• Haiku szakításhoz - Valentin napra

  Internet a tanórán - 9 hónapja

  Írta: Prievara Tibor

  haiku "Ezt miért kellett? Te soha nem szerettél. Szerintem hagyjuk." - mondta, majd kilépett az ajtón. Örökre. Ahogy a nyájas olvasó már biztosan felismerte, ez itt egy haiku. Bár nem minden szabályt tart be, de a szótagszám (5,7,5) stimmel. Ezt én írtam, és csak egy van belőle. A Valentin napra időzített Szakítós Haiku Generátor azonban egy egyre bővülő adatbázis segítségével szinte kimeríthetetlenül ontja a sablonokat egy kapcsolat lezárásához. Már a megjelenés időzítése is sejteni engedi, hogy az irodalmi magaslatok mellett a posztmodern emberi kapcsolatok passzív-agresszív kommunikációs paneleit is célja gúnyolni az oldal szerkesztőinek. Ha valaki úgy érzi, hogy szeretne hozzájárulni az adatbázishoz, az oldal készítői ezen a címen várják az ötleteket: haikuszakitashoz@gmail.com

  Bővebben...

 • Versek képregényben

  Magyaros ötletek - egy éve

  Írta: Nádori Gergely

  walesi bardokKi gondolná, hogy a Nyugdíjasok Szövetsége készít olyan anyagot, amit remekül lehet felhasználni a tanításban. A Életben maradnának című oldalt (IDE KATTINTVA) pedig remekül lehet felhasználni az órán is. Az oldal apropója a tüdőgyulladás világnapja és öt olyan költő versét dolgozták fel, akik tüdőgyulladásban haltak meg. A feldolgozás formája a képregény, olyan médium, ami nagyon közel áll a mai diákokhoz. Csokonai, Kölcsey, Arany, Ady és Berzsenyi egy-egy klasszikus versét tekinthetjük meg így, az egyiket még meg is hallgathatjuk.

  Bővebben...

 • Rímgyártó - írjunk angol verset 15 perc alatt

  Internet a tanórán - 8 éve

  Írta: Prievara Tibor

  A vers, az irodalom, a művészet szerepét és lényegét sokan próbálták egy-egy definícióban (vagy akár egy szép versben, vagy műalkotásban) megragadni Platóntól T.S. Eliot-ig. Nem is próbálnék meg beállni a sorba, részben azért, mert nincs jobb ötletem, részben pedig azért, mert sokan azzal keresik a kenyerüket, hogy ilyen definíciókat gyártanak. És ahogy Piszkos Fred is megmondta: “Gyilkolás közben nem zavarok senkit, mert olyankor én is elvárom, hogy békén hagyjanak.

  Ezután a rövid kitérő után essék szó a mai weboldalunkról is, ami nem más mint a Rhymezone (IDE KATTINTVA LEHET MEGLÁTOGATNI).

  Bővebben...