Október 23. térképen, fényképen, filmen, tananyagban

Internet a tanórás - 2012. október 22.

Írta: Nádori Gergely

Nemzeti ünnepünk, október 23. azért is különleges, mert szemben a többi történelmi ünnepeinkkel (március 15., augusztus 20.), a nem túl távoli múltban történt, abban az időben, amikor már volt fényképezés és filmfelvétel, helyszínei pedig ma sem változtak túl sokat. Mindez nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy interaktívan, látványosan, esetleg a helyszíneket felkeresve tanítsuk meg történelmünk magasztos pillanatait. Ehhez gyűjtöttünk össze és készítettünk el némi IKT-s segítséget.

Elsőként bemutatnánk egy térképet (IDE KATTINTVA), melyen bejelöltük a nagy nap budapesti eseményeinek helyszínét, időpontját. Interaktív táblán jól használható arra, hogy végigkövessük az eseményeket. Ahol lehetett, ott fényképek is kerültek az egyes pontokhoz, korabeli felvételekből. Diákjainknak kiadhatjuk, hogy hasonlóan ehhez készítsék el a további napok térképét is.

A fényképek keresgélése közben jutottunk el az MTI 1956-tal foglalkozó oldalára (IDE KATTINTVA), ahol sok izgalmas dokumentumot is megtalálhatunk. Aki viszont mozgóképet szeretne látni, az nézze meg az Indavideó remek 15 perces összeállítását a jelenleg hazánkban fellelhető filmemlékekről (IDE KATTINTVA).

Teljes és komoly tananyagot is találunk az interneten a forradalomról, a Sulinet számára készült anyagot jelenleg a Magyar Elektronikus Könyvtár tárolja (IDE KATTINTVA).

Ha pedig ennyi sem lenne elég, ajánljuk korábbi cikkünket, melynek címe: 1956 a számítógépteremben (ITT TALÁLHATÓ).