Tíz ingyenes képadatbázis - sok millió legálisan letölhető kép

Tíz weboldal... - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

Ha online projekteket szeretnénk készíteni - vagy készíttetni a gyerekekkel, akkor előbb-utóbb előkerül a 'honnan szedjünk képeket?' kérdés. A legkézenfekvőbb válasz persze az, hogy 'Keress a Google-ben', ám ennek lehetnek hátrányai.

Addig rendben van (vagy talán már ez sem) hogy az iskolában, szigorúan belső használatra elvileg lehet képeket akár nem jogtisztán is letölteni. A gond ezzel több: nem tudom, helyes-e ezt a magatartást megerősíteni a diákokban, arról nem is beszélve, hogy ha jól sikerül a projekt és szeretnénk később valamilyan internetes portálon megosztani másokkal, akkor azt csak nehezen tudjuk - vagy új képeket kell keresnünk. Most bemutatunk 10 olyan adatbázist, ahonnan non-profit céllal ingyenesen tölthetünk le képeket.

1 Stockvault (IDE KATTINTVA érhető el): ezen az oldalon fényképészek osztják meg ingyenesen műveiket. Online projektekhez, printerrel nyomtatáshoz tökéletesen megfelelő minőségben.

2 Pixel galerie (ITT TALÁLHATÓ): ez egy német oldal, sok képpel, szintén ingyenesen letölthetőek.

3 A Free Range oldala (ITT TALÁLHATÓ) annyival kedvesebb, hogy kereskedelmi felhasználása is ad ingyen képeket!

4 Every stock photo (ITT ÉRHETŐ EL): itt közel 3 millió ingyenes kép között kereshetünk. Ez az oldal inkább egy ingyenes képek keresőmotorja-szerű alkalmazás.

5 Stock.xchng (IDE KATTINTVA érhető el): ez egy újabb képadatbázis. Annyi az érdekessége, hogy egy dobozban később felhasználandó képeinket össze is gyűjthetjük.

6 Openphoto (ITT TALÁLHATÓ): kedvesen, praktikusan kategóriákba szedett képeket találhatunk itt, ráadásul még rigisztrálnunk sem kell ahhoz, hogy használhassuk (csak akkor, ha feltölteni szeretnénk képeket).

7 Unprofound (ITT TALÁLHATÓ): egy érdekes kísélet;itt a képek színek szerint vannak rendszerezve - azaz nem 'kutyás' képeket tudunk keresni, hanem mondjuk 'kék' képeket. Elég vicces.

8 PhotoRogue (ITT ÉRHETŐ EL):  izgalmas, szinte hihetetlen oldal. Itt rendeléseket adhatunk le, amelyeket (ingyenesen) profi fotósok megpróbálnak teljesíteni. Hihetetlen, de igaz!

9 Whoopy (ITT TALÁLHATÓ): ez az oldal a képek megjelenítésében hoz újat, hiszen egy hatalmas térképen találjuk magunkat és ott vannak a képek bejelölve. Nagyon jól néz ki!

10 Freefoto (ITT AZ OLDAL): szintén rengeteg kép, kb. 4000 kategóriában.

Bízunk benne, hogy a fenti lista elég ahhoz, hogy sikerüljön bármilyen projekthez ingyenes képeket találni. Jó kutatást!