• Interaktív diagramok

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    bikeMi lenne, ha a tankönyvi ábrák nem csak mozognának, hanem akár mozgathatóak is lennének? Milyen lehetne egy olyan digitális tankönyv, ami messzemenőkig kihasználja a médium adta lehetőségeket? Mi lenne, ha ilyen diagramokat, ábrákat könnyedén lehetne készíteni valamilyen ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazással? Mi lenne, ha már létezne ilyen megoldás? Az Apparatus nevű alkalmazás a korábban felsoroltakat tudja (ITT TALÁLHATÓ). Rajzolhatunk benne, mozgásokat rögzíthetünk és összekapcsolhatunk dolgokat, hogy egyik a másikat irányítsa és valóban csak az öteteink szabnak határt annak, hogy mit csinálunk meg.

    Bővebben...

  • Itt az adat

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    findthedataTalán már közhely, hogy a mai technikai lehetőségekkel nem az a nehéz, hogy adatokhoz férjünk hozzá, adatokat szerezzünk meg, hanem az, hogy a hihetetlen mennyiségű adatot informatív, könnyen érthető formában mutassuk be. Ebben segíthet a FindTheData nevű oldal (IDE KATTINTVA), ahol nagyon sokféle adatot találhatunk meg és vethetünk össze könnyen érthető formában. Nagyon sokféle dolgot találunk itt meg, amiket azután összevethetünk egymással: színeket, híres műalkotásokat, exobolygókat és dinoszauruszokat, országokat és vallásokat.

    Bővebben...

  • Folyamatábrák

    Internet a tanórán - 7 éve

    Írta: Nádori Gergely

    loopySokszor hallhatjuk a folyamatábra kifejezést, de ritka az olyan ábra, ami tényleg bemutatja a folyamatokat. a Loopy nevű alkalmazással (IDE KATTINTVA) tetszetős ábrákat készíthetünk, amiken megadhatjuk, hogy mi mire milyen hatással van, majd elindíthatjuk a rendszert és megnézetjük, miként is működik. Ez így nem hangzik olyan egyszerűen, pedig a valóságban nagyon egyszerű és intuitív és kifejezetten izgalmas ábrák készíthetők vele. A példák között van ökológiai, pszichológiai és szociológiai is, de készítettem magam is egyet a házi feladat csapdájáról:

    Bővebben...