Twitter címkék tanároknak

Tippek, trükkök - 2012. február 11.

Írta: Nádori Gergely

Amikor a webkettes világról van szó a legtöbben a Twitternél húzzák meg a határt. Érthető, hogy mire jó a YouTube, egy blog vagy a Wikipédia, na de Twitter, az tényleg csak a kockafejűeknek való. Mire jó, ha mindenki ontja 140 karakterben, hogy éppen mit reggelizett? Tény, hogy ez a dietetikusokon kívül nem sokakakt érdekelhet, de szerencsére a Twitter sokkal, sokkal több ennél.

Sokmillió ember van fent a Twitteren és osztja meg a szerinte érdekes gondolatokat és weboldalakat másokkal, ezek között van sokszázezer tanár is. Ha valaki tehát szeretné a kezét az oktatás ütőerén tartani érdemes körülnéznie a Twitteren is. Persze (ahogyan az interneten bárhol) itt is különösen fontos, hogy jól tudjunk keresni. Borzasztó sok az információ, az igazi kihívás, hogy megtaláljuk a nekünk valót. Ebben segítenek a Twitter címkéi. Ha bárki valamilyen témában ír be valamit, a szöveg végére odaír egy # jelet és a címkét, ami a témára utal. Ezt nevezik hashtag-nek. A Michael Jacksonról szóló bejegyzések hashtagje például a #michaeljackson, de nagyon sok oktatással kapcsolatos címkét is találhatunk, itt van egy lista:

#huedchat - körülbelül egy éve próbáltuk meghonosítani ezt a címkét, hogy az oktatással kapcsolatosan magyarul twittelők használják. Tény, ami tény, még nem tömítették el az internetet a bejegyzések.

#edchat - természetesen ugyanez angolul sokkal jobban működik, napi többszáz nagyon izgalmas üzenettel.

#scichat - a természettudományokat tanítók bejegyzései.

#mathchat - ugyanez matekosoknak.

#eltchat - angol tanároknak.

#ClavEd - francia tanárok twitterek.

#edtech - álatlánosságban a technika oktatási felhasználásáról.

#mlearning -a mobiltelefonos tanulás bejegyzései.

#smartboard - a név mindent elmond, nagyon érdemes megnézni.

#msftpil - a Microsoft partners in learning twitjei

És végül itt a Microsoft oktatási Twittere.