Nemzetközi Pí-nap

Internet a tanórán - 2015. március 2.

Írta: Nádori Gergely

piIdén szombatra esik a Pí-nap, ami ráadásul a századlegtökéletesebb Pí-napja lesz 3/14/15 (még pontosabban 9 óra 26 perc 53 másodperckor). Ehhez kapcsolódik az a projekt is, amit Michael Soskil talált ki és amibe bárki bekapcsolódhat. A projekt részleteit a Skype in the classroom oldalon közölte (ITT), de itt leírjuk mi is, hogy miről van szó. Nincs szükség komoly angoltudásra sem, hogy valaki részt vegyen benne, de persze a teljes élményhez az sem árt.

A terv, hogy a következő két hétben az osztályban minél több kör alakú dolog kerületét és átmérőjét mérjék meg minél pontosabban diákok. Egy torta vagy pite különösen alkalmas lehet a célra és meg is édesítheti az órát. Érdemes a diákokat kisebb csportokba rendezni és mindegyik csoportnak adni pár tárgyat, amit ők mérhetnek le. Az értékeket egy online űrlapba kell felvinni (IDE), a kitöltendő mezők sorban a következők:

  • Város és ország
  • A tanár neve
  • A csoport neve
  • A mért tárgy leírása (itt elég akárcsak a név, pl. cake)
  • A mért tárgy átmérője (itt csak a számértéket kell beírni, a mértékegységet nem, vigyázzunk, hogy az angol helyesírásnak megfelelően a tizedes vessző helyett tizedes pontot kell használnunk)
  • A mért tárgy kerülete (itt is tizedes pont kell)

Ennyi az egész. Egy csoport természetesen több dolgot is lemérhet, több űrlapot is kitölthet. Ami igazán érdekessé teszi a dolgot, hogy az összes eredményeket megnézhetjük (IDE KATTINTVA), ahol minden egyes értékre megkapjuk a kerület és az átmérő hányadosát. Az így számított -knek azután kiszámolhatjuk az átlagát, mediánját, móduszát, megnézhetjük, hogy melyik közelíti legjobban az elméleti értéket.

Pénteken (sajnos az amerikai időszámítás szerint) még egy közös Skype hívást is szerveznek, ahol a csapatok megbeszélhetik az eredményeiket (erre ITT LEHET REGISZTRÁLNI).

Mindenkinek boldog Pí-napot kívánunk!