• Fordítás élőben

    Internet a tanórán - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    forditasEgyre többször fordulhat elő, hogy olyan diák van az óránkon, aki nem tud magyarul. Nem könnyű helyzet, hiszen egyszerre kellene vele is foglalkozni és persze az osztály többi tagjával. Ezt az elsőre megoldhatatlannak tűnő helyzetet segíthet megoldani a technika. A neurális hálózatoknak köszönhetően már egyre jobbak a diktálást rögzítő és a fordító alkalmazások, a kettő együtt pedig lehetővé teheti, hogy a tanári előadást élőben fordítva követhesse egy diák. Szerencsés helyzetben a fordítás még rögzítésre is kerül, így azt később ellenőrizheti is a tanár. Jó kombináció lehet erre a célra Microsoft Translator és a OneNote. EBBEN A VIDEÓBAN látható miként.

    Bővebben...

  • Cornell jegyzetelés és kis csavarral

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    jegyzetekA jegyzetelés olyan képesség, amit nagyon fontosnak tartunk és szeretnénk, ha a diákok minél jobban űznék. Mégis, a nagy általánosságokon túl nehéz jól használható ötleteket adni, hogy milyennek is kellene lennie egy jó jegyzetnek. Gyakori hiba, hogy a diákok egész mondatokat próbálnak leírni, követni akarják az előadást szóról szóra, mivel írni vagy gépelni viszont nem tudnak elég gyorsan, az elkészült jegyzet leginkább egy dadaista költeményre hasonlít. Fontos tehát a jegyzetelés, mégsem könnyű jó tanácsokat adni ahhoz, hogy milyen is a jó jegyzet. Ebben segíthet a Cornell jegyzetelés módszere. Ez egy egyszerű rendszer, ami itt képen is látható. A lényege, hogy a jegyzetlapot három részre osztjuk. A nagyobb részbe kerülnek a jegyzetek, a mellette található hasábba a címszavak, kulcsszavak, fogalmak esetlegesen a kérdések, amik az adott résszel kapcsolatosak. Legalulra pedig egy pár mondatos szövegszerű összefoglalás. Az elv az, hogy ez összefoglalás ne feltétlenül azonnal, de 24 órán belül készüljön el.

    Bővebben...

  • Molekularajzolás és beillesztés

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    molviewA Molview nevű programmal (IDE KATTINTVA) egyszerűen a böngészőből rajzolhatunk molekulákat, amiket azután három dimenzióban ábrázolhatunk is. A megszokott módon váltogathatunk a nézetek között, választhatjuk meg a molekula színezését. Akár bonyolult szerves vegyületeket is elkészíthetünk és megtekinthetünk. Kereshetünk is a nagy adatbázisokban, így akár fehérjék térszerkezetét is vizsgálhatjuk.

    A molekulák képét megoszthatjuk és be is ágyazhatjuk akár egy Sway bemutatóba és azon keresztül akár egy OneNote tanyagba is. A program használatát egy kis videóban mutatjuk be:

    Bővebben...

  • Segítség diszeseknek

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    onenoteNem sok öröme van mostanában azoknak a diákoknak, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, és persze a tanáraiknak se. Egy kis jó hírt azért mégiscsak mondhatunk, az Office olvasást segítő eszköze megtanult magyarul és bárki használhatja arra, hogy megkönnyítse számára az olvasást. Már elérhető a Wordből és a OneNote webes változatából is, beállíthatók benne diszlexiabarát színek, betűtípusok, nagyobb térköz, szótagolás. Most már felolvasni is tud az eszköz. Azt, hogy ez jelentősen segíti a diszlexiások szövegértését tudományos vizsgálatok is igazolták (ITT). Egy videóban mutatjuk meg, hogy miként érhető el az eszköz és mire is használható.

    Bővebben...

  • A lebénult tanár

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    mankoEgy hete kisebb baleset ért, kifordult a térdem, ami legalább öt nap ágyat jelent. Mi lesz ilyenkor a diákokkal? Ha minden jól megy, esetleg sikerül a szakszerű helyettesítést megszervezni, de az elég komoly teher a kollégának, akinek hirtelen megduplázódik az óraszáma, ha pedig nincsen, aki megtartsa az órákat, marad a gyerekfelügyelet, esetleg a nagyobbaknál a lyukasóra. Nincs ennél valami jobb megoldás? Három osztályban tanítottam éppen, két érettségire készülő 11.-es és 12-es csoportot és 8.-osokat, akik éppen a déli félteke földrajzát tanulták. Gördülékenyen meg lehetett szervezni, hogy in absentia is tudjak órát tartani.

    Bővebben...

  • Matricák a OneNote-ban

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepRemek új lehetőséggel bővült a OneNote osztályjegyzetfüzet, ha a bővítményt (INNEN) a legújabb változatra frissítjük, a Beszúrás menüben új ehetőség tűnik fel. Ezek a Matricák, amikkel gyorsan és hatékonyan adhatunk visszajelzést a diákoknak. Többféle ikonkészletből válogathatunk, és mindegyikhez fűzhetünk akár saját szöveget is, de lehet, hogy jó lesz az előre felkínált is. Szerencsére ez a bővítmény tud magyarul!

    Bővebben...

  • Feladatlapok nagy választékban

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    wizerCsinos feladatlapokat rakhatunk össze a Wizer alkalmazással (ITT TALÁLHATÓ, amit aztán könnyen meg is oszthatunk a diákjainkkal és más tanárokkal is. . A feladatlapokba sok feladattípust rakhatunk (érdekesség a rajz, ahol a diákok maguk rajzolhatnak) és megadhatjuk a jó választ is természetesen. Az elkészült feladatlap megosztható a diákokkal, akiknek szintén regisztrálniuk kell. Az eredményeket aztán láthatjuk. Nagy előny, hogy válogathatunk is számtalan elkészült feladatlapból, ami arra is jó, hogy ötleteket gyűjtsünk.

    Bővebben...

  • Megint meghekkelték a tanítást

    Hírek - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    htcSzeptember 24-én már másodszor rendezte meg a Microsoft nagy virtuális konferenciáját Hack the Classroom (Hekkeljük meg a tanítást!) címen. A világszerte követett eseményen többnyire arról volt szó, hogy miként lehet a már meglevő eszközökkel, a mindenki számára elérhető alkalmazásokkal megújítani a tanítást. A nyitóelőadásban John Kao arról beszélt, hogy miért van szükség az innovációra nevelésre, hogyan válhat ez az oktatás új paradigmájává.

    Bővebben...

  • Online tanulási környezetek

    Oktatóvideók - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    dthA mai naptól zakatol a Digitális Témahét, reméljük nagyon sok iskolában és nagyon sok sikerrel. A témahétre készülve mi is tartottunk webináriumokat, amikben segítséget próbáltunk adni minden érdeklődőnek. Az egyik legutóbbi ilyen alkalom az online tanulási környezetekről volt szó, különös hangsúllyal a OneNote Osztályjegyzetfüzet használatára. A felvétel elérhető a DTH oldalán (IDE KATTINTVA), meleg szívvel ajánljuk minden érdeklődőnek!

    Bővebben...

  • Még sokkal jobb OneNote

    Letölthető anyagok - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    onenoteA OneNote ez a mindenki számára és tulajdonképpen bármilyen platformra ingyenesen elérhető, eredetileg a jegyzetelést megkönnyítő program az oktatásban igazi nagyágyú. Írtunk már korábban a OneNote Osztályjegyzetfüzetről, a kifejezetten az olvasást megkönnyítő kiegészítőről, de még a Digitális tanulásmódszertan anyagunk is ebben készült. Volt szerencsém az idei E2 konferencián hosszabban beszélgetni a OneNote fejlesztőivel és a beszélgetésből kiderült, hogy számukra elsődleges fontosságú a program oktatási felhasználása és nagyon komolyan figyelnek arra, hogy milyen visszajelzések jönnek a tanároktól. Ennek az eredménye (és még csak az első eredménye, jön többi is hamarosan) az Osztályjegyzetfüzet bővítmény, ami bárki számára letölthető (IDE KATTINTVA).

    Bővebben...