Itt egy újabb MI alkalmazás - elkészíti a tananyagot helyetted

Nyelvoktatás - 2024. január 17.

Írta: Prievara Tibor

Ahogy haladunk egyre előrébb a mesterséges intelligencia világában, újabb és újabb alkalmazási lehetőségek bukkannak fel és versenyeznek a figyelmünkért ... és a pénztárcánkért. Hasonló kicsit a helyet ahhoz, mint amikor hatalmas és népszerű gyűjtő oldalakon adták közzé az újabb és újabb web 2.0 alkalmazásokat, és szinte lehetetlen volt követni, éppen mi is az aktuális hype tárgya. Most egy egyszerűen használható, elég jól működő AI alkalmazást mutatunk be röviden, amely közel 50 funkcióval segíti a tanárok munkáját - értékelő táblázatoktól, óravázlatokon át egészen egy YouTube videóhoz elkészített automatikusan generált feladatlapig.

Itt vagyunk hát, az AI őrület elején még, de már mindenre van lassan mesterséges intelligencia ejlesztés. Ilyen a Magic School is, IDE KATTINTVA TALÁLHATÓ, amely rengeteg funkciót kínál. Óravátlatra lenne szükséged? Semmi gond, kattints, add meg a témát, és már készen is van. Egy YouTube videóhoz szeretnél feladatsoert generáltatni? Ez sem jelent gondot. Netán Egy hosszabb szöveget szeretnél egy 4. osztályos (amerikai) gyerek szintjére egyszerűsíteni? Ez is megoldható. És még vagy 50 különböző funkció található az oldalon, hasonló hangzatos ígéretekkel.

Végignéztünk sok elemet az oldalon, az alábbiakra kellett rádöbbennünk: jó-jó, és meg is csinálja, amit ígér, de azért egy tanár fejével még nem tud gondolkodni. A kérdések általában egyszerek, közhelyesek, adatokra, tényekre kérdeznek, és nem nagyon alkalmasak gondolkodtatásra. A szöveg egyszerűsítése sem az igazi, nem annyira a szókincset, mint a nyelvtani szerkezeteket butítja le, így egy magyar nyelvtanuló diák számára nem lesz sokkal hozzáférhetőbb a szöveg. Végül, az óravázlatok sematikusak, nem igazán adnak jó órai ötleteket, csak korrektül levezényelt sablon órákat kapunk - tapasztalataink szerint jobban járunk, ha a ChatGPT-t megkérdezzük, hogy nem tud-e valami jó játékot ajánlani egy témában.

Vagyai a mondás, ohgy ha valami túl szép ahhoz, ohgy igaz legyen, az általában nem is igaz, szomorú iróniával itt most igaz - de nem túl szép. Többen fogyelmeztettek már a 80-20-as szabályra (most nem az étkezésről van szó, bár ott is fontos lehet), hanem arról, hogy azért jelenleg (még) vakon megbízni egy AI alkalmazásban, hogy komoly, összetett, pedagógiailag innovatív órákat állítson össze nekünk, hiba lenne. Lépkedjünk óvatosan, tudatosan az AI világában.