• Milyen is egy jó TED előadás? Vicces videó angolórára

    Nyelvoktatás - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Sokat szoktam azzal foglalkozni, hogy vajon milyen is egy jó előadás, és nem egyszerű a diákoknak akár csak a legegyszerűbb szabályokat is elmagyarázni. Megértik, de ahhoz, hogy használják, rengeteg gyakorlás kell. mindig is vágytam egy olyan videóra, amely tartalmilag 'üres', azaz csakis a formára koncentrál. Értelemszerűen ilyen nincs, mert ha valaki előad (jól vagy rosszul), akkor általában szeretne, vagy legalábbis próbál valamit közvetíteni. Mostantól azonban más a helyzet, mivel a TED előadásokról készült paródia videó, mindent megváltoztat egy csapásra. Nem szól másról, mint hogy milyen külsőségek szükségesek egy jó TED előadáshoz. A speakier folyamatosan kommentálja, amit csinál, ami persze vicces, mert ironikus, ugyanakkor tényleg így csinálják, ezért hasznos is. Én kétszer szoktam levetíteni a Thought Leader címre hallgató (és IDE KATTINTVA megtekinthető) mozgóképet, először csak az iróniát fedezzük fel benne, másodszor meg-megállítom a filmet, hogy lássák, hogy jegyzetelhessenek technikákat. Összesen kb. 25-30 hasznos információt gyűjtünk össze, majd az előadó tanácsait hasznosság szerint 3 csoportra osztjuk. Ezek után egy mini-prezentációt kell elkészíteniük a diákoknak, ahol tudatosan legalább 10 elemet használnak. Ezt kis csoportokban előadják, a többieknek pedig fel kell ismerniük a korábban azonosított technikákat. Egyetlen 4 perces videó, és 2 órányi anyagot is tartalmaz akár.

    Bővebben...

  • Buncee - rugalmas, interaktív tartalomfejlesztő

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    buncee Nagyon vicces, hasznos és izgalams oldalnak tűnik a Buncee (IDE KATTINTVA) érhető el. Az oldalra regisztrálni kicsit nehézkes, és helyenként úgy tűnik, mintha számukr amindenki az USA-ban élne, de annyi baj legyen. Miután minden tisztességesen kitöltöttünk, és megjött több e-mail az aktiválásról stb. beléphetünk a Buncee világába. Gyakorlatilag prezentációkat készíthetünk, amelyek filmekké állhatnak össze. Renegeteg médiaelemet helyezhetünk a Buncee-ba, YouTube videótól kezdve a matricákon át az animációkig, ráadásul aká teljes fájlokat is tölthetünk fel a gépünkről. Ezeket egy szép, letisztult felületen összepakolhatjuk, majd publikálhatjuk. Érdemes kipróbálni, akár kisebbekkel is - bár minimális angol nyelvtudás szükséges ahhoz, hogy ne vesszünk el az oldalon.

    Bővebben...

  • Szavazás, szófelhő, kvíz, ami csak kell

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    mentimeterKicsit a Kahoot! és a Socrative vonalán halad a Mentimeter nevű alkalmazás, de még annál is több lehetőséget kínál fel, mint azok. Nem csak kvízeket készíthetünk, hanem akár szófelhőt is, valamivel kapcsolatban, vagy éppen közvélemény-kutatást, nyitott kérdéseket is feltehetünk, de különféle szempontok alapján is osztályozhatunk dolgokat. A dolog nagyon egyszerű, a tanár a mentimeter.com oldalon regisztrál (ingyen) és elkészíti a kvízt, majd miután azt elindítja, kap egy számot. A diákoknak a menti.com oldalon kell bejelentkeznie ezzel számmal és már kezdődhet is a kvíz. Sokrétűbb, mint a Socrative vagy a Kahoot!.

    Bővebben...

  • Digitális történetmesélés, csinos prezentáció

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Adobe SparkAz ingyenesen használható Adobe Spark nevű alkalmazással (ITT TALÁLHATÓ) képeket és szövegeket kombinálhatunk könnyen látványos formába. (Kicsit hasonlít a Sway-re, bár limitáltabbak a lehetőségei.) Háromféle dolgot készíthetünk: képet felirattal, prezentációt (blogposztot) és videót a képekből és a hozzájuk tartozó szövegekből. Az egész nagyon könnyen, gyorsan használható és az eredmény garantáltan esztétikus lesz.

    Bővebben...

  • Látványos prezentáció mindennél gyorsabban

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    classtoolsNagyszerű oldal a ClassTools, ahol nagyon sok, atanításban remekül használható eszközt lelhetünk. Az oldal már nagyon régóta létezik, de folyamatosan gyarapodik. Alapelve, hogy az eszközök ingyenesek és nagyon gyorsan, nagyon egyszerűen használhatóak legyenek. A minap egy prezentáció készítő került fel a meglevő eszközök közé. IDE KATTINTVA érhető el, és ha magunk is akarunk csinálni, akkor a kis szerkesztés ikonra kell kattintani. Látható, hogy a prezentáció tulajdonképpen több sornyi szöveg. Mindegyik sor egy-egy dia lesz, ha az egy kép vagy videó linkje, akkor az lesz beillesztve. Szerencsére a program a magyar karaktereket is jól jeleníti meg.

    Bővebben...

  • Megint sokat fejlődött a Sway

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    swayTöbbször írtunk már a Sway nevű programról, amivel izgalmas prezentációkat, bemutatókat készíthetünk (például ITT). A Sway egyik nagy előnye, hogy nagyon sokféle platformon (telefon, nagyképernyő, tablet, kivetítve) is egyszerre élvezhető Másik érdekessége, hogy nagyban segít a prezentációkat jól kinézővé, látványossá tenni. Bemutattunk egy olyan projektet is (ITT), ami ezt a formát használja fel. A most megjelent legújabb változat nagyon sok régóta várt újítást tartalmaz. Az egyik legfontosabb, hogy offline program is lett a Sway, ami Windows 10-hez már IDE KATTINTVA letölthető, így internet kapcsolat nélkül is szerkeszthetjük az anyagainkat.

    Bővebben...

  • Mit (ne) írjunk prezentációba?

    Letölthető anyagok - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    pptMár volt szó a TanárBlogon az általunk szorgalmazott Slide Force nevű gyorsreagálású egységről, akik a prezentációkat tartó előadókat fülelnék le TEK-es módszerekkel. Természetesen az ember gyerekekkel sokkal megengedőbb, és megpróbál segíteni nekik abban, hogy mások által is élvezhető prezentációkat legyenek képesek készíteni. Egy tizedikes osztályom egy (számukra) elég unalmas, de jól előadható témában készített prezentációkat, viszont az előadások során kiderült, hogy sokan jegyzetekből olvastak, és a diák alapján egyáltalán nem tudtak beszélni. Megígértem nekik, hogy összegyűjtök néhány jótanácsot, példákkal és ellenpéldákkal a következő kiselőadáshoz. A végeredmény letölthető innen, a TanárBlogról a lapozás után.

    Bővebben...

  • Emaze - látványos prezentációk

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    emazeLassan Dunát lehetne rekeszteni a különféle prezentációkészítő alkalmazásokból, de úgy látszik mindig van olyan ötlet, amivel érdemes még előállni. Az Emaze oldalon (IDE KATTINTVA) sokféle előre elkészített mintából választhatunk, az egyszerű ppt-féle diasortól a bonyolultabb infografikákig. A minták szépek, látványosak, kifejezetten jó velük dolgozni.

    Bővebben...

  • Slides.com - prezentációk böngészőből

    Internet a tanórán - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    slides Ki ne szeretné, hogy a szoftverek rendelkezésre álljanak bárhol, bármikor? Mennyivel kellemesebb lenne az élet, ha nem lennénk a gépünkhöz kötve, hanem egyenesen egy böngésző felületén megoldhatnánk például a prezentációk elkészítését. Ebben nyújt segítséget a Slides.com nevű oldal ( IDE KATTINTVA található), amelyet nem kell telepíteni, elég bejelentkezni, és máris dolgozhatunk az ugyan erősen csökkentett funkcionalitású alkalmazással. Természetesen némi fizetség ellenében (évi kb. 25 000 Ft) az ingyenes verziónál összetettebb eszközt kaphatunk. Ez mind rendben is lenne, ugyanakkor nehéz nem gondolni arra, hogy a Microsoft Web Apps alkalmazások ugyanezt adják - csak teljesen ingyen és + 15 GB tárhellyel. Ráadásul korlátlanul készíthetünk prezentációkat, azokat letölthetjük, online megoszthatjuk, módosíthatjuk, vagy éppen másokkal közösen szerkeszthetjük. Bármilyen meggyőző is a Slides ajánlata, és az ingyenes résszel érdekes lehet eljátszani, van olcsóbb és jobb.

    Bővebben...

  • Factslides - tények vizuálisan, magyarázatokkal

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    factslides A Factslides ( IDE KATTINTVA látogatható meg) sokoldalúbb oldal, mint gondolnánk - tekintve, hogy csak egy dolgot tud. Ez pedig nem más, mint hogy vizuálisan izgalmas módon jelenít meg érdekes tényeket rengeteg témakörben. Közel 100 ilyen témakör van (pl. Kína, Arany, Filmek, Válás) és témánként kb. 15 random érdekes tény. Lehet olyat játszani velük például, hogy kivetítjük az egyik ilyen diát, a csoport egyik fele olvashatja csak el, és úgy kell párban a másik felével (akik nem láthatják a képet) kimondatni a tényt, amit olvasnak, hogy egyetlen olyan szót sem használhatnak fel, amely a táblán olvasható. Sokkal viccesebb és érdekesebb a feladat attól, hogy vizuálisan is érdekes. Az oldalnak még egy komoly előnye van, az eddig általam használt prezentációkban minden tényhez volt forrás (Source - bal alsó sarokban) is megadva, ami azért remek, mert így akár egy-egy tényt azonnal lenyomozhatnak, és az adatoknak utánaolvashatnak a diákok.

    Bővebben...