Classmate PC akcióban - angol

Nyelvoktatás - 2010. június 30.

Írta: Prievara Tibor

Többször elmondták, több helyen, hogy a Classmate PC alapvetően gyerekek számára készült - pici gyerekeknek. Gondoljunk csak bele: vajon képes lenne-e 3-4 komolyabb alkalmazás futtatására egyszere, illetve nem lassul-e nagyon be, ha komolyabb játékokat töltünk fel rá? Nos, ezekre a kérdésekre kerestük a választ, mégpedig a legegyszerűbb módon: kipróbáltuk! Meglepő részletek, valamint letölthető angolos játékok a lapozás után!

1. A Classmate PC nem igazán alkalmas felnőttek oktatására

Ez viszonylag gyorsan megdőlt, amikor 20 felnőttel, és 8 Classmate PC-vel bevettük magunkat a Börzsönybe. Egészen konkrétan Magyarkúton voltunk, és bár nem az oldal profilja, mégis meg kell jegyeznünk, hogy egészen ritka az a kedvesség és profizmus, amivel a Magyarkúti Fogadóban találkozunk (immár hetedik éve járunk ide diákokkal, felnőttekkel rövid 1-3 napos intenzív nyelvi táborba. Ha valaki írni szeretne nekik, kereshetik Kusnyár Jánost (j.kusnyar@freemail.hu), gyönyörű hely, nagyon olcsó és garantált a siker!

Na szóval: végig a CMPCk-kel dolgoztak a diákok, és semmilyen fennakadást nem tapasztaltunk. Még azt is el kell itt mondanom, hogy a CMPC-k híres teherbírására is szükség volt - a felnőttek is tudnak kegyetlenek lenni ezekhez a 'semmi kis gépekhez'. Szóval a CMPC-k két napon keresztül egyfolytában üzemben voltak, és jól szolgáltak. Számomra bebizonyosodott, hogy a felnőttoktatásban is lehet ezeket a gépeket használni, sőt kihasználni.

2. Nem lehet nagyobb játékokat, programokat feltenni a CMPC-kre, mert nem bírják el. Lelassulnak, lefagynak.

Nos, ez sem lett igaz. Tudni kell, hogy a gépek, amelyeket kivittünk, már túl vannak egy-két kiránduláson, valamint néhány erdei iskolán, továbbá (nem saját gép lévén), senki nem sajnál semmit feltölteni rájuk ... mégis: megpróbáltuk tovább terhelni őket egy viszonylag nagy játékkal, hátha mennek. És mentek. Méghozzá kedvesen, szó nélkül, és első szóra.

Összegezve: a CMPC-k (ahogy mi láttuk) kiválóan alkalmazhatóak felnőttoktatásban, valamint igenis lehet őket terhelni (nyilván nem a végtelenségig - és mondjuk nem Adobe Photoshop-ot használtunk, vagy töltöttünk fel, az is igaz) annyira, amennyire egy osztályteremben szükséges.

Végül hadd osszam meg azokat az alkalmazásokat, amelyekkel a táborban űztük a hallgatókat:

a) Food Force (részletesen IDE KATTINTVA érdemes tovább tájékozódni)

b) Reported Speech wheel of fortune (róla ITT ÍRTUNK)

c) Virtual walk in London (és a hozzá tartozó cikk pedig ITT TALÁLHATÓ)