Három izgalmas, használható képszerkesztő mesterséges intelligenciával

Tippek, trükkök - 2024. március 29.

Írta: Prievara Tibor

Sokan kérdeztétek tőlünk, hogy melyik a legjobb AI képszerkesztő (generátor) jelenleg, és erre természetesen nincs egyetlen jó válasz, hiszen mindegyik alkalmazás másban erős. Végignéztünk jópárat, és most összesen három MI alkalmazást mutatunk be, amelyet kipróbáltunk, használtunk a tanórán, és tapasztaltuk az előnyeiket és az esetleges hátrányaikat. Ha azon gondolkozol, hogy profi, jól használható képeket készíts iskolai környezetben, ez a cikk biztosan neked szól!

1 Első lépések - PNG Maker

A PNG Maker első lépésnek megteszi, előnye, hogy lehet 3-4 képet úgy generálni (legalábbis az írás pillanatában), hogy nem jelentkezükn be az oldalra. A regisztráció általában hisszú és nehézkes folyamat még most is, illetve egyre több gyerek mondja, ohgy iskolai gépen nem szívesen ad meg semmilyen adatot, valamint a regisztráció előírása előtt azért érdemes a felhasználási feltételeket is elolvasni, ami nem annyira egyszerű - hosszú, bonyolult, és a lényeg jó eséllyel el van rejtve benne. De talán tanárként egyszer megéri, mielőtt mi kötelezünk diákokata regsiztrációra.

Node, vissza a PNG Maker-hez (részletes bemutatását ITT TALÁLHATOD az oldalnak. Lehetséges órai felhasználás: nem annyira profi az oldal, ezért arra például kiváló, hogy akár a korlátait bemutassuk az Ai tervezésnek (8-10 szóig érti, utána szétesik néha). A kísérlet, amit mi végeztünk: egy mitológiai lényt kellett tervezni, amely több állatból van összegyúrva. Azt néztük, hogy a generátor hogyan kezeli, ha 2 állatot adunk meg, illetve ha 3, vagy 4-et terveztetünk bele. Amikor 'elpattan' az AI, akkor vagy kihagy egyszerűen pár állatot, vagy simán egymás mellé teszi őket, nem készíti el a lényünket.

2 Leonardo.ai

A második alkalmazás a Leonardo AI képgenerátor, ami a szokásos feature-öket hozza, ám van benne gy érdekesség, amiért szívesen ajánljuk - segít promptokat készíteni. Ez úgy működik, hogy a diákoknak be kell írniuk, hogy mit szeretnének, és ebből a rendszer 4 verzióban számára jobban értelmezhető promptokat javasol. Ezzel érdemes önmagában is játszani, hiszen nagyon jól mutatja, hogy milyen a jó prompt, és mikor nem tud a kérésünkkel mit kezdeni egy AI.

3. Copilot designer

Végül egy összetettebb, ám nem mindig jobb alkalmazás, a Microsoft Copilot jelenleg Designer nevű fejlesztése. Itt is naponta kerülnek újabb és újabb fejlesztések a rendszerbe, a cikk írásának időpontjában itt tart. Szóval itt is elindulhatunk a képgenerálással ingyenesen és regisztráció nélkül, ami remek hír, ugyanakkor tudni kell, hogy ahhoz, hogy a képet letölthessük, vagy megtekinthessük, már szükséges regisztrálni. Ez meg tudja akasztani a folyamatot.

Maga a rendszer egyszerű, és már itt is jacvasol a Copilot további finomításokat a prompt-hoz, azaz kezdenek rájönni a fejlesztők, hogy egyrészt rendkívül sok erőforrás pocsékolódik el azzal, hogy nem jó kérdésekre nem jó válaszokat ad az AI (és azt már mi is megírtuk, hogy elkezdték kiszámolni, hogy pontosan mennyibe is kerül egyetlen kép elkészítése - energiában - és azt találták, hogy egyetlen egy AI által generált kép annyi energiát fogyaszt, mintha feltöltenénk a telefonunkat egyszer. Vagyis, ha egy iskolai feladatnál fejenként viccből 5-6 képet generálnak a diákok, az már nem biztos, hogy megéri, vagy éppen környezettudatos viselkedés. Erre is gondoljunk!

További érdekesség, hogy az általam próbált alkalamzások közül a Copilot a 'legszemtelenebb'. Megtörtént, hogy egy útjelző táblát kértem tőle, amire ő értelmetlen szavakat írt. Erre megkértem, hogy ezt vegye le, mire ő ismét rátette. Amikor ismét szóltam neki, hogy nem erről volt szó, azt válaszolta, hogy 'tudja, de így szerinte szebb'. Ami idegesítő és ijesztő is egyszerre. Végül aztán beadta a derekát, de erre érdemes felkészülni.