• TudatosNet animált videók diákoknak

    Internet a tanórán - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Telenor viszonylag komolyan vette az internetbiztonság, illetve felhasználói tudatosság kérdését. Mindez, amellett, hogy kétségkívül egy 'szolgálat', talán abból a logikus felismerésből született, hogy minél magabiztosabban tudnak a felhasználóik eligazodni az online dzsungelben, annál kevesebb problémát kell majd a cégnek is megoldani. És kihez jusson el először, ha nem a gyerekekhez, fiatalokhoz. A végeredmény egy animációs sorozat lett, amelyet nemrég tettek ki a Telenor oldalára (IDE KATTINTVA lehet elérni) tematikájában kicsit széttartóbb, hiszen szó van a szülői felügyelet beállításáról ugyanúgy, mint a biztonságos böngészés, vagy az online zaklatás kérdésköreiről (itt olyan mélységek vannak, amiről például a 'Csapda a neten' című dokumentumfilm szól). Szóval feltétlenül érdekes és hasznos lehet.

    Bővebben...

  • Elindult a TanárVlog - videótartalmak a TanárBlogtól

    Oktatóvideók - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Amikor valami újba kezd az ember, mindig fél tőle, hogy vajon hosszútávon mennyire lesz képes fenntarthatóvá tenni. Ilyenkor mindig egy egyetemi professzorom jut eszembe, aki egy szakdolgozatról mondta egyszer: 'Kisasszony, nagy fába vágta a fejszéjét, és bizonyos szempontból fel is aprította". Így vagyunk most, hogy elindítjuk a TanárBlog kistestvérét, a TanárVlog nevű videócsatornát. A videósorozat alcíme: 'Történetek a tanulásról'. Terveink szerint itt pedagógiai esettanulmányokat teszünk közzé, egy-egy tanulással kapcsolatos, szerintünk fontos, vagy érdekes témában. De nem is szaporítjuk tovább szót, a YouTube csatorna IDE KATTINTVA látogatható meg, míg az első Vlog Epizód - avagy S01E01 írhatnánk stílszerűen - pedig ITT TALÁLHATÓ.

    Bővebben...

  • Magyarázd el videóval - Loom

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Sokszor nagyon nehéz elmondani, hogy egy weboldalon mit s hogyan csináljunk. A Loom (ITT TALÁLHATÓ) pont ebben segít. Egyetlen kattintással letölthetjük a kiegészítőt, majd elindíthatjuk a képernyővideókészítőt, amelyet - miután végeztünk - egy link segítségével megoszthatunk másokkal. Kifejezetten hasznos például weboldalak használatának (hibáinak) elmagyarázása során. Ugyanakkor remekül kiegészítheti a tanórákat, ha egy új alkalmazást szeretnénk bevezetni, ahol hangsúlyt szeretnénk fektetni bizonyos funkciókra. Sajnos a vizualitás a mai fiatalság elsődleges instrukciós nyelve, sokkal inkább keresnek YouTube-on már gyakran, mint a Google-ben. Ez persze nem biztos, hogy jó, de attól még van, és a Loom egy kifejezetten egyszerű, kényelmes eszköz.

    Bővebben...

  • Teledocumentales - sok-sok dokumentumfilm angolul és spanyolul

    Nyelvoktatás - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    teledocumentales Ritkán tudunk az angolon kívül más nyelveknek is kedvezni érdekes anyagokkal, hiszen valahogy minden angolul van a neten. A rossz hír az, hogy ez nagyrészt a Teledocumentales oldalán is így van (IDE KATTINTVA látogatható meg), viszont kapunk legalább spanyol feliratot. Tematikusan kereshető gyűjteményről van szó, összesen 12 témakörben kereshetünk rengeteg érdekes, és akár órán is használható, dokumentumfilm között.

    Bővebben...

  • Viewpure - Youtube videók tisztán

    Tippek, trükkök - 9 éve

    Írta: Prievara Tibor

    viewpure Aki már hallott egy osztálynyi diákot hangosan felröhögni egy órán lejátszott YouTube videó után, az értékelni fogja ezt a tippet. Azt ugyanis nem tudjuk szabályozni, hogy a kapcsolódó videók milyenek legyenek, és volt már egy-két kínos (vicces) pillanat ebből, amikor a videóhoz kapcsolódó 'vicces' tartalom jelent meg. Erre nem lehet felkészülni, hacsak a Viewpure alkalmazásával. Roppant egyszerűen működik, két kattintással megelőzhetőek a problémák. Nem kell mást tennünk, mint kimásolni a Youtube videó linkjét, bemásolni a megadott mezőbe a Viewpure-on, és már nézhetjük is a sallangoktól megtisztított videót.

    Bővebben...