• Még jobb lett a Classflow

    Interaktív tábla ötletek - 10 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Icon made by freepic.comKorábban írtunk már (ITT)nagy lelkesen a Classflow nevű ingyenes osztályfelügyeleti rendszerről (ITT TALÁLHATÓ). A rendszer nem csak tananyagszerkesztő, hanem azt is lehetővé teszi, hogy levezényeljünk egy órát, főleg akkor, ha a diákok maguk is rendelkeznek valamilyen eszközzel (számítógép, laptop, tablet). Feltehetünk kérdéseket, megadhatjuk, hogy mit lássanak ők és mi legyen kivetítve, elindíthatunk előre elkészített anyagokat és még az interaktív tábla szoftvere helyett is használhatjuk a rendszert. Most több izgalmas újdonságot építettek bele, lássuk, miket:

    Bővebben...

  • Storykocka

    Tananyagbázis - 11 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A minap egy kollégámnál láttam a sztorikocka nevű játékot (ITT KAPHATÓ), amit ő a magyartanításban a szövegalkotáshoz használ. Egy csomagban kilenc kocka található, mindegyiken hat-hat piktogram. A feladat, miután a játékos dobott vele, hogy tetszőleges sorba rendezze a képeket és elmondjon egy azokra alapuló történetet. Úgy is játszhatjuk, hogy először csak két kockával dob valaki, elkezdi a történetet, majd a következő játékos másik kettővel és folytatja és így tovább. Azt is megtehetjük, hogy megmutatjuk a dobott képeket, mindenkinek ki kell találnia egy történetet, majd szavazunk, hogy melyik volt a legjobb. A gyerekek imádják játszani és észre sem veszik, hogy közben fogalmaznak, ha pedig mindezt angolul csinálják, akkor a nyelvet is használják.

    Rögtön eszembe jutott, hogy ilyen sztorikockát lehetne interakrtív táblára is készíteni. Pár perc alatt el is készült ez a letölthető Notebook állomány. Az oldalon tizenkét keret látható, mindegyikben tizennyolc-tizennyolc kép van. Ha kevesebbet szeretnénk, ki lehet törölni bármelyiket. Az Edit gombra kattintva pedig kicserélhetjük a képkete azokra, amik nekünk kellenek, elég csak a kellő helyre húzni a képet. Így könnyen a tanult témakörhöz alakíthatjuk a képeket és már kezdődhet is a mesélés!

  • Karácsony interaktív táblán

    Tananyagbázis - 11 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A mellékelt Notebook állománnyal feldobhatjuk a téli szünet előtti órák egyikét úgy, hogy még tanulnak is valamit a gyerekek. Egy kis előkészületre persze szükség és inkább általános iskolában érdemes használni, a nagyoknak már túl gyerekes lehet. Ha megnyitjuk a Notebook állományt, három karácsonyfát látunk, az elnevezésüket viszont magunknak kell beírnunk, egyszerűen csak kattintsunk a Szöveg feliratra és írjuk át arra, ami éppen kell nekünk. Lehet a három kategória a szilárd-folyékony-gáz környezetismeret órán, lehetnek ezek szófajok nyelvtan esetén, a lehetőségek végtelenek.

    Mielőtt elkezdenénk játszani, még a díszeket is el kell készítenünk. Ezek most csoportosítva vannak, úgyhogy ahhoz, beírjuk a megfelelő dolgokat elsőként szét kell választanunk a csoportokat (jobb klikk és Csoport felbontása, de ha a 11-es Notebookot használjuk, elég csak megrázni a díszt). Így már átírhatjuk a szöveget arra, amire akarjuk. Ne felejtsük el utána újra csoportosítani! Ezután már nincs más hátra, mint a diákokkal közösen feldíszíteni a fát. Akár egyenként is kijöhetnek a táblához, hogy felrakjanak egy-egy díszt vagy közösen beszélhetjük meg, hogy melyik hova kerül. Utolsó, lazítós órának tökéletes.

  • Helyesírás és nyelvjárás

    Magyaros ötletek - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Van-e összefüggés a nyelvjárási háttér és a helyesírási hibák között? Erre a kérdésre próbál választ adni egy kutatás. A vizsgálat nyelvjárási területen élő, 3–12. osztályos diákok fogalmazásait elemzi helyesírási szempontból. A cikk végén 20 olyan interaktív táblás gyakorlat is letölthető, amelyek jól alkalmazhatók a tanulók helyesírási fejlesztésében.

  • Letölthető honismeret tananyagok

    Letölthető anyagok - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    FONTOS! A honsimereti anyagok alább található linkjeit frissítettük, most már minden link él, köszönjük Katinak a segítséget ... és az anyagot!!

    Nagyon nagy öröm számunkra, hogy egyre több izgalmas tananyag, óravázlat készül a PIL Akadémia keretein belül. A lapozás után azonban még ezen belül is egy különlegességet szeretnénk megosztani. Pintér Katalin ötödik osztályos hon- és népismeret anyagokat készített SMART Notebook szoftverben (összesen 16 darabot!), és ezeket most a TanárBlogon nyújtja át az érdeklődőknek. A Bővebben-re kattintva találhatóak a közvetlen linkek a tananyagok letöltéséhez, az anyagok szabadon használhatóak, elvihetőek, változtathatóak, szerkeszthetőek. Köszönjük!!

    Bővebben...

  • Történetmesélés Notebookkal

    Tananyagbázis - 12 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Gondolom, sokak ifjúkori emlékei között vannak meg a Kaland-Játék-Kockázat könyvek, vagy ahogyan mindenki hívta őket a lapozgatós könyvek. Ezek voltak azok a könyvek, amikben mi magunk hozhattunk döntéseket (bemész-e az ajtón vagy adsz-e pénzt a koldusnak stb.) és a történet ezek szerint alakult. A klasszikus változatban a döntéseink alapján kellett a megfelelő oldalra lapozni és így tudtuk meg, mi történik velünk és mi a következő dötési helyzetünk.

    A minap jöttem rá, hogy a SMART Notebook programjával nagyon egyszerűen tudunk ilyet csinálni. Nem kell hozzá más, mint külön oldalkra elhelyezni az egyes leírásokat, felsorolni a döntési lehetőségeket és utána ezekhez hivatkozásokat illeszteni, amik a megadott oldalra mutatnak. Ez így talán bonyolultnak tűnik, de a mellékelt notebook állomány biztosan érthetőbbé teszi.

    Bővebben...

  • Itt az új tananyagpiac!

    Oktatóvideók - 12 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Itt van végre, megérkezett az új, minden igényt kielégítő SMART Tananyagpiac (IDE KATTINTVA). Ugyan már korábban is létezett egy gyűjtőhelye a Notebookos anyagoknak, az nem volt éppen felhasználóbarát. Az új tananyagpiac azonban nagyon könnyen használható és nagyon sokféle anyagot kínál. A saját anyagink feltöltése is mindennél egyszerűbb lett, így lehetőségünk van arra, hogy megosszuk egymással a tudásunkat.

    A Tananyagpiac használatát egy rövid videóban is bemutatjuk, ami itt, rögtön a lapozás után tekinthető meg:

    Bővebben...

  • Ahol mindenki szépen ír

    Tippek, trükkök - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mindenkinek megvannak a maga gyengéi és erősségei. Nekem a szép kézírás az első kategóriába tartozik. Nem ment, nem megy és nem is fog menni - gondoltam. Egészen addig, amíg a legutolsó SMART Notebook frissítést le nem töltöttem, ahol megjelent egy új ikon, a neve pedig ez volt: Kalligráfikus toll. Egy ideig csak szemezgettem vele, hiszen nem használtam soha, és nem értettem, hogy pontosan mire is jó. Aztán egy nap - viccből - rákattintottam, és elkezdtem így írni. Az eredmény több, mint tapintható; az egyik pillanatban szégyenteljes macskakaparással firkáltam a táblára, a következőben pedig középkori kódexírókat megszégyenítő minőségben ontottam a szavakat. És végre szeretek a táblára írni, és jobban figyelek a táblaképre is. Érdekes volt megfigyelni magamon, hogy egy ilyen egyszerű kis ötlet milyen mély változást hoz a mindennapok gyakorlatában.

  • Interaktív tábla tippek tárháza

    Letölthető anyagok - 13 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Egy újabb TanárBlog könyvről adhatunk számot. Az Interaktív tábla tippek tárháza (röviden csak ITTT) letölthető innen és benne 50 olyan Notebook állományt vagy alkalmazást mutatunk be, amik nagyszerűen használhatók az órákon. Az egyes állományok megtekinthetők a SMART webes alkalmazásával a Niotebook Express-szel is, így azoknak is érdekesek lehetnek, akik nem rendelkeznek a szoftverrel.

  • A közlegelők tragédiája

    Tananyagbázis - 13 éve

    Írta: Nádori Gergely

    A mellékelt Notebbok állomány a szintén mellékelt flash programot tartalmazza. Az ökológiai problémák, globális kihívások tanításánál vehetjük hasznát. A klasszikus közlegelők tragédiáját játszhatjuk le vele. Érdemes az osztályt csoportokba osztani és minden fordulóban megkérdezni a csoportokat, akarnak-e új állatot venni vagy sem. Az esetek döntő többségében pár forduló alatt kipusztul minden. Miután ezt lejátszottuk, elmagyarázhatjuk a diákoknak, hogy sok globális erőforrással ugyanez a helyzet.