• ChatGPT és az angolórák - így készíts saját tananyaggyárat

    Nyelvoktatás - 6 hónapja

    Írta: Prievara Tibor

    Mára tagadhatatlan tény, hogy a ChatGPT, valamint a hozzá hasonló AI alkalmazások az iskolai életünk részévé is váltak. Ennek vannak árnyoldalai is - pl. a házi feladatok, beadott esszék eredetiségének kérdése - ugyanakkor kár lenne tagadni, hogy rengeteg hasznot is hozhat a ChatGPT számunkra az órára való készülésben, valamint az óratartásban. Az elábbiakben egy olyan nyelvi projektet mutatunk be, ahol a téma a 'zene' volt, és a 'tananyagot', valamint az órai feladatokat is gyakran a ChatGPT segytségével raktuk össze. Digitális kánaán a nyelvórákon, avagy hogyan tartsunk izgalmas, interaktív, kommunikatív nyelvórákat az AI segítségével úgy, hogy a munka nagy részét NEM a tanárnak kell végeznie. Izgalmas részletek a lapozás után!

    Bővebben...

  • Buncee - rugalmas, interaktív tartalomfejlesztő

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    buncee Nagyon vicces, hasznos és izgalams oldalnak tűnik a Buncee (IDE KATTINTVA) érhető el. Az oldalra regisztrálni kicsit nehézkes, és helyenként úgy tűnik, mintha számukr amindenki az USA-ban élne, de annyi baj legyen. Miután minden tisztességesen kitöltöttünk, és megjött több e-mail az aktiválásról stb. beléphetünk a Buncee világába. Gyakorlatilag prezentációkat készíthetünk, amelyek filmekké állhatnak össze. Renegeteg médiaelemet helyezhetünk a Buncee-ba, YouTube videótól kezdve a matricákon át az animációkig, ráadásul aká teljes fájlokat is tölthetünk fel a gépünkről. Ezeket egy szép, letisztult felületen összepakolhatjuk, majd publikálhatjuk. Érdemes kipróbálni, akár kisebbekkel is - bár minimális angol nyelvtudás szükséges ahhoz, hogy ne vesszünk el az oldalon.

    Bővebben...

  • Újabb izgalmas magyar fejlesztés: bővült az e-StudyGroup

    Tippek, trükkök - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    e-studygroup Sok-sok munkával sikerült az e-StudyGroup szolgáltatásait bővítenünk. Nagy öröm, hogy ezzel is elkészültünk. Az e-StudyGroup a TanárBlog szakmai boszorkánykonyhájából nőtt ki, és nő egyre nagyobbra. Jelenleg már arra is képes, hogy pillanatok alatt (tényleg 2 perc!!) változatos, izgalmas, játékos feladatsorokat állíthassunk össze a segítségével, majd ezt egyetlen mozdulattal, nem publikus módon megoszthassuk a diákjainkkal. Összesen 12 feladattípus közül választhatunk, szabadon variálhatjuk őket, illetve akár egy-egy feladattal (pl egy vicces puzzle játék) is meglephetjük digitális tanulásra kiéhezett diákjainkat, avagy saját gyermekeinket. Minderről nem restelltem egy videót is készíteni (IDE KATTINTVA tekinthető meg), itt 2 perc alatt lehet azt megtanulni, hogyan lehet két perc alatt feladatsorokat készíteni. Kár lenne kihagyni!! ITT LEHET kipróbálni.

    Bővebben...

  • Tervezz nyelvtanító appot, nyerj pénzt és utazást Baltimore-ba

    Hírek - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    learnathon Egy felhívást kaptunk, közzé is tesszük, mert érdekesnek tűnik (vagyis őszintén szólva TUDJUK, hogy érdekes). A helyzet az, hogy az USA nagykövetségének RELO nevű regionális irodája egy hatalmas nyelvtanítást segítő app versenyt, konferenciát tart. HA jól tudjuk, összesen 17 ország pályázik 3-3 fős csapatokkal, és a rendelkezésre álló 5 nap alatt egy életképes app tervét kell összehozni. Ezt aztán az utolsó napon elő (és el) kell adni egy szakmai zsűrinek, a legjobb pályázat megvalósításához pedig a nyertes kap pénzt, paripát. A jelentkezés határideje 2015. március 30., szóval érdemes gyorsan jelentkezni még. További részletek és a jelentkezési lap az IATEFL holnapján, IDE KATTINTVA találhatóak.

    Bővebben...

  • Tananyagfejlesztő weboldal itthonról: e-Studygroup

    Letölthető anyagok - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    e-studygroupEgy még elég újnak szímító magyar kezdeményezésről számolunk most be - annál nagyobb örömmel, mivel a TanárBlog is részese az oldal szakmai munkájának. Az oldal neve e-Studygroup (IDE KATTINTVA látogatható meg), és a koncepciója nagyon egyszerű: képzeljül el, hogy elkészítünk gyakorlatilag bármilyen oktatási tartalmat, ezt az oldal rendszerébe betöltjük percek alatt, és elkészült az interaktív, játékosított digitális tananyag. Mindenki - és mindenféle informatikai előképzettség nélkül - elkészítheti igen rövid idő alatt saját tananyagait PÉLDÁUL ILYENEKET, amelyeket aztán megoszthat másokkal. Még elég vegyes a kép, és az oldal nagy dizájnváltás előtt áll, de a lényeg talán már most is látszik, és érdemes végigpörgetni a történelem anyagokat, vagy akár az LSK Classboard Studio Akadémiához tartozó interaktív tananyagot.

    Bővebben...

  • Matuto - hangoskönyvek házilag

    Oktatóvideók - 10 éve

    Írta: Nádori Gergely

    matuto A Lit4life oldalán a Microsoft hathatós támogatásával indult el a Matuto nevű alkalmazás, amely ITT TALÁLHATÓ. A lényege egyszerű: saját hangoskönyvet tudunk készíteni, amelyet rövid szövegekkel, képekkel látunk el, majd app-ként publikáljuk. Az elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen csupán ki kell választanunk egy template-et (azaz sablont), beírni a szöveget és kiválasztani a képeket a gépünkről, majd mindezt hangalámondással kiegészíteni. Az elkészült tananyagot pedig egyetlen kattintással publikálhajuk, majd egy újabb mozdulattal megoszthatjuk. Mi lehet ennél egyszerűbb? Ráadásul az oldalon tényleg nagyon világosan elmagyarázzák, hogy mit és hogyan kell csinálnunk. Kifejezetten izgalmasnak tűnik, annyira egyszerűen használható és annyira esztétikus a végtermék.

    Bővebben...