Madárlesen

Internet a tanórás - 2013. február 16.

Írta: Nádori Gergely

Minden biológiatanár arról álmodozik, hogy milyen jó lenne minél több terepi munkt végezni. Szép dolog az is, amikor a tanár magyaráz, filmeket mutat, esetleg a diákok mindenféle feladatokat oldanak meg, de a biológia mégiscsak az életről szól. Ráadásul a laborban végzett vizsgálatok nem sokat adnak vissza a természet sokéleségéből, kevésbé járulnak hozzá a természettudatos szemlélet kialakításához. Terepre menni azonban nehéz. Sok idő, sok szervezés és gyakran sok pénz is. Nehezen szuszakolható bele a 10%-nyi szabad keretbe, sok egyeztetést igényel a kollégákkal és így tovább. Évente egy kirándulás, erdei iskola még csak-csak belefér, de azok inkább a különleges alkalmak. Lehetne-e valahogy a tanórai keretben, az osztályteremből és 45 perc alatt terepi munkát végezni?

Lehet. Ebben a Magyar Madártani Egyesület webkamerái lehetnek segítségünkre. Az MME három, madáretetőkre irányított webkamerát is működtet, ezek az interneten nyomon kévethetők. Helyszíneik: Rónafalu (IDE KATTINTVA), Nagyhalászi (IDE KATTINTVA) és Nyíregyháza (IDE KATTINTVA). Mikor éppen a madarakról tanultunk nem tettem mást, mint kivetítettem a kamerák képét, a diákok pedig határozókönyvekkel a kezükben nézték és próbálták meghatározni az előforduló szárnyasokat. 45 perc alatt láttunk szén-, kék- és barátcinkét, fakopáncsokat, zöldikéket, meggyvágót, csúszkát, mezei verebeket, szajkót, erdei pintyet. A megfigyelésről szabályos naplót vezettünk, latin nevekkel, egyedszámmal.

Érdemes váltogatni a három kamera között és néha újra kell tölteni az oldalt, mert megszakadhat a kapcsolat. Tapasztalataim szerint a Rónafaluban elhelyezett kamera adása a legmegbízhatóbb. A puszta rendszertan mellett akár etológiai vizsgálatokat is végezhetünk, számolhatunk az egyes fajokra átlagos csapatnagyságot, megnézhetjük, melyik faj marad az etetőben és melyik viszi el a magot.

Kicsiknél pusztán csak az etető látványa is izgalmas lehet és megalapozhatja a saját madáretető készítését és üzemeltetését. Ha van valamilyen képernyőkép készítő program a gépünkön, (például a SMART Notebook is tud ilyet), akkor elkészíthetjük a saját galériánkat is a látott madarakról. használhatjuk az etetőket egyéni munkában is, például Classmate PC-kkel, ahol a diákoknak maguknak kell elkészíteniük a fényképes megfigyelési naplót.