Gyurmamuzsika

Termtudos ötletek - 2021. január 21.

Írta: Nádori Gergely

playdoughA majonéz hangszer? - kérdezi Patrik a Spongyabob Kockanadrág című rajzfilmben. Meglehet, hogy a majonéz nem az, de a só-liszt gyurmából könnyen készíthetünk hangszert egy micro:Bit segítségével. Ahhoz, hogy remek hagszerünk legyen mindenképpen olyan gyurma kell, ami jól vezeti az áramot, ehhez egy receptet IDE KATTINTVA találhatunk. (Magán a Squishy Circuits oldalon (ITT egyébként is érdemes körülnézni, még nagyon sok jó ötlet van arra, hogy mire is használható a vezető gyurma.)

Ha kész a gyurma készítsük el a videóban látható kapcsolást és töltsük fel a micro:Bitre az ITT TALÁLHATÓ programot. Mielőtt zenélni kezdenénk, nyújtsuk ki amilyen vékonyra és hosszúra tudjuk a gyurmát és nyomjuk le az A gombot, ezután gyúrjuk rövidre és vastagra és nyomjuk le a B-t. Ezzel kalibráljuk be a hangszerünket. Az A és B együttes megnyomásával indulhat is a zene. Valami ilyesmi a végeredmény:

A videóban az új micro:bitet használtuk, aminek saját hangszórója van, de ez nem feltétel, két krokodilcsipesszel a fülhallgatóhoz vagy aktív hangfalhoz kapcsolhatjuk a régebbi változatot is.

Ez a foglalkozás arra is jó lehet, hogy az ellenállás tulajdonságait vizsgálják a diákok, hiszen annál mélyebb a hang, minél nagyobb az ellenállás.