Bulvártörténelem

Internet a tanórás - 2012. december 29.

Írta: Nádori Gergely

Korábban írtunk már a Szemtanú című történelemkönyvről (ITT), amely napilapstílusban ír történelmi eseményekről. A brit The Sun című bulvárlap (ami eddig főleg a 3. oldalán domborító hölgyekről volt híres) hasonló projektbe kezdett és könyv formában is megjelentette a Hold Ye Front Page nevű gyűjteményt (IDE KATTINTVA). Három nagy kategóriában találhatunk itt címlapokat: Történelem, Tudomány, Sport. Mindegyiknél vicces, bulvárstílusú, de fontos adatokkal teli cikkeket olvashatunk.

Ilyen például amikor Kr. e. 20 000-ből Ug Grunt panaszkodik, hogy a jól megszokott bölényfestmények helyett kéznyomokkal díszítették barlangjának falát. Az öreg Ug nagyon fel van háborodva, de mi a háttéranyagban olvashatunk róla, hogy így született meg a művészet. Adja magát, hiogy angol órán használjuk fel az oldalt, de a bővebben után egy másik ötletet is adunk!

Ahogyan a mondás tartja: Jótól lopni nem szégyen. Nincs hát semmi akadálya, hogy felhasználjuk az ötletet. Adjunk ki valamilyen történelmi eseményt a diákoknak, gyűjtsenek hozzá háttéranyagot, majd készítsenek el egy ilyen bulvárcímlapot. Inspirációnak megmutathatjuk a Sun oldalát. A magazin címlap elkészítéséhez használhatják a Microsoft Publishert (ez az Office része és kiadványszerkesztésre való) vagy a BigHugeLabs magazinborító-készítőjét is (ITT VAN). Ha komolyabban is dolgozunk és hosszabb cikkeket is írnak a diákok, hasznos lehet a Storify (ERRŐL ITT ÍRTUNK).