• Tervezd a jövődet

    Nyelvoktatás - 10 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Map your future nevű játék (ITT TALÁLHATÓ) segítségével (angolul) eltervezhetjük a jövőnket. A játék nem éppen mai csirke, de még mindig viszonylag igényes külsővel, izgalmas tartalommal várja a tanulókat. Pénzt költhetünk, adót fizetünk, és rengeteg döntést kell hoznunk, mi az, ami belefér, és mi az, ami már esetleg nem. Van egy boldogság-ometer is, amely megmondja, hogy hány egység boldogságot tudunk egyes vásárlásokkal szerezni. Természetesen azt is elmondják, hogy nem minden boldogság mérhető pénzzel, de itt csak a pénzzel mérhető boldogság kap szerepet. Szintén érdekes lehet, hogy nagyon fontos a hang, azaz az instrukciókat hanggal adják, ami konkrét órai használat ellen szól, hiszen káosz lehet egy órán, hacsak nincs fülhallgató a gyerekek fülében.

  • Interaktív labirintus - angolul

    Internet a tanórás - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A BBC ismét segít egy alapvetően unalmas témát érdekesen feldolgozni. A Destination impossible nevű játékban (amely egyébként IDE KATTINTVA érhető el) egy városban kell eligazítani embereket. Utasításokat kapunk, ezeket követve 8 embernek összesen 16 cél elérésében segédkezhetünk.

    Bővebben...

  • Játékkészítés lépésről lépésre - óravázlat

    Internet a tanórán - 11 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Mivel az idei PIL Akadémia lassan a végéhez közeledik, igyekszünk minél több információt, óravázlatot, ötletet megosztani a TanárBlog olvasóival. Terveink szerint a nyár végére kb. 100 óravázlatot publikálunk majd. Ma egy 5. osztályos informatika tananyag kerül terítékre, Líbor Roland tollából, aki azt meséli el nekünk, hogy 45 perc alatt mi mindent lehet csinálni a Kodu nevű szoftverrel. (Többször írtunk már a Kodu-ról, ITT MEGTALÁLHATÓ az összes vonatkozó cikkünk). Érdemes lapozni, mert rendkívül tanulságos és hasznos mindaz, amit Roland leírt!

    Bővebben...

  • Vezess és írj SMS-t - érdekes játék

    Internet a tanórás - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Érdekes játékra akadtam a New York Times interaktív oldalai között. Azt is be kell vallanom, hogy megpróbáltam felnőni a feladathoz, de csúfosan kudarcot vallottam. Sebaj, majd a magyar gimnazisták megoldják, szeptemberben pont lesz ilyen témánk. A feladat rendkívül egyszerű, egy hat sávos autóúton haladunk, ahol a felvillanó számoknak megfelelő sávba kell mindig sorolnunk. Emellett a feladatunk rendkívül egyszerű: válaszolnunk kell néhány sms-re vezetés közben. A játék nagyon nehéz, főleg nekem, aki sem nem vezetek, sem sms-t nem szeretek írni, de nagyon tanulságos is (egyébként IDE KATTINTVA található maga a játék). Tanulságos azért is, mert tanít - mégpedig sms-t írni vezetés közben. Ha elég sokat gyakorlunk, még magabiztosságot is adhat - megy ez nekünk!

  • Olimpia Kodu-val

    Internet a tanórán - 12 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Dúl az Olimpia-láz és remélhetőleg még szeptemberre is marad belőle valamennyi. Ezért is lehet érdekes az a három játék, amik a gyerekeknek szánt programozási környezethez, a Kodu-hoz készültek. Erről az ingyenesen letölthető programról már többször szót ejtettünk (például ITT és ITT IS vagy éppen ITT), lényege, hogy komoly programozásiismeretek nélkül készíthetünk mi és diákjaink is látványos és élvezetes játékokat.

    Ha már olimpia izgalmas feladat lehet a számukra, hogy bármiféle versenyek kodusított változatát csinálják meg. Kioszthatjuk az egyes versenyszámokat a diákok között és utána meg is rendezhetjük a saját olimpiánkat. Mutatóba érdemes megnézni (esetleg a diákokkal is megosztani) a következő három játékot, amik már erre a témára készültek, a Kodu olimpia változatai: EGYIK, MÁSIK, HARMADIK. azért is érdekesek lehetnek ezek a példák, mert a diákok láthatják, mások hogyan oldották meg ezt a feladatot és bőven szedhetnek belőle ötleteket.

  • Harry Quantum - nyomozós játék

    Nyelvoktatás - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A számítógépes játékok használata az órán (vagy azon kívül) rendkívül népszerű, de legalább annyira ellentmondásos téma. Mi most nem az ellentmondásokra szeretnénk rámutatni, hanem a népszerűségét erősíteni, ezért ajánljuk a Harry Quantum nevű online nyomozós játékot (angolul tanulóknak). A játék ITT TALÁLHATÓ, és viszonylag sokat kell olvasni hozzá, ami nyelvtanulás szempontjából nem feltétlenül hátrány. Praktikus előtte játszani vele egy kicsit, hogy a szókinccsel tisztában legyünk, és ne érhessen meglepetés, illetve tudjunk válaszolni a kérdésekre. Ha azonban nincs türelmünk végig lejátszani a nyomozást, itt találhatunk egy walkthrough-t, azaz leírást a megoldásról. Jó játékot!

  • Tesztek Kodu-val

    Oktatóvideók - 12 éve

    Írta: Nádori Gergely

    Kevés unalmasabb dolog lehet a gyakorlásnál, érdemes tehát minden eszközt megragadni, hogy izgalmasabbá tegyük. A különféle edutainment játékok általában nem pont azt tartalmazzák, ami az embernek éppen kéne, nem pontosan az a példa, amit tanítottunk, nem pontosan olyan sorrendben jönnek a feladatok, ahogyan mi szeretnénk. Az egyszerű tanárban felmerül a vágy, hogy milyen jó lenne, ha ő is csinálhatna könnyedén ilyen játékokat.

    Ven erre is lehetőség. A gyerekeknek a programozást tanító Kodu program tökéletesen alkalmas erre a célra (INNEN TÖLTHETŐ LE). Könnyedén készíthetünk vele látványos játékokat, gyakorló feladatokat, teszteket. Az alábbi két videóban bemutatjuk a program általános használatát, majd azt is, hogy egy egyszerű gyakorlófeladat miként készíthető el vele. A példa le is tölthető innen a TanárBlogról.

    Bővebben...

  • Interaktív történetek - gyűjtemény!

    Tíz weboldal... - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Már áradoztunk a Delicious nevű linkmegosztó oldal új, esztétikus linkgyűjtemény-készítő alkalmazásáról (itt a saját feltöltött linkjeinket tudjuk összefűzni). Amellett, hogy nagyon szép, rendkívül hasznos is az új funkció, hiszen mások által összeállított tematikus gyűjtemények között is böngészhetünk. Bevallom, méltatlanul sok időt is el tud szippantani a Delicious, de nem szoktam megbánni. Most egy újabb gyöngyszemre akadtam, amelyben interaktív történetek vannak összegyűjtve. Ezek azok, amikor van egy rövid (pár perces) videó, majd egy választási lehetőség. Attól függően, hogy mit választunk, más-más úton folytatódik a történet. Néhányat már eddig is találtam, és használtam, de ilyen sokat egybegyűjtve még nem. ITT TALÁLHATÓ az oldal, angoltanároknak ajánlott különösen, de szintén ajánlott jól bejárni a történetet, mielőtt tanítanánk- van pl. olyan is, amelyben egy randi végén a szexről kell döntenünk, vagy egy horror történet közepéba csöppenünk. Egy szó, mint száz: aranybánya az oldal, de megfontoltan használjuk órán!

  • Egy menekült élete - játék a tanórán

    Nyelvoktatás - 12 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Az ENSZ készítette az Against all odds (ITT TALÁLHATÓ) című játékot, amelyben egy menekült bőrébe bújhatunk. Most jutottam hozzá, hogy több szinten, több csoportban is kipróbáljam a játékot, és azt kell mondanom, hogy megérte! Középfokon volt az egyik, picit jobb a másik csoportom, akikkel játszottuk. Amit csináltunk: bevezettük a játékot, megnéztük a rövid intro-t, majd mindenki (párban) a gép előtt ülve elkezdett játszani. Összesen 3 fő részben egyenként 4-4 kisebb feladatot (állomást) találunk (pl. a befogadó országban munkát találni, elmenekülni otthonról, megtanulni helyesen válaszolni a rendőrségen feltett kérdésekre). Ha az egyik feladat nem sikerül (pl. nem találunk ki a városból), az oldalt frissítve át lehet ugrani, és tovább lehet menni - ez volt az egyik legnagyobb előnye a játéknak. Mindeközben rengeteget kellett olvasniuk a gyerekeknek, állandóan döntéseket kellett (közösen) hozniuk, ráadásul sok olyan dologra csodálkoztak rá, amit azelőtt egyáltalán nem értettek, éreztek. Szintén pozitívum, hogy átlagos gépeken egyszerre 10 állomáson is gond nélkül futott a játék. Végül - házi feladatként - el kellett képzelniük, hogy mindez velük történt meg, és egy személyes beszámolót kellett írniuk. Megdöbbentően jók is lettek, arról nem is beszélve, hogy mennyit tanultak angolul. A lapozás után két 11. osztályos diák fogalmazása található, angolt tanítóknak (de csak angolul tudóknak is) érdekes olvasmány szerintem.

    Bővebben...

  • Tanulva játszhatunk (kicsiknek)

    Internet a tanórás - 13 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A nagyobbik fiam most volt első osztályos. Természetesen (jó tanár szülőként) megnéztem a bemutató órát (matematika volt), és csodáltam a tanítótőt, aki rengeteg kis madarat kivágva tanította a gyerekeknek az összeadást, kivonást. Mivel egy év alatt 20-ig tanulták a számokat (ellenben pl. az én fiam is viszonylagos biztonsággal ad össze három jegyű számokat már), látszott, hogy nem volt egyszerű a gyakorláskor az érdeklődést fenntartani a gyerekekben. Azon gondolkodtam, hogy mi lenne, h ilyenkor bevetnénk esetleg az IKT-t ... Keresgéltem is matematika játékokat kicsiknek, és így akadtam az Arcademics gyűjteményére (ITT TALÁLHATÓ), ahol rengeteg egyszerű, ám mégis izgalmas játék található. Grafikus, de mégsem a videó játékok vizuális ingermennyiségét adja át egyik játék sem, a szabályok egyszerűek (pl. csónakok versenyeznek), van benne verseny, de az osztály versenyezhet a gép ellen együtt. És végül: van vagy 30 különböző verzió. Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek lelkesen elvégezzenek 30 műveletet 2 perc alatt, akkor érdemes a játékokra nézni. Az oldal maga angol, de a játékok legtöbbjében semmilyen szöveg nincs, csak számok.