Gyermekirodalom

Internet a tanórán - 2011. június 4.

Írta: Nádori Gergely

Ugyan sokszor elhangzik, hogy mennyire mostoha helyzetben van a könyvkiadás és különösen a gyermekkönyvek kiadása, valójában nem is annyira borzasztó a helyzet. Nincsenek nagy állami mamutkiadók, mint korábban a Móra, de annál több a kis érdekes és feltörekvő kiadó. Nem tudok statisztikákat, de felteszem, hogy több gyerekkönyv jelenik meg ma, mint harminc éve (még én is társszerzője vagyok egynek).

Éppen ezért annak a tanárnak, aki szeretne naprakész maradni a gyerekirodalomban kifejezetten nehéz dolga van. Sok kiadót, sok könyvet kellene ismernie, hogy akár diákjainak ajánlani tudja a megfelelőt. Szerencsére itt sincsenek segítség nélkül. A weben több olyan oldal is megtalálható, amik híreket, kritikákat adnak közzé a gyerekirodalom újdonságaiból, most ezek közül mutatunk néhány nagyszerűt:

Kinézetében profi, megközelítésében civil a Könyvmutatványosok oldala (IDE KATTINTVA). Interjúk, kritikák, hírek, mindez egy tizenpár fős, lelkes szerzőgárdától. Az oldal érdekessége a mesefolyam, ahol jeles szerzők új meséi kapnak helyet.

Kicsit talán hivatalosabb a Meseutca (IDE KATTINTVA), amihez webáruház is kapcsolódik. Itt is olvashatunk bemutatókat, híreket és kritikákat is.

Klasszikus kritikablog Lovász Andreáé (ITT VAN), rövid kritikák, pontozás, ahogy ezt kell.

Tágabban foglalkozik a gyerekezéssel a Gyerekszemle (IDE KATTINTVA), a könyveken túl játékokról és a gyereknevelés ügyeiről is szó esik rajta.

Természetesen érdemes megnézni a gyerekirodalmi lap, a Csodaceruza honlapját is (ITT).