• Eszközök tanároknak nagy mennyiségben

    Internet a tanórán - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    toy tehater12 éve írtunk már a Toy Theater oldalról, de úgy tűnik, azóta fejlődött annyit, hogy érdemes újra elővenni. Akkor elsődlegesen a zenei játékokról volt szó, most viszont a tanároknak szánt eszközeiket mutatnánk be (IDE KATTINTVA találhatók. Nagyon sok olyan eszköz van itt, amiket órán felhasználhatunk, akár online, akár offline tanítunk éppen. Vannak itt olyan mindig hasnos dolgok, mint a visszaszámláló, sorsoló, kockák, ezek kifejezetten jól mutatnak az interaktív táblán is.

    Bővebben...

  • Algebra online - graspable math

    Internet a tanórán - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    A Graspable math (azaz: érthető matek) oldalán algebrát tanulhatunk, mégpedig úgy, hogy egy feladat megoldását végig interaktívan követhetik (ITT LÁTHATÓ ERRE EGY PÉLDA), és visszajelzést kapnak a diákok. Egyszerű, világos, még én is értettem, pedig sok éve, hogy nem kell algebrát tanulnom és feladatokat megoldanom :) Ha érdekes lehet, akkor van a videó, vagy a főoldal áttekintése után (EZ ITT VAN), bele lehet kóstolni a működésébe, mégpedig a Graspable Math vászonon (AMI ITT TALÁLÁLHATÓ). Szükség lehet pár percre, amíg megérted a működését, de nem annyira bonyolult.

    Bővebben...

  • Adatelemzés középiskolás fokon

    Internet a tanórán - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    satterplotEgyre többet lehet arról halalni, hogy az adatok begyűjtése és méginkább értelmezése milyen fontos készség a 21. században. Olyat is hallani, hogy az adat az új olaj, és tény, hogy a nyakunkban lavő MI forradalom hajtóereje nem más, mint a sok és jól kezelt adat. De az álhírek és tévinfomációk zuhatagában is fontos, hogy mi (és még inkább a diákjaink), képesek legyünk értelmezni, megérteni adatokat, hogy ne dőljünk be mindennek és mindenkinek. A data lteracy, az adatértés tehát egy olyan készség, amit fontos lenne minél hamrabb kialakítani a diákokban. Ebben segít a Tuvalabs oldala (IDE KATTINTVA). Az oldalon 15 lecke ingyen is elérhető, de a fizetőseket is érdemes végignézni, mert remek ötelteket adnak ahhoz, hogy miként is lehetne az adatok használatát bevinni a tanításba.

    Bővebben...

  • Virtuális számtan

    Internet a tanórán - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    abakuszMost, hogy már az alsósok is az online térbe kényszerültek kifejezetten hasznos lehet ez az oldal, amit Fleischer Sára ajánlott a figyelmünkbe, semmi nagy dolog, nem mesterséges intelligencia és kiterjesztett valóság, csak egyébként ismerős eszközök gyűjteménye. Az U-46-os iskolakörzet oladlán találhatunk egy remek kollekciót (IDE KATTINTVA) virtuális eszközökből: számolórúd, abakusz, számegyenes, számolókorong, minden, ami az alsós matematikaórákon gyakran előkerül. Külön jó, hogy sem regsiztráció, sem speciális bármi nem kell a használathoz. A virtuális órákon is jól jöhet, ha megosztjuk a képernyőnket, de a diákok is használhatják, ha éppen a suliban maradt volna az eszköz.

    Bővebben...

  • Napórát mindenkinek

    - 4 éve

    Írta: Nádori Gergely

    naporaA napóra egészen csodálatos dolog és biztosak lehetünk benne, hogy sok diák érdeklődését leköti. Mindezek mellett kiválóan használható arra is, hogy a Föld mozgásairól, esetlegesen a geometriai vetületekről tanítsunk vele. Az INNEN LETÖLTHETŐ ingyenes Shadows szoftver arra használható, hogy megunknak is készítsük egyet. Vagy akár sokat és nagyon sokfélét is. Érdemes akár csak arról is beszélgetni a diákokkal, hogy vajon miért pont azokat az adatokat igényli a program, amiket meg kell adnunk neki. Ha pedig valami még komolyabbra vágyunk a programmal akár asztrolábiumot is készíthetünk magunknak.

    Bővebben...

  • Biológia számokban

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepHány gram vas van egy emberben? (20) Hány gram DNS? (30) Hány ismeretlen állatfaj lehet? (9 millió) Számtalan érdekes biológiához kapcsolódó adat, ami jól jöhet az órán. A forrásuk pedig nem más, mint a Harvard Egyetem biológiai adattára a BioNumbers (IDE KATTINTVA). Egyszerűen kereshetünk szakszavakkal, angol kifejezésekkel és nem csak a választ kapjuk meg, hanem az adat forrását is.

    Bővebben...

  • Mozaik készítés

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    mozaEgy kreatív tanár kezében szinte bármilyen eszköz használhatóvá válik, ezért is érezheti úgy, hogy az inetrnet végtelen lehetőséget rejt magában. Itt van például egy csempekereskedés honlapja, a MOZA (IDE KATTINTVA), ahol különféle mintás csempéket színezhetünk ki és rakhatunk belőle ki mintákat. Hol vehetjük hasznát? Természetesen a rajz órán, ahol kísérletezhetnek a diákok a különféle mintákkal és színösszeállításokkal, mielőtt maguk megcsinálnák azokat. De szeepet kaphat a matematika órán is, ahol például azt kell kiszámolni, hogy egy adott felülethez hány és milyen csempére van szükség, vagy ha különbözik a csempék ára, akkor mennyibe kerül egy-egy minta. A lehetőségek végtelenek.

    Bővebben...

  • Az adat az új olaj

    Internet a tanórán - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    databasicA címben hangoztatott állítás már-már közhellyé kezd válni. Tény, hogy egyre több olyan eszközünk van, ami lehetővé teszi korábban elképzelhetetlen tömegű adat feldolgozását. Eljött a big data korszaka és az adatbányászat jövedelmezőbb, mint az olajfúrás (sőt, ma már az olajfúrás sincs meg a nagy adatelemzések nélkül, ami segít eldönteni, hol érdemes fúrni). Érdekes kérdés, hogy vajon ennek az ismerete hol fér be a klasszikus tantárgyakba, talán a földrajzba vagy az informatikába, esetleg a matematikába? Ezt sajnos most nem fogjuk eldönteni, de minden esetre mutatunk pár nagyszerű eszközt, amit kifejezetten arra találtak ki, hogy diákokat bevezessen az adatelemzés és feldolgozás világába. Az MIT Databasic projektjéről van szó (IDE KATTINTVA). Érdemes azt is észrevenni, minden egyes eszköz további, mélyebb elemzésre való ingyenes eszközöket is felajánl.

    Bővebben...

  • Hallod, ez aztán full random!

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Prievara Tibor

    Szereti a random dolgokat? Most mindent megtalálhat egy helyen. Garantáltan random szolgáltatást nyújt a beszédes nevű Random oldal (ITT TALÁLHATÓ). Vannak az egyszerűbb dolgok, pénzfeldobást játszhatunk (sok különböző pénzérmével), vagy dobókockával dobhatunk hasonlóan garantáltan véletlenszerűen. Emellett akár egy pakliból véletlenszerűen kihúzhatunk egy kártyát, rnadom jelszó generátort, és még vagy 100 különböző szolgáltatást találunk. Sok-sok kérdésre találhatunk egyszerű megoldást az oldalon. Hajrá :)

    Bővebben...

  • Tanárblog unplugged: összeadós játék

    Tippek, trükkök - 5 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kártyaAhogy egyes metálzenekarok is néha adnak erőstés nélküli, unplugged koncertet itt a TanárBlogban is bemutatunk olyan ötleteket, amikhez semmilyen komoly technikára, számítógépre nincsen szükség. Most éppen egy olyan játékot, ami az összeadást és az osztást segít gyakorolni, kellően kaotikus és mozgalmas, minimális előkészítéssel és tíz perc alatt lezavarható. Remek bemelegítő játék lehet vagy elővehetjük akkor, ha eg kicsit mozgatni akarjuk a diákokat az óra közben.

    Bővebben...