• Hétköznapi dolgok, nagy ötletek - egy zseniális oldal

    Nyelvoktatás - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Egyre több olyan oldal van, amelyek rendkívül izgalmas tartalmakat tesznek közzé, de már a Facebook-on. Régebben megszokhattuk, hogy lenyomozhatóak voltak könnyen a Facebook-on megosztott videók eredetijei, most azonban fordulni látszik a kocka. Egyre többen eleve a közösségi oldalon posztolnak. Furcsa egy közösségi oldalra úgy (is) gondolni, mint tartalomszolgáltató portálra, de hát ha ez van akkor ez van. Szóval ma a TED-nek egy ilyen aloldalát ajánljuk, amelyet nagy szeretettel és lelkesedéssel használhatunk ... hát nyelvórákon biztos. Miért és hogyan találták fel a hyperlink-et? Érdekel a kapucni története? Netán a gombok evolúciója és eredeti szerepe? Hogyan változtatják meg életünket a lépcsők? Netán a londoni metró térkép sikerén töprengsz? Nos, egyre bővülő választékkal várnak érdekes videókkal minket. Én nem hagynám ki!

    Bővebben...

  • Hogyan használjunk TED talk-ot az órán?

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    ted Többször írtunk már a TED ('technology, education, design' - eredetileg) nevű oldalról, amely (hitem szerint) a 21. századi tudás tárháza. A kérdés az, hogyan lehet az előadások közül a legérdekesebbeket, leghasznosabbakat kiválasztani. Erre - mivel lassan 10 éves a program - előttünk is gondoltak tanárok, így hát most megpróbálok pár olyan olyan oldalt ajánlani, ahol elindulhatunk. Az egyik egy megosztott OneNote fájl, ahol mától kezdve heti rendszerességgel teszek közzé ingyenesen elvihető, használható, változtatható komplex óravázlatokat és tananyagokat, amelyekben az a közös, hogy egy-egy TED talk köré épülnek. A TED LESSONS anyagai IDE KATTINTVA érhetőek el. Emellett érdekes lehet az az egyszerű Excel fájl, amelyben az összes TED talk fel van sorolva naprakészen.

    Bővebben...

  • A tanári pálya márpedig menő(zés)?

    Vezércikk - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    tedx Futótűzként terjedt Joós Andrea tanár TEDxDanubia előadása az internetes sajtóban. Mivel láthatóan hullámokat vert Andrea, mi is elgondolkodtunk, hogy mi is lehetett az, ami annyira vagy tetszett az embereknek, vagy nem (IDE KATTINTVA tekinthető meg az előadás). Azért is fontosnak tartom ezt, mert több pontban magam is érintett vagyok, hiszen azt a rendszert, amiről Andrea beszél, én vezettem be először és használom 2011 óta. És rögtön az első kérdés: mi az, amit ez az előadás elmond? Mi lehet vajon az üzenete? Én ebben kettősséget éreztem; volt egy tartalmi (szakmai) és egy motivációs, elsősorban az érzelmekre ható szintje. A lapozás után mindkét jelentésréteget elemzem, illetve megpróbálom az előadás előnyeit, illetve hátrányait a kommentek fényében értelmezni.

    Bővebben...

  • Megfőtt a répa - azaz a Kocka el van vetve - vicces fordítások

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    ted translate Új kedvenc oldalam lett mától! Csak abban bízom, hogy sok TanárBlog olvasónak is. Sajnos angolul kell tudni hozzá, de még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy elkészítjük a magyar verziót. A TED videók fordítóinak lett egy zseniális ötlete. Mi lenne, tették fel a kérdést, ha a saját nyelvük legérdekesebb idiomatikus fordulatait lefordítanák? Vicces lenne, pl. már azon is nevetnek külföldiek, hogy mi a @-t kukacnak hívjuk. De ez ennél sokkal érdekesebb. Sok nyelvről tanulhatunk. Pl. a Bagoly mondja verébnek ... Koreában úgy hangzik, hogy a Az összekakált kutya beszél a kukuricacsutkásnak. Ha azt szeretnénk kifejezni, hogy 'ez a világ rendje', azt Hollandiában megtehetjük úgy, hogy a kiscica mindig bejön a kicsi ajtón. Az oldal ITT TALÁLHATÓ, és még mutatunk példákat a lapozás után

    Bővebben...

  • TEDxESL - TED óravázlatok angolosoknak

    Nyelvoktatás - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    tedeslA TED.com - meggyőződésem szerint - az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt 10 évben az interneten (vagy a világban általában) történt. Azóta már létezik az ED.TED.COM, ahol TED videókat lehet 'beforgatni', saját feladatokkal kiegészíteni, és diákjainkkal megosztani. Most egy újabb érdekes TED-es oldalt találtunk, amely azoknak segíthet, akik még nem használták tanításban a TED-et, de azoknak is hasznos, akik csak újabb ötleteket szeretnének kapni. A TEDxESL kifejezetten angoltanításhoz készített nekünk TED-alapú óravázlatokat, amelyhez letölthető feladatlapok, videók, szövegkönyvek tartoznak. Tudunk készségek, de akár nyelvi szintek szerint is szűrni a vázlatok között.

    Bővebben...