Smarthistory - művészettörténet online

Letölthető anyagok - 2009. augusztus 8.

Írta: Prievara Tibor

A SmartHistory oldalán (IDE KATTINTVA található) egy szinte hihetetlen gyűjteményt találhatunk (sajnos angolul). A kezdetektől a kortárs képzőművészekig szinte minden és mindenki megtalálható itt, aki számít. És ha mindez nem lenne elég, akár (letölthető és legálisan felhasználható) videókon, vagy éppen magyarázatok, értelmezések segítségével kerülhetünk még közlebb a művészetekhez.

Az oldal non-profit és CC liszensz alatt felajánlja felhasználásra - sőt letölthetővé is teszi - a tartalmat, így hát talán jogosan gyanakszik az ember; mennyire lehet jó valami, amit ingyenesen adnak, semmit sem kérnek érte, és még el is vihetem - legálisan! Nos, az oldal frappáns választ ad a kétkedőknek, nagyon jól átgondolt, világos szerkezetben tálal kifejezetten igényes, hatalmas mennyiségű tartalmat. Le a kalappal!

 

Egy személyes megjegyzés: az oldal az OER Commons kezdeményezése révén vált elérhetővé. Két éve e sorok írója találkozott az OER Commons vezetőjével egy konferencián, ahol az illető előadta, hogy az ameriai tanárok, egysületek, szervezetek, gyűjtemények stb. hogyan fogják majd ingyen átadni a közjónak anyagaikat, hogyna tesznek majd bele rengeteg munkát azért csak, hogy mások is hozzáférhessenek minőségi tananyaghoz és hogy mindez hogyan lesz ez a kezdeményezés később a tananyagfejlesztőknek komoly versenytársa. Ott csak mosolzogtunk, magyarok, a felvetésen, erre tessék, az OER Commons él, működik és remek dolgokat csinál.