Beszédmester - beszédterápiás szoftver

Letölthető anyagok - 2010. július 14.

Írta: Prievara Tibor

Fantasztikus kezdeményezésről (sőt, már annak eredményéről) számolhatunk most be nagy-nagy örömmel. A Beszédmester nevű ingyenesen letölthető magyar fejlesztésű szoftver beszédterápia, illetve olvasásfejlesztő moduljaival minden gyakorló szülő, óvadapedagógus, illetve logopédus számítógépén kötelező elem! A lapozás után röviden idézünk az oldalról, amely egyébként IDE KATTINTVA található, érdemes beleolvasni, illetve letölteni a szoftvert. Annyit talán szülőként szabad hozzátennem, hogy nekünk NAGYON bevált! A gyerekek szívesen, örömmel játszanak a szoftverrel, és tanulják meg eközben a helyes beszédet.

 

És most jöjjön az idézet az oldalról:

"A szoftver jelentõsége a beszédjavítás-terápiát tekintve abban áll, hogy olyan önmûködõ (gépi) beszédfelismerésen alapuló vizuális beszéd-kiértékelést valósít meg, amely hatékonyan támogatja a hallássérült gyermekeket az érthetõ beszédartikuláció elsajátításában. A hallássérültek beszédképzésének terápiája hagyományosan óriási türelmet és a szurdopedagógus állandó jelenlétét igényli, ugyanis a helyes hangképzés rögzítéséhez rengeteg ismétlésre és a pedagógus folyamatos korrekciójára van szükség. Ezt az ún. automatizálási folyamatot nagyban felgyorsítja és egyszerûbbé teszi a szoftver, amellyel a gyakorlás részben önállóan is végezhetõ.

A szoftver olvasásfejlesztõ moduljának célja, hogy játékos feladatokon és automatikus beszédfelismerésen keresztül a gyermek - a számítógépet motivációs eszközként használva - minél könnyebben és gyorsabban megtanulja a fonéma-graféma, ill. graféma-fonéma megfeleltetéseket. A program az általános olvasásfejlesztésen túl használható a részképességükben sérült gyermekek fejlesztõ terápiájában, segítheti a diszlexia-terápiát és egyes beszédhibák kezelését is."