyéves projekt eredményét nézhetjük meg. Nem vállalt kevesebbet a kitaláljó, mint azt, hogy egy év alatt MINDEN ország egy írójától elolvas egy könyvet. Ann Morgan megtette, egy TED előadást is tartott róla, mi pedig megnézhetjük. Ha csak arról beszélünk, hogy vajon a magyar szekcióban a legjobb könyvek kerültek-e be, vagy éppen ki hiányzik onnan, már érdekes vitaindító lehet.

    Bővebben...

  • Kötelező olvasmányok online

    Letölthető anyagok - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az iskolai könyvtár lassan halódik, de legalábbis átértékelődik a digitális világban (erről ITT ÍRTUNK pár éve). Elmúlt az a gyomorszorító érzés, amit az áhított, és/vagy kötelezően elolvasandó könyv hiánya okozott a polcok böngészése közben. Ha nem ott kapnák a diákok az iskolai könyveket, és nem működne könyvraktárként, tényleg nehéz lenne funkciót találni neki. A kötelező olvasmányok manapság egészen biztosan elérhetőek online (főleg a klasszikusok, akiket már a jog sem véd). Nem nehéz ezeket megtalálni, mégis hasznos lehet egy olyan lista, ahol az összes egybe van gyűjtve. Nos, ma egy ilyen listát ajánlunk, IDE KATTINTVA az összes kötelezőt letölthetjük, vagy online olvashatjuk.

    Bővebben...

  • rot 13 - egy titkosírás generátor

    - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ma egy letisztult és egyszerű játékot ajánlunk, a ROT13 (azaz 'rotate by 13 places) egy egyszerű titkosírás, amelynek az alapja az, hogy minden egyes betűt behelyettesítünk az őt 13-mal követő betűvel. Természetesen létezik ROT14 is, itt értelemszerűen 14 betűnyi a távolság a kód és a megfejtés között. Akár alsóban, napköziben, de tanórán is kiváló játék lehet, hiszen ugyanolyan könnyen lehet bármilyen nyelven írott szöveget átírni. Rengeteg generátor van, dekódolni is lehet a rejtjelezett szöveget, én EZT HASZNÁLTAM Ezen az oldalon kiválaszthatjuk, hogy mennyivel tolja el a betűket (1 és 25 között).

    Bővebben...

  • A Time magazin gyerekeknek

    Nyelvoktatás - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    time Mai ajánlatunk nyelvtanulóknak, nyelvtanároknak szól elsősorban. A Time magazin gyerekváltozata (ITT TALÁLHATÓ )remekül használható tanórákon, vagy éppen otthoni tanuláshoz. Bár kétségtelenül igaz, hogy nem az európai kultúrkör témái dominálnak, lehet nagyon is érdekes és hasznos anyagokat találni. Rögtön itt van a videó adatbázis, ahol közel 500 rövid (vagy ha nem is kifejezetten rövid, de 10 percnél nem hosszabb) rövidfilmet találhatunk, a diákokat (feltételezhetően) érdeklő témákban. Mivel gyerekeknek szól, nem kifejezetten bonyolult az, ahogy az oldal szól, de ez nyelvtanulóként inkább előny. Összességében érdemes a tematikus keresőben végigpörgetni az anyagokat, szerintem bármilyen iskolai témához találunk kiegészítő multimédiás (vagy csak egyszerű szöveg) tananyagot.

    Bővebben...

  • Reklámok - elmélet és gyakorlat (C1)

    Angolos ötletek - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mi alapján válasszunk hirdetési stratégiát? A tannayag elsősorban haladóknak szól, de bárkinek hasznos lehet, akit érdekel a reklám világa. Külön érdekesség, hogy a rövid (és érdekes!) elméleti bevezető után rögtön ki is lehet próbálni, hogy mondjuk egy Mazdát helyesen szeretnénk-e reklámozni.

    Bővebben...

  • Divatbemutatóóó (A2)

    Angolos ötletek - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A tananyag az Armani birodalomba kalauzol bennünket, és segít az első lépések megtételében a divatguruvá válás rögös útján - no persze inkább szókincsileg, mint divattervezőileg, dehát valahol el kell kezdeni! :)

    Bővebben...