• Történelem videóinterjúkkal

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    iwitnessA university of South Caroline készítette el az iWitness eszközt, ami a történelem tanítását segíti videó részletekkel. Több ezer interjúrészletből állítottak össze tanayagokat, nagy szerencsénkre magyarul is. Az anyagok a 20. század nagy eseményeivel foglalkoznak, külön hangsúlyt fektetve a holokauszt feldolgozására (az együttműködők között a Shoah Alapítvány), de vannak anyagok a propaganda működéséről és '56-ról is. Egy külön anyag foglalkozik a Mindenki című rövidfilmmel. Mindez IDE KATTINTVA érhető el.

    Bővebben...

  • Digitális történetmesélés Teams-ben

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Biztosan mindenki emlékszik még arra a játékra, amikor el kellett kezdeni egy történetet egy papíron, majd továbbadni, és a következő diáknak kellett folytatni - és így tovább, mindig csak mondatonként. Ezt szerettem volna az órán játszani, amikor eszembe jutott, hogy már digitális iskolában vagyunk, és elkezdtem azon töprengeni, hogy 1) hogyan tudom a rendelkezésre álló digitális eszközökkel kiváltani a feladatot, és 2) hozzá tud-e adni valamilyen pluszt (pedagógiailag) az, hogy digitális környezetben végezzük a feladatot? Nos, a válasz - mint kiderült - mindkét kérdésre IGEN, az eszköz, amit használtam ugyanaz volt, amit egyébként is, hiszen a Microsoft Teams minden órán a kezünk ügyében van, és rövidebb idő alatt sokkal többet írtak és dolgoztak a diákok. A lapozás után elmondom azt, hogy mi történt.

    Bővebben...

  • Szerelmi történet emojikkal elmesélve

    - 7 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Már írtunk róla, hogy az emojik remekül használhatóak valódi érzelmeket kifejező íráskészséget fejlesztő feladatokban. Közreadtuk például Miley Cyrus életét emojikkal elmesélve. Ma egy rövid, könnyednek tűnő, ám komoly társadalmi problémát tárgyaló emoji történet videót ajánlunk. Megállíthatjuk minden egyes emoji után, és hagyhatjuk, hogy a történet alakítsa önmagát. Külön izgalmas, hogy van jó megoldás, amit ki lehet találni, és logikusan vezet a végkifejlethez. A videó ITT TALÁLHATÓ, a poént nem lőjük le :)

    Bővebben...

  • Digitális történetmesélés, csinos prezentáció

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Adobe SparkAz ingyenesen használható Adobe Spark nevű alkalmazással (ITT TALÁLHATÓ) képeket és szövegeket kombinálhatunk könnyen látványos formába. (Kicsit hasonlít a Sway-re, bár limitáltabbak a lehetőségei.) Háromféle dolgot készíthetünk: képet felirattal, prezentációt (blogposztot) és videót a képekből és a hozzájuk tartozó szövegekből. Az egész nagyon könnyen, gyorsan használható és az eredmény garantáltan esztétikus lesz.

    Bővebben...

  • Plot generator - történeteket gyorsan

    Nyelvoktatás - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    plots A Plot genarator (IDE KATTINTVA látogatható meg) angolórán igen hasznos lehet, hiszen konyhakész történeteket ad, amelyeket i tudunk saját magunk által megadott adatokkal fűszerezni. Összesen tíz fajta film közül választhatunk (pl. romantikus film, vígjáték, vagy éppen horror), majd nem kell mást tennünk, mint megadni 15-20 adatot (pl. mellékneveket, amelyek jellemeznek egy szereplőt vagy egy helyet, a szereplők neveit, esetleg a történet szempontjából jelentősebb főneveket, vagy egyszerűen neveket. Miután ezt kitöltötték a diákok (eltarthat 15-20 percig is!), egyetlen kattintással generálható a történet, amelyet megoszthatnak egymással, elmesélhetik a többieknek vagy akár továbbgondolhatják. Hasznos, izgalmas és sok készséget megmozgató órát lehet a Plot generator segítségével készíteni.

    Bővebben...

  • Book creator - e-book készítő szoftver Windows-ra is

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    book creator Megjelent Windows 8.1-re a Book creator nevű e-bbok készítő alkalmazás. A szoftver egyszer csak fizetős lesz, de ha gyorsan lépünk, ingyen letölthető. Villámgyorsan, egyszerűen és teljesen intuitív módon használható kezelőfelülete akár alsóban is használhatóvá teszi a programot. Aki nem hiszi, járjon utána ... például úgy, hogy ezt a rövid videót megnézi, ahol megmutatják, hogyan is kell használni ezt az izgalmas alkalmazást. Az app IDE KATTINTVA tölthető le.

    Bővebben...

  • Családok a világban - képek és történetek

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    családok A New York Times érdekes képgyűjteményeket tesz közzé időről időre. Ilyen a Családok a világban című is (ITT TALÁLHATÓ), amelyben 23 család életéből mutatnak be egy-egy villanást. Én azért szeretem ezeket a képeket használni, mert mindegyikhez pár sorban megtalálható a háttértörténet is. Cseh házaspár imádkozik, vagy román utcagyerekek feszítenek a föld alatt - mind-mind olyan kép, ami bármit jelenthet és bárhol lehet. Ha órán használom, először általában csak a képeket mutatom, majd onnan kiindulva kezdünk a történetről beszélgetni. Valamiért pont eléggé érdekesek, és mégis tartanak némi távolságot a képek.

    Bővebben...

  • Történetmesélés telefonon

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    storyteller Amint arról már korábban hírt adtunk, elkezdtünk itt a TanárBlogon azzal is foglalkozni, hogy kialakítsuk A 'TanárFon'-t. Ez egy olyan okostelefon, amelyet kifejezetten úgy állítunk össze, hogy tanárok használhassák. Előző cikkünkben azt mutattuk be, hogy egy app segítségével hogyan lehet kivetíteni a telefonunk képernyőjét zsinórok nélkül, most pedig a Nokia Lumia telefonra készült Lumia Storyteller appról szólunk. Azért is, mert hihetetlenül egyszerűen működik. Első lépésben készítsük el a képeket a telefonnal. Miután ez megvan, minden képet külön-külön szerkeszthetünk, írhatunk rá stb. Az app az egy helyszínen, vagy egy időben készült képeket egymás után pakolja, majd videót készít belőle. Ezt pedig akár fel is tölthetjük egyetlen kattintással a YouTube-ra.

    Bővebben...