Ediscio - szókártyák

Internet a tanórás - 2009. július 11.

Írta: Prievara Tibor

Az Ediscio (IDE KATTINTVA található) egy szókártya készítő és tanuló oldal. Feltehetünk kérdéseket, tanulhatunk vele szavakat, de akár ki is kérdeztethetjük bármilyan óra anyagát, háziját a géppel. Hasonló picit (a sokkal sokoldalúbb és egyszerűbben kezelhető) QUIZLET alkalmazáshoz,

de azért hátha valakinek bejön - azért nem rossz az Ediscio sem!

 

Szóval először regisztrálnunk kell, majd el is kezdhetjük a kártyacsomagok készítését - akár csak a magunk számára, vagy az egész közösséggel megosztva. Beállíthatjuk, hogy az elkészült csomagokat ki fejlesztheti tovább, szerkesztheti, de azt is, hogy ki nézheti meg.

Érdekesség, hogy van a rendszerben tanulókövetés, azaz láthatjuk, hogy ki mikor, milyen eredménnyel csinálta meg a kártyacsomagjainkat. Azt is követhetjük, hogy mi milyen sikerességgel futottunk neki más anyagoknak.

Ami nekem nem volt egészen világos, az az ellenőrzés. Mivel sok kérdésre nem A, B, C, D a válasz, hanem több lehetséges megoldás lézetik, a fejlesztők az önjavítás lehetőségét adják meg. Ez annyit jelent, hogy amikor megadtunk egy választ, akkor a program megadja a helyes választ, de a kettő összehasonlítása már a mi feladatunk. Ha úgy érezzük, hogy a mi válaszunk helyes, még ha különbözik is a megadott választól, akkor be kell ikszelnünk egy dobozt. És így tovább.

Összefoglalva: kétségtelen, hogy errefelé haladunk, egyre több a tanulást, tanítást könnyítő alkalmazás készül el. Az Ediscio erre jó példa - még ha nem is a legjobb. A navigációja volt (számomra legalábbis) kissé túlbonyolítva, bár aki például eligazodik egy Moodle oldalon,annak ez már semmi .