• Teljes eszköztár online órához, vagy kivetítve a tanteremben - Classroomscreen

    Interaktív tábla ötletek - 2 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Online órák során, vagy éppen az osztályteremben egy kivetítőn (netán interaktív táblával a hátunk mögött) gyakran fordul elő, hogy hirtelen valami az órához olyan jó lenne - például egy visszaszámlásló, vagy stopper, netán egy videó megosztása, esetleg rajzolnánk valamit stb. ha ehhez van egy drága interaktív táblánk, és hozzá a megfelelő szoftver, akkor persze könnyebb a dolgunk. Ha nincs, vagy nem tudjuk azt használni, izgalmas alternatíva lehet a Classroomscreen nevű weboldal(ITT TALÁLHATÓ), ahol 14 különböző tanórán használható alkalmazást találunk. Háttérképet tehetünk fel - óra elején remek bevezető, stoppert használhatunk, netán számológépet, illetve 'sorsolhatunk' diákokat, csak be kell írni a neveket, és random 'kihúz' a gép egyet, de QR kódot is gyorsan felpakolhatunk, rajzolhatunk, dobókockával dobhatunk, és még egy sor érdekes és helyenként igen hasznos alkalmazást kaphatunk, talán a média megosztása, youtube videók stb. szintén nagyon hasznos lehet. Kompakt, előre elkészített táblakppel lephetjük meg magunkat és diákjainkat, felgyorsítva az óra menetét.

    Bővebben...

  • Csengő helyett

    Tíz weboldal... - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    csengoAz online óratartás egyik nehézsége, hogy miként is kezdjük el és miként is fejezzük be az órát. Talán nem teljesen véletlen, hogy a klasszikus iskolában olyan sok rituálé kapcsolódik az órakezdéshez. Ott van rögtön a csengő, ami jelzi a diáknak, hogy az óra megkezdődött, aztán (bár egyre kevesebben ragaszkodnak hozzá) a jelentés, vigyázz állás. Ha ezeket a kissé militarista elemeket nem is kedveljük annyira, az tény, hogy valamiképpen érdemes az óra kezdését jelezni. A online órák esetében nincs arra lehetőség, hogy látványosan bemenjünk a terembe, felszólítsuk a folyosón beszélgetőket, hogy be kellene jönni. De azért nem vagyunk teljesen eszköztelenek. Én például az online órákat rövid vicces videókkal szoktam kezdeni. Ezeket a 4-5 perces videókat már kicsit korábban elkezdem, és egy-két percet belenyúlnak az órába is. Ha ezek kellően szórakoztatók, a diákok gyakran már kicsit hamarabb is belépnek, hogy láthassák. Az az egy perc pedig ami elmegy az órából bőven megtérül azzal, hogy kicsit felkészültebben kezdünk bele. Íme pár ötlet ilyen vicces videóra:

    Bővebben...

  • Nem működik! Gyorstalpaló online órákhoz

    Tippek, trükkök - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    "Nem működik! Miért nem hallasz? Halkítsd le a mikrofont! Nem tudok csatlakozni! Elment a hang! Ti most láttok engem? Bekapcsoltad a kamerát?" Hányszor hallottuk ezeket online óratartás, vagy éppen webinárium hallgatása közben. És ami a legszebb ebben: újra és újra ugyanazokat a kérdéseket teeszük fel, vagy halljuk. Olyannyira, hogy a Digitális Tanulás című új, tíz modulos továbbképzési anyagunk Digitális, 'live' tanórák című moduljában egy online játszható, vagy akár letölthető Bingo játékot is találhattok, és szinte biztosan lesz győztes :) (a modul INNEN ELÉRHETŐ most mindössze 1690 Ft-ért). Elsősegélyként a Nem működik nevű oldalt ajánljuk, ahol a leggyakoribb kérdésekre találhatunk válaszokat. Mielőtt kimondjuk, hogy 'hát ez sajnos nem megy', tegyük meg ezt a pár lépést! Az ötletet és a kivitelezést köszönjük Koren Balázsnak :)

    Bővebben...