Természettudományos blogok

Internet a tanórás - 2010. november 29.

Írta: Nádori Gergely

Ugyan Magyarországon nincs feltétlenül jó híre a blogoknak és sokan a világfájdalmukat a világba kiáltó kamaszokra gondolnak a név hallatán, valójában a blogok olyan eszközök, amiknek nagyon nagy hasznát vehetjük a tanításban is. Az új tipusú érettségikben nagy szerpet kap a szakszöveg értése, a jó szakmai blogok pedig aranybányái lehetnek ezeknek. Könnyedén találhatunk olyan írásokat is, melyek az adott tudományág legújabb legfrissebb eredményeit mutatják be. Emelt szintre készülőknek akár kötelezővé is tehetjük, hogy olvassák, kövessék ezeket.

Az alábbiakban öt magyar természettudományos blogot mutatunk be, ezeket a csillagászat, a földrajz, a kémia és a biológia tanításában használhatjuk:

Legyen az első a Critical Biomass (IDE KATTINTVA) hiszen ez az egyik legrégebben működő és legjobban használható blog. Közérthetően mutatja be a legújabb tudományos elméleteket, mindig megtaláljuk az eredeti tudományos cikkre történő hivatkozást is a bejegyzésekben. Jó szolgálatot tehet a tanárnak, ha naprakész akar maradni, vagy az érdeklő diáknak egyaránt.

Haza beszélek, de ide kívánkozik az A béka marad blog is (ITT VAN). Ebben nem annyira a tudományról, mint inkább a mindennapi biológiáról esik szó. Célom, hogy minél több tévhitet, félreértést oszlassak el.

A kémikusoknak tudom ajánlani jó szívvel a H2SO4 blogot (ITT TALÁLHATÓ), amiben természetesen a vegyészet izgalamai kerülnek terítékre. Főző Attila ráadásul mindig nagyon szórakoztatóan ír, akár a fullerénről, akár a kovalens kötésről van szó.

A földrajzosoknak szerezhet örömet a Geofigyelő, ami nevéhez hűen a földtan érdekességeivel, újdonságaival foglalkozik (IDE KATTINTVA). A lendületes stílusban megírt bejegyzések mindenki érdeklődését felkelthetik.

Végezetül, de nem utolsósorban pedig ITT VAN a Knights of Cydonia Region, ami legelsősorban is az űrkutatással, de tágabb értelemben véve a csillagászattal foglalkozik. Ez a közoktatásban kissé mostohán kezelt tudományág (nem is lehet tudni, hová tartozik a fizikához vagy a földrajzhoz) megérdemli a kitüntetett figyelmet.

Kellemes olvasgatást!