• Hogy vagy?

    Internet a tanórán - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepA digitális oktatás hatásai között mindig megemlítjük, hogy az különösen romboló volt a diákjaink mentálhigiénés állapotára, mi is írtunk erről sokat (például ITT). Nagy kérdés azonban, hogy ezzel a tudással vajon mit lehet kezdeni? Hogyan tudunk az iskolában jobban figyelni a diákok lelkiállapotára, főleg amellett, hogy a lemaradást is be kellene pótolni. Talán meglepő, de kifejezetten izgalmas segítséget kapunk egy szoftvercégtől, a Microsofttól. A Teams-hez megjelent ugyanis egy kiegészítő, Reflect néven (ITT TALÁLHATÓ). Nem nagy dolog, egyszerűen csak egy felület arra, amin a diákok vissza tudnak jelezni, akár a nap elején vagy végén, esetleg egy-egy feladat után. A sokféle érzelmet ráadásul egy cuki szörnyike is megjeleníti. Érdemes bevezetni és a mindennapi rutin részévé tenni, hogy visszajelzést kapjunk a gyerekek érzelmi helyzetéről.

    Bővebben...

  • Tervező a Teams-ben ... és hirtelen elszállnak a gondok

    - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Most már lassan két hónapja használom a Microsoft Teams rendszerét a csoportjaimban, és most már az első sokkból felocsúdva arra is van energiám, hogy felfedezzem rejtettebb kincseit az alkalmazásnak. Ilyen például a Tervező (angolul Planner), ami nem más, mint egy feladatkiosztó kis app, amit a Teams-ben hozzáadhatunk az osztálytermeinkhez. Tudom, hogy a Feladatok is létezik, ahol egy naptárba tudom kitenni az elvégzendő feladatokat, e az rendkívül nehézkes, és bonyolult a diákoknak, hiszen például lapozni kell a hetek között, és nem láthatják gyakran egyetlen lapon az összes, előttük álló feladatot. Ez komolyan gond, de nekem is kicsit kényelmetlen volt ott az elrendezés. A Planner azonban csodálatos; egyetlen kattintással létrehozom az új feladatokat, majd írhatok hozzá megjegyzést (pl. egy weboldal linkjét, vagy csak annyit, hogy szótár használható a dolgozathoz), majd hozzárendelek egy időpontot, amikor mindez meg fog történni.

    Bővebben...

  • Személyre szabható mémek a Microsoft Teams-ben

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Már lassan egy hónapos a Teams, amely a Microsoft Classroom méltó utódja. Vagyis igazából már augusztusban elérhető volt, de csak a tanév kezdetétől használom a csoportjaimmal napi rendszerességgel (ha valaki még nem ismeri ezt a - magyar közoktatás számára - ingyenes eszközt, ajánlom egy régebbi cikkünket, ahol mindenről tájékozódhat). Hétről hétre igyekszem új ötletekkel segíteni mindenkit, aki szintén használja a Teams-et. Ma a Beszélgetések egy új funkcióját, a személyre szabható mémeket ajánlom. A cikket illusztráló képen látszik, hogy a Beszélgetések föl alatt, ha válaszolnánk bárkinek (Válasz-ra kattintunk), megjelenik egy 'Matrica' ikon az Emoji mellett. Mivela matrica és a mém pl. a Messenger-ben külön érhető el, ez eltántoríthat minket. Ne hagyjuk! A Matrica opció után sok lehetőség kínálkozik, itt válasszuk a mémeket. Ezek közül válasszuk ki, amelyet küldeni szeretnénk, majd a szöveget személyre szabhatjuk, és már mehet is.

    Bővebben...