Számszótár

Internet a tanórás - 2013. május 23.

Írta: Nádori Gergely

Egyre jobban működnek a számítógépes fordítórendszerek (bár Dosztojevszkijt nem bíznék rájuk), sőt már olyan alkalmazások is vannak, amik a szöveg megjelenítése közben adják meg a szavak magyarázatát. A nyelvtanárok is azt ajánlják, hogy amilyen hamar csak lehet térjünk át az egynyelvű szótárakra, a célnyelven levő magyarázatokkal, szinonimákkal próbáljuk meg megérteni a szavak kifejezések jelentését. De hogyan állunk a számokkal és a mennyiségekkel? Azokat könnyen tudjuk értelmezni?

Végülis mekkora 100 négyzetkilométer és milyen sok 600 000 ember? Milyen hosszú 30 méter és milyen nehéz tíz tonna? Sokkal könnyebb ezeket a mennyiségeket elképzelni, ha hasonlítani tudjuk valamihez. 100 négyzetkilométer nagyjából Párizs belvárosa, 600 000 ember Makaó lakossága, 30 méter a leghosszabb kék bálna és 10 tonna a Hubble űrtávcső. Máris jobban el tudjuk képzelni ezeket a nagyságrendeket. Egy ingyenes kiegészítő a Chrome böngészőhöz, a Dictionary of Numbers (ITT TALÁLHATÓ), ilyen magyarázatokkal látja azokat a mennyiségeket, amiket az olvasott szövegben talál.

 

Ha feltelepítettük, a jobb felső sarokban megjelenik egy nagyjából jel, erre kattintva kapcsolhatjuk be, és a szövegben a mennyiségek mögött zárójelben már olvasható is, hogy körülbelül minek felelnek meg. Keresőként is használhatjuk, beírjuk a mennyiséget és megkapjuk, hogy minek felel meg. Tanításban is nagyon hasznos lehet arra, hogy segítsünk a diákjainknak elképzelni mindazt, amiről éppen beszélünk-

Az alábbi videó angolul mutatja be a kiegészítőt:

{youtube}4xlSErmEmso{/youtube}