Hogyan programoz az MI

Internet a tanórán - 2023. február 2.

Írta: Nádori Gergely

dall-e képNincs forróbb téma manapság a mesterséges intelligenciánál. Bár a legnagyobb zajt a ChatGPT-vel írt esszék és a Dall-E-vel készült képek csapták, a technikát legalább annyira, ha nem jobban lehet használni programok írására. Mit jelent ez vajon az oktatás számára? Ha majd az MI-k írják a programokat, akkor nem is kellenek programozók? Továbbra is olyan fontos a kódolás oktatása, ahogy azt eddig minden 21. századi pedagógiáról szóló könyvben, előadásban, podcastban és TED-talkban mondták évek óta? Gondoltam, kipróbálom magam is, íme az eredmény és a tapasztalatok:

IDE KATTINTVAnézhető meg a beszélgetésem a programmal. Arra kértem meg, hogy írjon egy proigramot a micro:Bitre, amivel egy pöttyöt lehet egyensúlyozni a kijelzőn. Először pontosítanom kellett, hogy mit is értek egyensúlyozós játék alatt. Azután két olyan függyvényt akart használni, ami nem is létezik. Kezdtem csalódni, hogy nem lesz ebből semmi, főleg, hogy scrollozó szöveggel akarta megoldani a dolgot. Ezután pontosítottam, hogy jobb lenne a gyorsulásmérők adatait felhasználni, de ez a változat sem az volt, amit kértem. Amikor viszont szóltam neki, hogy ez így nem egyensúlyozós játék, akkor kedvesen bocsánatot kért és javította a hibát. Innentől már remekül dolgoztunk együtt és tökéletrsítettük a programot.

A végeredmény IDE KATTINTVA látható és kipróbálható. Egész jól működik. Összességében az MI egy kicsit gyorsabban csinálta meg azt, amit én is meg tudtam volna csinálni. Abból a szempontból remek volt, hogy nem kellett a lemaradt pontosvesszó vagy a kihagyott változó definilás miatt aggódnom. Ahhoz azonban, hogy hatékonyan tudjunk együttműködni, szükség volt arra, hogy én értsem a programot, sőt még azt is tudjam, hogy milyen lehetőségek vannak, amivel az MI dolgozhat. Erre azért voltam képes mert van egy alapvető jártasságom a kódolásban.

Akkor lecserélhetjük a kódolókat MI instruktorokra? Meglehet, de az is biztos, hogy az ilyen instruktoroknak éppen azzal az alapvető kódolási tudássl kell rendelkeznie, amit az iskolában lehet megalapozni.