• Hálaadás-nap másképp

    Nyelvoktatás - egy éve

    Írta: Nádori Gergely

    halaadasMost, hogy a hazai kulturkampf is ráfordult az irodalom után a történelem oktatásra is (ami például ebből a beszélgetésből is érzékelhető, a köztévében beszélnek arról, hogy 2010-ig a történelemoktatás tisztán kommunista volt), érdemes megnézni, hogy miként van ez más országokban. Különösen érdekes lehet, ez az USA esetében, hiszen a nyelvórákon országismeretből is előkerülhet pár hagyomány, így a hálaadás napja is. Ha máshonnan nem, a hollywoodi filmekből miondenkinek ismerős lehet, hogy a gyerekek indiánnak és zarándoknak öltöznek és nagy vígan eszik együtt a pulykát és a kukoricát. Kár, hogy ez a kép csúnyán torzítja mindazt, ami valójában történt és egy nagyon hamis képet ad a diákoknak. Szerencsére sok egyéb oktatási anyag is elérhető, olyanok, amik akár a nyelvórán is hasznosak lehetnek.

    Bővebben...

  • Saját Google logo

    Internet a tanórán - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    logoA Google vicces, animált logói méltán népszerűek, egész gyűjteményeket lehet találni belőlük (pl. ITT). Az egyes logók mindig valamilyen kiemelt eseményhez, évfordulóhoz köthetők, már csak ezért is érdemes közöttük böngészni. Az ITT TALÁLHATÓ eszköz egy lépéssel tovább megy, kis kreativitással és némi programozási ismerettel mindenki elkészítheti a saját Valentin-napi Google logóját. A programozáshoz a jól ismert blokkokból építkező Scratch környezetet használhatjuk, így akár kicsikkel is nekivághatunk.

    Bővebben...

  • Pí medál

    Letölthető anyagok - 6 éve

    Írta: Nádori Gergely

    pimedalMárcius 14. a Pí nemzetközi ünnepe (3,14 ugyebár), amit a mi iskolánkban már egy ideje vicces és komoly módon meg is ünneplünk. A diákok mindenféle matematika feladatokban mérhetik össze a tudásukat. Tulajdonképpen a matematika ünnepéről van szó. Eszembe jutott, hogy akár ki is nyomtathatnánk a pít. Így született a győztes csapatnak járó medál, ami az irracionális szám első 100 számjegyét ábrázolja. Az egyes oszlopok magassága az adott helyen levő számjegyek nagyságát mutatja. A medálokat az iskola 3D nyomtatójával készítettük el. A nyomtatáshoz szükséges fájlok IDE KATTINTVA érhetők el.

    Bővebben...

  • Segítség a Mikulás ünnepségekhez

    Tíz weboldal... - 9 éve

    Írta: Nádori Gergely

    MikulásMindjárt itt van a Mikulás, ami minden iskolában emlékezetes időszak. Az óvodától a gimnáziumig valamilyen módon mindenki megemlékezik erről a kedves ünnepről. Most tíz weboldallal próbálunk segíteni a méltó megemlékezésben.

    • Érdemes elolvasni a Magyar Néprajzi Lexikon bejegyzését (ITT) a szent Miklós nap hagyományairól.

    • Az ovisvilág blog szép csokrot gyűjtött Mikulással kapcsolatos versekből.

    Bővebben...

  • Források 56-hoz

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    56-60 logoNagyszerű forrásgyűjteményt állított össze az 1956-os forradalom tanulmányozásához az Országos Széchenyi Könyvtár (IDE KATTINTVA. Az oldalon egyfelől meghallgatható a Szabad Európa Rádió minden adása 1956 október 22. és november 12. között. Ezen túl egybegyűjtöttek minden filmet, amit csak lehetett és ezeket egy térképre helyezték el. Remek forrásanyag lehet a tanórákhoz, de a diákoknak is lehetőséget ad arra, hogy jobban megértsék az eseményeket, akár maguk végezzenek kutatásokat.

    Bővebben...

  • Halloween hangjai

    Tippek, trükkök - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    pumpkin kingAkár szereti az ember, akár nem az angolszász Halloween visszavnhatatlanul része lett a magyar gyerekek életének is. Nem sokan vannak, akik október 31-ére mint a Reformáció Emléknapára gondolnak, annál többeknek jut eszébe a töklámpás, a boszorkányok, szellemek és csontvázak. Ha meghajolnánk az amerikai kultúrimperializmus előtt, elszórakoztathatjuk a diákokat a horrorli nevű alkalmazással (ITT TALÁLHATÓ). Az oldalon igazi rémisztő hangeffektekből keverhetjük ki a legrémisztőbbet, a hatás biztosan nem marad el.

    Bővebben...

  • Újévi anyagok (nem csak) angolosoknak

    Nyelvoktatás - 8 éve

    Írta: Prievara Tibor

    new year Larry Ferlazzo blogja fogalom az angolos IKT anyagokat kedvelő tanárok között. Rendszeresen szemlézzük, és amost arra gondoltunk, hogy nem is egy-egy weboldalra hívnánk fel a figyelmet, hanem az egyik népszerű 'Best of ...' listára, ahol az újévi ünnepekre gondolva gyűjtögette össze a legjobb anyagokat. Közeleg az utolsó óra, nyakunkon 2016, minderre megoldást kínál Larry oldala. Hogy ünneplik az újévet szerte a világban? Komplett újévi óravázlatra vadászunk? Elég lenne egy képgyűjtemény, hogy beszélgessünk róla? Esetleg újévi fogadalmakat szeretnénk tanítani, netán érdekes videókra fáj a fogunk? Nem kell tovább keresni, Larry mindenre megadja a választ, ha IDE KATTINTUNK.

    Bővebben...

  • Online adventi naptár

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    adventi naptárAz adventi naptár szinte minden gyerek szobájában ott van, de h akarunk, készíthetünk virtuálisat is belőle. Ehhez elegendő ellátogatnunk az Adventios nevű oldalra (IDE KATTINTVA), ahol gyorsan összedobhatjuk a saját naptárunkat. A naptár egyes ablakaiba képet, szöveget, YouTube videót, linket tehetünk. Az oldal egyetlen hátránya, hogy a magyar ékezeteket nem kezeli jól, de ezt kikerülhetjük, ha a feliratokat képekre rakjuk. ITT EGY PÉLDA egy ilyen, természettudományos témájú naptárra, ami december 7-én indul és 21-éig tart, minden napra egy-egy tudományos érdekességgel, ami a téllel, hideggel, karácsonnyal kapcsolatos.

    Bővebben...

  • Hálaadás-napi foglalkozások

    Nyelvoktatás - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    pulykaha gyorsan kellene valami ötlet a Hálaadás-napról szóló angolórához, érdemes ellátogatni az Education.com oldalra. IDE KATTINTVA több mint száz foglalkozás, feladatlap közül válogathatunk. Van itt szókereső és pulykaszínező, szövegértési feladat és hálaadás témájú sodoku is.

    Bővebben...

  • A reformáció napja

    Internet a tanórán - 8 éve

    Írta: Nádori Gergely

    reformationsstadtOktóber 31. nem csak az egyre népszerűbb Halloween, hanem az egyre kevésbé népszerű Reformáció napjának ünnepe is. a esetleg bármilyen formában előkerül az órán a reformáció, érdekes lehet a Reformáció városai nevű oldal (IDE KATTINTVA), ahol 42 olyan város mutatkozik be, aminek köze volt a vallási megújuláshoz. Szerepel a sorban Debrecen és Sárvár is. Kiadhatjuk a diákoknak, hogy egyenklnt nézzék meg a városok oldalait és azt, hogy milyen szerepük volt a reformációban.

    Bővebben...