• Lézer céllövölde microBittel

    Tippek, trükkök - 4 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    lezerkep A micro:Bit legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy tulajdonképpen végtelen sok mindenre használható. Már maga az alap is nagyon sokrétű, de könnyedén csatlakoztathatunk hozzá egyszerű elektronikákat amikkel azután tényleg végtelen lehetőség nyílik meg. A legutóbbi adventi vásárunkon például egy lézeres céllövöldét készítettünk micro:Bitek használatával. Az eszköz, amit használtak, egy néhány száz forintos lézermutató volt, ezenkívül még szervó motorokra, fényérzékeny ellenállásokra, vezetékekre és ellenállásra volt szükség. A lapkák nélkül az egész ezer forint alatt megúszható. A vásáron hét órán át mindenféle fennakadás nélkül működött és minden látogatót elkápráztatott a játék.

    Bővebben...

  • Hogyan készítettek zen kertet a diákok

    Internet a tanórán - 4 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    zen kertA maker mozgalom ígérete az volt, hogy mindenki képes lesz majd megvalósítani az elképzeléseit. A 3D nyomtatás, a mikroelektronika, lehetőséget ad arra, hogy komoly ipari felszerelés nélkül is készülhessenek egyedi tárgyak, eszközök. Ezt segíti az is, hogy a maker mozgalom valódi, befogadó közösségként is működik. Tele van az internet szabadon letölthető tervekkel, oktatóvideókkal. Talán ennyiből is egyértelmű, hogy kevés dolog illeszkedik jobban a 21. századi pedagógia alapelveihez, mint a modern barkácsolás. Az ehhez szükséges eszközök egyre több iskolában is jelen vannak, de kérdés, hogy vajon mire mennek vele a diákok. Az én tapasztalatom az, hogy nagyon sokra. A mi iskolánkban, egy digitális tárgyalkotás szakkör keretében ismerkedhetnek meg ezekkel az eszközökkel. A diákok szeptemberben láttak először ilyesmit, kezdetben vektorgrafikával és lézervágással foglalkoztunk, majd jött a 3D tervezés, első lépésként a Tinkercad programmal.

    Számomra is megdöbbentő volt, hogy milyen gyorsan kezdték el használni, milyen gyorsan kezdték el feszegetni a határait. Azt is gondoltam, hogy érdekes lenne, ha a munkájukat valamilyen külső megmérettetésnek is kitennék, hanem csak a tanáruk adna visszajelzést arra, amit csinálnak. A Printbles oldalon 3D modelleket gyűjtenek, mindenki megoszthatja másokkal a saját alkotásait. Időről időre különböző témákban versenyeket is hirdetnek, és az jutott eszembe, legyen egy ilyen pályázat a szakkör egyik feladata. Az aktuális verseny egy asztali zen kert elkészítése volt. A diákok mindegyike érdekes tervet készített, egy csapat egészen kitett magáért. A tervükbe egy arkhimédészi csavart is beépítettek, amivel kézi hajtású vízesés is volt a zen kertecskében. A modell összeállításáról még egy videót is feltöltöttek. Legnagyobb meglepetésünkre a verseny díjazottjai közé kerültek.

    Bővebben...

  • Ne féljünk az MI-tól! - egy izgalmas kísérlet tapasztalatai

    Vezércikk - 7 hónapja

    Írta: Nádori Gergely

    cimlapkepAzzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lesz, vagy akár már van az MI az oktatásra jellemzően két sarkosan ellentétes véleményt lehet hallani. Az MI optimisták úgy látják, ezzel egy soha nem látott eszközt kaptak a kezükbe a tanárok, végtelen mennyiségben állíthatók elő tananyagok, feladatok, amiket azután az MI javítani is képes, még kevésbé kell majd unalmas procedurális tudást, alapismereteket tanítani és összességében jobb hely lesz majd az iskola. A pesszimisták ezzel szemben azzal riogatnak, hogy az iskola és a klasszikus tanítás ezzel végérvényesen szerepét veszti, hiszen semmi olyat nem tud kínálni, amit ezek a programok ne tudnának, az iskolai oktatás eljelentéktelenedése ezzel tetőzik be és a tanálok végleg csak gyermekmegőrzők lesznek. Az igazság minden bizonnyal a két véglet között van, de hogy hol, azt nem könnyű megtalálni. Segíthet ebben egy kísérlet, amiben arra próbáltam rávenni a mesterséges intelligenciát, hogy tervezzen egy sakk-készletet.

    Bővebben...

  • A legegyszerűbb 3D tervező

    Internet a tanórán - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    doodle3dA 3D tervezés nagyon izgalmas dolog és nagyon sokmindenre használható a tanórákon, de nem könnyű belefogni. Sokáig a Google SketchUp programja volt az, amit ajánlottak, de az nem igazán baráti egy kezdőnek vagy gyereknek. Ugyanez igaz a különféle CAD programokra is, akár még ingyenesek is lehetnek, de a belépési küszöbük olyan magas, hogy nem érdemes egy tanórán elővenni őket (hacsak nem a CAD tervezés a tantárgy). Megoldást jelent a TinkerCAD, az Autodesk kifejezetten oktatási céllal megírt tervezőprogramja, de a tapasztalatok szerint néha az is túl nagy falat lehet (főként a kisebbeknek). Ilyenkor lehet remek választás a Doodle3D (IDE KATTINTVA).

    Bővebben...

  • 3D tervezés 3D nyomtató nélkül

    Letölthető anyagok - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepA 3D tervezés az egyik legizgalmasabb módszer amivel a diákok kreativitása kibontakoztatható. Számtalan akár ingyenes eszköz is a rendelkezésünkre áll, hogy 3D objektumokat tervezzünk, például a remek Tinkercad, az inkább művészi tervezésre való Blender, a programkódból tárgyat készítő OpenSCAD vagy akár csak a Windowsba beépített 3DPaint. De mit kezdjen a remek 3D modelljeivel valaki, aki nem fér hozzá 3D nyomtatóhoz? Jó dolog a képernyőn nézegetni, amit az ember megtervezett, de az igazi mégiscsak kézbe fogni! Szerencsére erre is van elérhető megoldás, a Pepakura Designer nevű program, ami ingyenesen letölthető (IDE KATTINTVA 3D modellekből készít hajtogatható tervet. Olyasmit, amit például híres épületek esetében vásárolni s lehet egy füzetben, aztán hajtogatva összeragasztani. Így elegendő egy hasgyományos nyomtató is a megtervezett tárgyak megcsinálásához.

    Bővebben...

  • Domborzati térkép lézervágóval vagy ollóval

    Internet a tanórán - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    kepRemek projektfeladat lehet egy domborzati tékép elkészítése, ahol az egyes szinteket kartonból kivágva ragasztjuk össze a térképet. Én már próbáltam úgy, hogy a turistatérképről másoltuk le az egyes szintek körvonalait, de szinte soha nem sikerült. Szerencsére erre is van jó megoldás. Ha pedig van lézervágónk, akkor az elkészítés is könnyű lesz. Egy videóban mutatjuk meg, hogy miként lehet csinálni.

    Bővebben...

  • Kéne egy jó kis doboz

    Letölthető anyagok - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    dobozAz internet egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy emberek puszta jószándékból és gyakran teljesen ingyen tesznek elérhetővé dolgokat bárki számára. Egy kedves holland programozó például egy olyan oldalt készített, amivel mindenféle dobozokhoz készíthetünk szabásmintákat (IDE KATTINTVA). A mindenféle azt jelenti, hogy tényleg mindenféle a klasszikus dobozkától a csillag vagy koporsó alakúakig. Természetesen kedvünkre is méretezhetjük a dolgot. A letöltés pedig lehet képként, pdf vagy svg formátumban, vagy akár a plotterekhez, lézervágókhoz illő dxf fájlként.

    Bővebben...

  • Hópehelygenerátor

    Internet a tanórán - 2 éve

    Írta: Nádori Gergely

    hopehelyEljött a hópelyhek szezonja! mindenféle dekorációhoz használhatjuk fel a hópehely motívumot. Tudjuk, nincs két egyforma hópehely, de hogyan tudjuk ezt követni a díszítésekben? Könnyedén, ha egy remek hópehely generátort használunk (IDE KATTINTVA), amivel végtelen mennyiségbn gyárthatunk hópelyheket, amiket azután vektorgrafikus formában (svg fájlban) le is tölthetünk, ezt kinyomtathatjuk vagy lézervágóval kivághatjuk, ahogy kedvünk tartja. Ha magunk terveznénk kivágni való hópehely dizájnt, akkor IDE ÉRDEMES KATTINTANI, ha pedig élethű hópelyheket növesztenénk, AKKOR IDE.

    Bővebben...

  • Magyar Gépmesék

    Termtudos ötletek - 3 éve

    Írta: Prievara Tibor

    „Olyan ez az on-line suli, mint Sörte inas roncstelep nélkül” – írta egy diákom nemrég kommentben. Kérdezem tőle, ki az a Sörte inas? Aztán belinkelte a Magyar Gépmesék oldalát és képletesen szólva ledobtam a láncot. Kefe bácsi és Sörte inas hétről hétre fabrikál roncsbringából és mindenféle lomból egy eszement játékot; fúrnak faragnak, mígnem elkészül egy lábbal hajtott csodaszerkezet. Roppant vicces és igen hasznos mese nem csak gyerekeknek, remek szereplőkkel (Varga Livius-Quimby, Beck Zoli-30y), csodálatos animációval (igen, a zenéjét az a Bagossy Laci szerezte). Azon túl, hogy megtanít például rendesen defektet javítani, úgy szórakoztat, hogy közben szemléletet formál. Fenntarthatóság, környezetvédelem témakörében kötelező tartalom, kiváló beindítója a közös beszélgetéseknek. Már 5 epizód elérhető, ideális ON-LINE TANANYAG akár Fizika, Környezetismeret, Technika, Etika, Földrajz vagy Osztályfőnöki órákhoz. Minden kollégának szívből ajánljuk, mi már bekövettük őket és várjuk az újabb részeket. Iratkozzatok fel a youtube csatornájukra és küldjétek tovább a szülőknek, gyereknek! Sörte inas és Kefe bácsi, jár a csillagos ötös!

    Bővebben...

  • Gyurmamuzsika

    Termtudos ötletek - 3 éve

    Írta: Nádori Gergely

    playdoughA majonéz hangszer? - kérdezi Patrik a Spongyabob Kockanadrág című rajzfilmben. Meglehet, hogy a majonéz nem az, de a só-liszt gyurmából könnyen készíthetünk hangszert egy micro:Bit segítségével. Ahhoz, hogy remek hagszerünk legyen mindenképpen olyan gyurma kell, ami jól vezeti az áramot, ehhez egy receptet IDE KATTINTVA találhatunk. (Magán a Squishy Circuits oldalon (ITT egyébként is érdemes körülnézni, még nagyon sok jó ötlet van arra, hogy mire is használható a vezető gyurma.)

    Bővebben...