5 ötlet, ahogy az Office Mix megváltoztathatja a tanítást

Tíz weboldal... - 2015. március 18.

Írta: Nádori Gergely

office mixTöbbször írtunk már korábban az ingyenes Office Mix bővítményről (például ITT, most adunk öt ötletet ahhoz, hogy mire és miként lehet használni. Az Office Mix nagyon sokban segíthet az új tanítási módszerek alkalmazásában, de egy hagyományos rendszerben is hasznát vehetjük. Lássunk tehát 5 ötletet!

  1. Kiselőadások Sokan használjuk, alkalmazzuk a kiselőadások módszerét. Általában szorgalmi feladat ez, mivel arra a legritkább esetben van lehetőség, hogy egy egész osztálynyi akár csak 5 perces előadást végighallgassunk az órán. Így viszont mindig akadnak olyan csalódott diákok, akik nem jutnak lehetőséghez. Megoldás lehet, ha mindenkinek kell kiselőadást készítenie és abból az Office Mix segítségével videót csinál, amit azután feltölthet a YouTube-ra. Így mindenkinek van lehetősége valamilyen témakörben előadást készíteni és azt a többiek bármikor meg is nézhetik. Rendezhetünk versenyt is, ahol szavaznak arról, melyik sikerült a legjobban. A tapasztalataim szerint az így rögzített kiselőadások sokkal jobbak, mint az órán előadottak, mert a hibákat javítják, jobban átgondolják az elmondandókat.
  2. Kifordított osztályterem A kifordított osztályterem az a módszer, amiben a tananyag leadása nem az órán, hanem az előtt történik meg. Részletesebben például ITT ÍRTUNK róla. Ehhez a módszerhez lehet nagy segítség, ha a tananyagot Office Mixszel dolgozzuk fel és így adjuk ki a diákoknak. Az Office Mixbe ráadásul kérdéseket is tehetünk, így igazi e-learning tananyag készülhet.
  3. Érettségi felkészülés A szóbeli érettségi felkészüléshez lehet segítség, ha a diákok egy-egy tétel vázlatát elkészítik Powerpointban, majd Office Mixszel rögzítik azt, ahogyan beszélnek róla, lehetőleg a kamerát is használva. Ezt a tanárral közösen nézhetik vissza és beszélhetik meg, hogy mit lehetne még javítani a szóbeli feleleten.
  4. Webquest A web hajnalán voltak izgalmas tananyagok a webquestek, ahol a diákok weboldalakon található információk alapján haladhattak végig egy feladatsoron és mindig újabb és újabb oldalakra juthattak el, így egy témábanegyre több információt szerezve. Minthogy az Office Mixbe beilleszthetünk weboldalakat is, tulajdonképpen egy modern webquest készítő eszköz is a rendelkezésünkre áll, ahol kvízkérdéseket, képeket, feladatokat fűzhetünk a megadott weboldalakhoz. Erre található egy példa IDE KATTINTVA.
  5. Tanítva tanulni Ismert a tanulási formák piramisa, vagyis az, hogy milyen tevékenység során mennyit tanul meg az anyagból a diák, míg egy előadás meghallgatásánál ez 5% körül van, ha maga a diák tevékenykedik már felugorhat 75%-ra is. A 90%-ot viszont azzal érhetjük el, ha a diáknak kell megtanítania valakinek az adott anyagot. Az Office Mix remek eszköz lehet arra, hogy a diák (akár a társai, akár alsóbb évesek számára) tananyagot készítsen, amit azután könnyen meg is tud osztani a többiekkel.