Saját bingó

Tippek, trükkök - 2015. január 18.

Írta: Nádori Gergely

bingo nyertesA bingó egyszerű szerencsejáték, amiben egy lapon véletlenszerűen kapnak számokat a játékosok, a gép sorsol a számok közül és mindenki áthúzza az adott számot a saját lapján, akinek elsőként van áthúzva egy teljes sora vagy oszlopa (esetleg átlósan egy sor), az nyert. Az üzleti világban ismer a süketelés bingó, ebben a számok helyett az értekezleten elhangzó gyakori kifejezések (hatékony, adaptív, szinergisztikus stb.) szerepelnek, ha valamelyik elhangzik, kihúzható az adott kocka. Ilyen Süketelés bingó készíthető IDE KATTINTVA. Csak be kell írnunk legalább 25 szót és már kész is van a nyomtatható vagy online használható bingólap. Ha frissítjük az oldalt új elosztást kapunk, így minden diáknak készülhet saját lap. Mi mindenre használhatjuk órán? Íme pár ötlet:

  • Szavak tanulásához nyelvórán, a bingólapon a szó idegen nyelven, mi pedig mondjuk a magyar megfelelőt vagy a meghatározást.
  • Évszámokkal történelemből, az évszámok szerepelnek a lapon, mi pedig az eseményeket mondjuk.
  • Számok tulajdonságaihoz matematikából. ITT PÉLDÁUL a számok vannak 1 és 50 között a lapon. Mi ilyeneket mondhatunk, mint 6-tal osztható vagy számjegyeinek összege 14 esetleg prímszám*.
  • Bármilyen tárgyból fogalmak tanulásához, a lapon a fogalom szerepel, mi pedig a definíciót mondjuk.
  • Szerves vegyületek elnevezései szerepelhetnek a kártyákon, mi pedig a képleteket vetíthetjük ki, ugyanezt elemekkel és vegyjeleikkel is játszhatjuk.

HA online játszunk, elég csak (a fentihez hasonló módon) a linekt megadni a diákoknak és mindenki előtt egyéni tábla lesz.