• Ismét kitaláltunk valamit. Itt a Digitális Tanulás 10 modulos képzési csomagja

    - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Amennyire sokkolt mindenkit a karantén első hulláma, az újrázás novemberben már nem jelentett (nem is jelenthetett) hasonló megrázkódtatást a digitális tanulásra átállásban. Sok helyen felkészültek, legalábbis annyira, hogy iskolai szinten megegyeztek a digitális keretrendszerben, és tudják, hogy milyen formában fognak online órákat tartani. Akárhogyan is nézzük, ez önmagában nem kis eredmény. Az őszi karantén valódi kihívása a tanulás hatékonyságának a növelése. - Honnan tudjuk, hogy a gyerekek ránk figyelnek, vagy csak olyan szögben állítják be a kamerát, hogy mellettük legyen a telefon, így vígan játszanak, miközben a tanár azt érzi, hogy szemkontaktust tartanak vele a diákok?

    • Ha egy iskolai tantermet szokás díszíteni, vajon mi a helyzet egy online tanteremmel?

    • Hogyan válik az online tér tanulás, és nem a digitális alibizés terévé?

    • Hol kezdjük a digitális tanulási tér kialakítását?

    Sok-sok kérdés. A Digitális Tanulás című tíz modulos vadonatúj digitális tananyagunk mindebben segít. Az első modul címe: 1. Élhető rendszer a tanárnak. Bármennyire is hiszünk a diákközpontúságban (teljesen jogosan), a hatékony digitális pedagógia első lépése a tanár helyzetének, szerepének meghatározása. Ebben segít ez az interaktív modul, amelyet IDEKATTINTVA szerezhetsz meg, és mindösszesen 1690 Ft-ba kerül.

    Bővebben...

  • DigiTöri - ez lesz, ha egy tanár beindul!

    Tananyagbázis - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    "Mi lenne, ha a gépemen összegyűjtött jegyzeteket valahogy egy blogon publikálnám?" - kérdezte magától egy budapesti történelemtanár, majd elindította a Digitöri nevű blogot. Először a kilencedikes, majd a további évek témaköreit is feldolgozza lassanként. Mindezt teljesen egyedül. Az oldal mondjuk inkább 'töri', mint 'digi', a digitális technológiákat a blog, mint formátum képviseli. Ugyanakkor érdemes belegondolni, milyen tananyagbőség lenne ebben az országban, ha minden tantárgyból lenne 20 hasonlóan megszállott (a szó legnemesebb értelmében) tanár, aki hajlandó időt és energiát fordítani a tudásmegosztásra.

    Bővebben...

  • Látványos szerzői rendszer

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    genialySzerzői rendszereknek hívják azokat az eszközöket, amik segítenek valamilyen webes tartalom előállításában, ilyen akár egy blogmotor is, hiszen senki nem a html kódokat írogatja be, amikor valamit publikálni akar, hanem valami kellemes felületet használ ehhez. Szerzői rendszer a Tankocka is, ahol feladatokat rakhatunk össze anélkül, hogy egy sor kódot le kellene írnunk. Szerzői rendszer a Genial.ly is (IDE KATTINTVA), ahol sokféle előre elkészített anyagot alakíthatunk a magunk igényei szerint. Lehet ez egy tananyag, feladat, jegyzőkönyv, portfolio, szinte bármi. A lényeg, hogy nagyon tetszetős grafikai megoldásokat kapunk hozzá, tényleg látványos lesz a végeredmény. Például ilyen:

    Bővebben...

  • Digitális osztályterem pár kattintással

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Most már több, mint 1.5 éve működik a Hashtag.school nevű (magyar fejlesztésű) e-learning keretrendszer. Nagyon sokan (közel 40 000 tanár és diák) használják, de hisszük, hogy ez csak a kezdet! Ha még nem próbáltad, itt a lehetőség. Ha már használtad, próbálkoztál, de nem volt türelmed kisilabizálni, hogy mit és hogyan kell csinálni, érdemes visszatérni és adni még 3 percet, hogy létrehozhasd saját digitális osztálytermed! Hogy mindez még könnyebben menjen, készítettünk egy 5 perc alatt végigtanulható, képekkel illusztrált digitális tananyagot, amely IDE KATTINTVA található. Egy 20mp-es regisztráció a Hashtag.school oldalán, és pár lépésben - nem egész 3 perc alatt - már el is készült az online tanulási tér, gamification modullal, játékokkal, és ezer egyéb felfedezésre váró szolgáltatással. Ha további kérdéseitek merülnének fel, a Facebook oldalunkon gyors, profi segítséget találhattok! Keressetek bátran :)

    Bővebben...

  • HundrED - mit is tudnak a finnek?

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Rengeteget lehet hallani a finnek csodálatos módszereiről, és bizony sok minden igaz is belőle. Mindezt első kézből megtapasztalt kolléganőm, Vinkler Andrea ajánlására jártam a HundrED nevű gyűjtemény csodájára,(ITT TALÁLHATÓ ), és azt kell mondanom, hogy minden várakozásomat felülmúlta. Az oldal angolul is él, én nem csupán finn ötleteket tartalmaz. Mindez korosztálynak, szinte minden témában találunk egy ötletet, vagy csak elolvashatjuk, hogy Finnországban milyen is a megoldás-központú oktatás, vagy Brazíliában hogyan gondolták újra az iskola fogalmát. Azt gondolom, hogy izgalmas, érdekes, tanítással foglalkozóknak, vagy foglalkozni kívánóknak kötelező olvasmány. (Megj: a rendelkezésre álló kereteket, infrastruktúrát látva, az én esetemben komolyabb nyálcsorgatással is járt az oldal megtekintése).

    Bővebben...

  • ClickView - digitális tananyagok + videók angolul

    Nyelvoktatás - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A ClickView egy ausztrál kezdeményezés (IDE KATTINTVA érhető el). Az ötlet egyszerű: mi lenne, ha összegyűjtenénk azokat az interneten fellelhető videókat, amelyek használhatóak az oktatásban, adnánk hozzá feladatlapokat, szövegkönyvet, feladatokat, és mindezt esztétikusan tálalnánk. Ezt tették. Az egész rendszerhez nem tudunk hozzáérni sajnos, de ami publikus, az is rengeteg videót jelent, sok kiegészítő anyaggal. Érdemes ránézni nyelvtanároknak, illetve csak a rendszer érdekességei miatt más tantárgyat tanítóknak is. Nem rossz anyag!

    Bővebben...

  • Rengeteg letölthető tananyag nyelvtanároknak

    Letölthető anyagok - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyszer régen, ki tudja pontosan mikor, volt egyszer egy szépemlékű projekt, amelynek a neve Sulinova volt. Sok többé-kevésbé kreatív nyelvtanár (és egyéb tanár) modulárisan elkezdett projekt-szemléletű, modern tananyagokat fejleszteni. Hogy mi lett a vége, azt ne firtassuk ezen a helyen mivel e cikk szerzője több modul fejlesztéséért is felelős. Bevallom, nagyon szerettem csinálni, és a mai napig használom én is a Sulinova anyagokat rendkívül lelkesen. A jó hír most az, hogy az akkor elkészült tananyagok ismét hozzáférhetőek A SZIA Műhely honlapján (IDE KATTINTVA ). Angol, német, francia és magyar mint idegen nyelv témakörben tényleg A1 - B2 szinten ... szinte minden. Apró szépséghibája az oldalnak, hogy hogy a szerkesztői az ún. Comic Sans Banditizmus tényállását valósítják meg, de nem lenne elegáns ilyen hatalmas tananyagbázis kapcsán ezen fennakadnunk :)

    Bővebben...

  • Űrhajós, ha szomjas

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    spaceeduMit csinál az űrhajós, a szomjas? Űrkutat ás. Erről, az űrkutatásról szól a látványos Space Challenges oldal (ITT TALÁLHATÓ). Küldetéseket kapunk, amik mindenféle űrkutatással kapcsolatos ismereteket takarnak. Neves előadók, tudósok előadásait nézhetjük meg és a feltett kérdésekre is válaszolnunk kell. Ha bizonyos küldetéseket teljesítettünk, akkor a megfelelő jelvényt is megszerezhetjük. Az oldal nagyon nyelvfüggő, de érdemes csak azért is megnézni, hogy milyen egy látványosan felépített, a tanulónak sok szabadságot engedő tananyag.

    Bővebben...

  • Gyerekjogokról egyre interaktívabban és magyarul

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    unicef Közös munkába fogott - és nem is kicsibe - a TanárBlog egyik szerelemgyereke - az e-StudyGroup - és az UNICEF. Évek óta nagy sikerrel zajlik az UNICEF szervezésében, a Telenor támogatásával az Ébresztő Óra nevű gyerekjogokkal foglalkozó alternatív osztályfőnöki óra, ahol önkéntesek segítenek a diákoknak megérteni, hogy mihez van joguk - vagy éppen, hogy mihez nincs. Az ok, amiért a program a TanárBlogon is terítékre kerül, nem más, mint az, hogy elindult az Ébresztő Óra digitális változata is. Reményeink szerint hetente új anyagokkal jelentkezünk, az e-StudyGroup rendszerében, játékosabban, de mégis tananyagként próbáljuk mindazt a tudást - legalább részben - átadni, amely az UNICEF munkája során felhalmozódott. Az első rész már készen van, IDE KATTINTVA lehet kipróbálni, játszani vele. A tananyagok egy egylépéses, egyszerű regisztráció után érhetőek el.

    Bővebben...

  • Elindult a Tanulizátor , a Videótanár 2.0

    Oktatóvideók - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    tanulizátor Feltétlenül üdvözlendő, hogy valaki egyszer csak úgy dönt, hogy saját pénzén megpróbál tenni valamit a közoktatás megsegítéséért. Ilyen kezdeményezés a Tanulizátor (IDE KATTINTVA TALÁLHATÓ (leánykori nevén: Videótanár), amely nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy a NAT teljes anygaát lefedje (nyelvek és testnevelés kivételével), 5.-8. osztályban, és max. 15 perces videókban elmondja, amit tudni kell. A videókat ún. crowdsourcing megoldással gyűjtötték, azaz beküldhetőek voltak videók, amikért a tanárok pénzt (nem is keveset) kaphattak. A pénz ellenére, illetve a lektorok lelkiismeretes munkája mellett is, elkerülhetetlenül vegyes lett a videó-felhozatal. Ami nem baj, csak fura annak, aki uniformizált, ugyanúgy kinéző videókhoz szokott. A hangminőség, a tanárok stílusa stb. mind más és más, de ez akár a rendszer előnye is lehet. A Tanulizátor név így elsőre kicsit kockázatos, kérdezzük meg 7-ikes gyerekünket, hogy van-e kedve 'tanulizálni', lehet. hogy elküld, de az is lehet, hogy nem, és pont ettől lesz érdekes. Saját küldetéseket is összeállíthatunk. A fejlesztés elején még a TanárBlog is benne volt tanácsadóként, mi egy nyitott, nem kvízre épülő rendszert képzeltünk el, de így is érdekes látni, hogy - ha nem is úgy, ahogy ezt mi gondoltuk - létrejött az oldal és működik. Mit gondoltok róla?

    Bővebben...