Tíz weboldal az AIDS tanításához

Tíz weboldal... - 2012. december 1.

Írta: Nádori Gergely

December 1-je az AIDS világnapja. Ugyan hazánk nem tartozik a legérintettebb országok közé és viszonylag jól körülhatárolható az érintettek köre, fontos feladatunk, hogy a diákjainkat informáljuk magáról a betegségről és a védekezés, megelőzés lehetőségeiről is. Ehhez gyűjtöttünk egybe tíz weboldalt:

  1. A KamaszPanasz oldalán (IDE KATTINTVA) remek bevezetőszöveget találhatunk a betegségről. Kiadhatjuk egyéni feldolgozásra is, jól érthető szöveg.
  2. A Házipatika tudományosabb, szakmaibb leírással szolgál (IDE KATTINTVA).
  3. Magáról a betegségről és a fertőzés mikéntjéről remek anyagot találhatunk az [origo] egyébként is igen magas szinvonalú Egészség rovatában (IDE KATTINTVA).
  4. Magát a fertőzés mechanizmusát jól mutatja be ez a videó (IDE KATTINTVA).
  • A modern komplex kezelést pedig egy másik videóban nézhetjük meg (IDE KATTINTVA).
  • Komplex szexuális felvilágosító program (magyarul!) az A-HA! (IDE KATTINTVA).
  • Ha meg akarjuk nézni, hogyan csinálják ezt angolul, nézzük meg a vir.us oldalt (IDE KATTINTVA).
  • A vírus közösségekben való terjedését mutatja be egy, kicsit már öregecske, interaktív animáció (IDE KATTINTVA).
  • Az AIDS nem csak egészségügyi, hanem globális társadalmi probléma is, erről szól Hans Rosling lenyűgöző TED előadása (magyar felirattal) (IDE KATTINTVA).
  • A világra gyakorolt hatást jól szemléltethetjük a Gapminder programmal, például EZZEL A TÉRKÉPPEL is.
  • +1 Természetesen az interneten nem csak hasznos és jó információkat találhatunk, hanem hülyeséget is. Ennek remek példája az A nyál és az AIDS oldal (IDE KATTINTVA), a tudományosnak tűnő szöveg nem létező és szintén bizonyítatlan oldalakra és állításokra hivatkozik. (A szervert a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia működteti, így már érthető, hogy miért az elfogultság.) Persze ebből is kovácsolhatunk erényt, remek foglalkozás építhető fel arra, hogy a diákok maguk próbálják meghatározni, mennyire megbízható a szöveg.