• Tanártípusok a digitális munkarendben - szatíra

    Vezércikk - 4 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Kedves Olvasónk! Tudjuk, hogy a digitális munkarend mindenkire nagy súllyal nehezedik, értjük, és átéljük magunk is (minden oldalról) a problémákat. Úgy döntöttünk, hogy a TanárBlog több tízezres olvasótáborától érkezett levelek, visszajelzések, kommentek, kérdések alapján (ebből több ezer volt!) összeállítunk egy arcképcsarnokot a digitális munkarendben fellelhető különböző tanártípusokból. Fontos, hogy az alábbi rövid írások karikatúrák, azaz nem kritizálni, megbántani szeretnénk senkit, egyszerűen a túlzásokban próbáltunk humorforrást keresni. Azt is őszintén hisszük, hogy minden tanár több kategóriába is sorolható, amelyek között lehet átjárás. Azt is tudjuk, hogy mi magunk is ott vagyunk ebben az arcképcsarnokban. Egy szó, mint száz: kérünk, akként olvassátok, ahogy mi szántuk: szatirikus, önkritikus reflexiónak a jelenlegi helyzetre.

    Bővebben...

  • Mi az iskola szavatossága?

    Vezércikk - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    penészes kenyérHa az ember tejet vesz, rá van nyomtatva, hogy meddig jó, meddig használható fel. Huszonöt évvel ezelőtt még a zacskóra, alig olvashatóan és a boltosoknak fontos feladata volt, hogy a két nappal korábbi tejeket bekeverjék a frissek közé, de aki nagyon akarta láthatta a szavatosságot. A kínai boltban a tornacipő garanciája fél év, haelszakad, a kereskedőnek a törvény szerint kötelező javítania vagy cserélnie. Egy turmixgép szavatossága egy év, egy autóé három vagy öt. A svájci bicskára végtelen garanciát adnak, ha bármikor elromlana (de ez egy valódi svájcival persze nem történhet meg), cserélik, vagy visszafizetik az árát. De mi a szavatossága annak a tudásnak, amit az iskola ad? Meddig áll el? Talán érdemes egy kicsit elgondolkodni rajta.

    Bővebben...

  • IKT Afrikában - nem megy

    Hírek - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    africa Nem értjük, nem úgy terjed, ahogy sokan szeretnék, lemaradunk. Hányszor hallottuk már ezt a magyar tanárok és az IKT kapcsán. Júniusban tették közzé az Africa report című jelentést, amely a helyzetet Afrikában próbálja feltárni - sikeresen. Mint kiderült, ők sem jobbak, és ugyanazokat azellentmondásokat táplláják önmagukban, mint mi. Mindösszesen 1500 oktatási intézményben jártak a felmérést készítők, és - nagyon dicséretes módon - a válaszadók 95%-a vallotta, hogy az infokommunikációs műeltség és eszközhasználat rendkívül fontos. Ugyanakkor 57% gondolta azt, hogy kevéssé használják (vélelmezhetően mások) ezeket a fejlesztéseket.

    Bővebben...

  • Itt az egyik legnagyobb tanár közösség - magyarul is!

    Internet a tanórán - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Régóta használjuk és ajánlgatjuk a PIL Network nevű oldalt, ahol százával találhatunk óravázlatokat magyarul, videókat nézhetünk, de akár egy teljesen ingyenes online továbbképzési rendszerben is részt vehetünk. Jó-jó, mondták sokan eddig, de ez angolul van, meg még egy rakat más nyelven, de magyarul éppen nincs, és nehéz kihámozni a magyar tartalmakat. Mától azonban ez megváltozott! A PIL Network oldalán (IDE KATTINTVA) elkészült a magyar nyelvű nyitólap, ahol magyarul olvashatjuk a magyar tartalmakat. Érdemes ránézni, regisztrálni, hiszen - többek között - azonnal kapcsolatot kereshetünk több mint 300 000 tanárral a világ minden tájáról, és rengeteg ingyenes szoftvert tölthetünk le tanárként (amiért egyébként akár 100 dollárt is kellene fizetnünk). Az oldal használatáról, kihasználásáról, a szoftverek működéséről és az emögött rejlő pedagógiai kutatásokról és elvekről pedig már közel 500 tanárral lehet eszmét cserélni a Microsoft Innovatív Pedagógus Program keretében (RÉSZLETEK ITT).

  • Képernyőmegosztás - QuickScreenShare

    Tippek, trükkök - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Ha valaki másokkal dolgozik online feladatokon, az alábbi két szcenárió közül az egyik bizonyára ismerős lesz: a másik nem ért valamit, vagy ő nem ért valamit. Hová kell itt kattintani, nem értem a menürendszert, én ezt így nem tudom használni stb. Ezután jönnek a hosszadalmas és elkeseredett próbálkozások, úgymint 'írd le pontosan, hogy mit csináltál' vagy 'csinálj minden problémáról egy képernyőképet'. Akárhogyan is van, ez a folyamat az egyik szereplőnek sem szokott kellemes lenni. A QuickScreenShare (ITT TALÁLHATÓ) ezen segít. Semmit nem kell a gépünkre telepíteni (de Java kell, hogy legyen rajta), egyszerűen beírjuk, hogy a másik vagy a saját képernyőnket szeretnénk megosztani, adunk egy nevet, majd kattintunk a Start gombra. Ezzel megosztottuk egymással a képernyőképünket, és elég a saját gépünkön megmutatni, mit hogyan is kell. További izgalomra adhat okot az a plusz szolgáltatás, hogy (amennyiben a másik hozzájárul és békén hagyja az egerét) át is vehetjük a másik eszköz felett az irányítást, és a saját egerünkkel motozhatunk a gépén, így segítve. Ezt az utóbbit még magam sem próbáltam, de ígéretesen hangzik!

  • Windows trükkök, hasznos eszközök

    Tippek, trükkök - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egy rövid videóval kedveskedünk ma, amely összesen három olyan rendkívül egyszerű alkalmazást mutat be, amelyek mindennapi haszonnal kecsegtetnek. Az első a képmetsző; ezzel bárhonnan, bármikor két kattintással tudunk képeket kivágni (például remekül működik akár egy flash játék esetében is, abból is könnyedén tudunk kimetszeni egy képszeletet, ha valamiért ki szeretnénk emelni). Van aztán a hangrögzítő, ami megoldja a 'nincsen diktafonom, nem tudok otthon hangot felvenni' problémát iskolai projektek esetében. Válaszolhatjuk ezentúl bátran: "de van diktafonod, csak egy mikrofonos fejhallgató kell hozzá, az pedig az, amivel minden nap a Skype-on lógtok a haverokkal'. Végül a Sticky notes alkalmazást mutatjuk be, amivel villámgyorsan lehet az órán agyvihart kezdeményezni. Link pedig mindehhez csak egy kell, ti. a videóé, ahol mindezt meg is mutatjuk. Ez pedig ITT TALÁLHATÓ!

  • Kérdőívgyártó a Skydrive-on

    Tippek, trükkök - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Nagy a verseny az ingyenes tárhelyek szolgáltatói között. Leginkább a Google Drive (Google), a Skydrive (Microsoft) és talán a Dropbox (Dropbox) verseng a felhasználók adataiért. A Google és a Microsoft is gőzerővel fejleszt, hogy lépéselőnybe kerülhessen (ITT írtunk már erről). Eleddig az egyik kétségtelen előnye a Google-nek a Google form, azaz a kérdőívkészítő alkalmazás volt, míg a Skydrive több tárhellyel, illetve többek között az Office ingyenes online verzioójával, valamint a OneNote alkalmazással hasított. Újabb fejlemény a Skydrive-on az Excel survey elindulása, amely segítségével most már a Microsoft oldalán is tudunk kérdőíveket készíteni. Kipróbáltam, egész jól működik, barátságos a felhasználói felülete is, szóval lehet, hogy ismét olyasmit csináltak, ami működik, és még az iskolában is hasznunkra válhat :) Rövid bemutató a lapozás után.

    Bővebben...

  • Chartle - tetszetős webkettes diagramok

    Internet a tanórán - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Chartle alkalmazás segítségével (IDE KATTINTVA található) nagyon tetszetős diagramokat készíthetünk egyetlen perc alatt. Az oldal annyira profi, hogy teljesen el tudom képzelni akár egy nagyobb cég weboldalán is, ahol különböző statisztikákat osztanak meg a látogatókkal. Mivel az oldal használata talán nem mindenkinek egyértelmű, készítettünk hozzá egy videó bemutatót is - a lapozás után.

    Bővebben...

  • Vizuális megoldások a szövegalkotási gyakorlatokban

    Magyaros ötletek - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Hogyan befolyásolja az internethasználat a középiskolai diákok szövegalkotási stratégiáit? Egy olyan írást ajánlunk, amelyben a szerző 12. osztályos gimnáziumi tanulók kreatív fogalmazási munkáit elemzi. Az eredmények azt igazolják, hogy a virtuális világ hat a tanulók munkáinak színvilágára, a szöveg elrendezésére, a tartalmi kapcsolatok jelölésére és az ábrák alkalmazására is.

  • Addictomatic - a web a lábaink előtt (tematikusan!)

    Internet a tanórán - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az AddictoMatic egy nagyon kellemes kezdeményezés. Hasonlít picit az iGoogle-hoz. A lényege annyi, hogy bármely témával kapcsolatban azonnal egy tematikus oldalt hozhatunk létre a legfrissebb információkkal. Példa: nagyon szeretjük az Arsenal nevű londoni futballcsapatot, és szeretnénk a lehető legszélesebb körben tájékozódni a csapat körüli dolgokról. Folytatás a lapozás után!

    Bővebben...