Beszédes képek

Internet a tanórás - 2011. április 8.

Írta: Nádori Gergely

A SpeakingImage oldalon (IDE KATTINTVA) a névhez hűen beszédes képeket találhatunk. A nézegetésükhöz nem lesz szükségünk hangfalra vagy fülhallagatóra, mivel ezek a képek nem hangosan beszélnek, csak nagyon informatívak, beszédesek. Ha regisztrálunk az oldalra feltölthetjük a saját (akár jó nagy 32 megás) képeinket, majd ezekre írhatunk rajzolhatunk. Kijelölhetünk területeket, amikre kattintva szöveg bukkan fel. Ezt a szöveget formázhatjuk, linkeket, képeket helyezhetünk bele. Természetesen vonalakat vagy akár csak egyetlen pontot is megjelölhetünk így.

Ha ez nem lenne elég, akkor tegyük hozzá, hogy egy-egy képen akár többen is dolgozhatnak. Lehetőség van szintek (layerek) létrehozására, mindenki dolgozhat tehát a saját felületén, anélkül, hogy megzavarná a többieket. Hab a tortán, hogy még egy saját wikit is létrehozhatunk a képünkhöz, amin a bejegyzések a wikipediában megszokotthoz hasonlóan működnek.

A képünket beállíthatjuk úgy is, hogy akár regisztráció nélkül is lehessen módosítani. Itt egy példa, lehet vele játszani:

Nagyon sokféleképpen használhatjuk fel a beszédes képeket:

  • történelmi térképet készíthetnek a diákok
  • leírhatják saját lakókörnyezetüket egy térképen
  • kiadhatjuk az egyes szervrendszereket feldolgozásra és az emberi test képén kell azt bejelölniük
  • kommentálhatjuk az osztályképet
  • egy képen leírhatják a szereplők gondolatait