Rendhagyó irodalomóra

Letölthető anyagok - 2012. október 4.

Írta: Nádori Gergely

Nagyon izgalmas vállalkozásba kezdett a Petőfi Irodalmi Múzeum, a MOME Kreatív Technológia Laborja és az MTA Sztaki: irodalmi mobilalkalmazást készzítettek. Nem is akármilyet! A GUIDE@HAND oldaláról érhető el (IDE KATTINTVA) az a program Androidos telefonra és iPhone-ra egyaránt, amivel Budapestet ismerhetjük meg, ennek része az Ottlik Géza Hajnali háztetők című regényére épülő séta is.

Nem kis túrára vállakozik, aki mobillal a kezében akarja megismerni a regényt és Budapestet, 17 kilométert kell sétálnia. Közben azonban hallgathatja magát a szöveget (olvashatja is, de ez séta közben nem ajánlott) és egyes pontokon háttérinformációkat, képgalériákat, az értelmezést segítő anyagokat is kap. A mobilos regéynalapú séta magányos elfoglaltság, de irodalom faktosoknak, érdeklődő diákoknak nyugodtan ajánlhatjuk.

ITT OLVASHATÓ az Index részletes leírása a túráról. Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen lehetőségeket nyitnak meg az ilyen programok a tanítáasban és hogyan képesek lebontani az osztályterem falait, hiszen nem nehéz olyan programot sem gyártani, amivel a tanár azt is követni tudja, merre jár éppen a diák.