Webcamlab - univerzális logger

Letölthető anyagok - 2011. április 2.

Írta: Nádori Gergely

Korábban már emlegettük a nagyszerű, magyar fejlesztésű szoftvert, a Webcam Laboratoryt (ITT TALÁLHATÓ). A szoftverrel egy számítógép és a hozzá kapcsolt webkamera sokrétűen felhasználható eszközzé válik. Legújabb változata olyan képességekkel gazdagotott, amik ellenállhatatlanná teszik, de lássuk sorban, hogy mire is képes.

A szoftverrel készíthetünk gyorsított felvételeket (például egy növény növekedéséről) és beállíthatjuk úgy is, hogy akkor készítsen felvételt, ha mozgást észlel (például egy madáretetőre irányozva). Ilyen programokat eddig is lehetett találni a weben, de a mikroszkóp és mérőeszköz funkció már izgalmasabb. Ha ugyanis változtatható fókuszú webkamerát csatlakoztatunk a géphez egészen kiváló sztereomikroszkópot kapunk. A program lehetővé teszi, hogy méréseket végezzünk a képen, ezt pedig nem csak a mikor, hanem a makrovilágban is megtehetjük. De ez még mind semmi ahhoz képest, amit a program ezen felül tud!

A kinematika modul lehetővé teszi, hogy tárgyak mozgását mérjük meg és ábrázoljuk grafikonokon. Lehet ez egy inga vagy ütköző kisautók. A mérések végzéséhez nincs szükség fénykapukra, mégis jól használható értékeket kapunk.

Az igazi nagy durranás az univerzális logger, pofon egyszerű dologról van szó. A kamerát ráirányítjuk egy mérőműszerre (ez lehet digitális kijelző, analóg mérőműszer vagy akár egy hőmérő higanyszála), kallibráljuk, beállítjuk, hogy milyen időközönként olvassa le az értéket és már készen is van a számítógéphez kapcsolt mérőműszerünk. A világban számtalan olyan eszköz kapható, ami ilyen-olyan mérőműszert csatol a számítógéphez. Egy a közös bennük, többnyire meghaladják egy iskola anyagi lehetőségeit. Szinte minden iskola rendelkezik viszont hagyományos hőmérőkkel, volt és amper mérővel, jó öreg, megbízható műszerekkel. A webcam Laborotory használatával ezeket korszerűen s hatékonyan használhatjuk fel.

Itt a TanárBlogon többnyire ingyenesen használható programokkal foglalkozunk. A Webcam Laboratory csak a kipróbálásra ingyenes, az egyéni felhasználónak nagyjából 6000 forintba kerül, az osztálytermi változat ára is kevesebb 30 ezer forintnál, amit talán ki tud szorítani az iskola is.