Rímgyártó - írjunk angol verset 15 perc alatt

Internet a tanórán - 2009. július 9.

Írta: Prievara Tibor

A vers, az irodalom, a művészet szerepét és lényegét sokan próbálták egy-egy definícióban (vagy akár egy szép versben, vagy műalkotásban) megragadni Platóntól T.S. Eliot-ig. Nem is próbálnék meg beállni a sorba, részben azért, mert nincs jobb ötletem, részben pedig azért, mert sokan azzal keresik a kenyerüket, hogy ilyen definíciókat gyártanak. És ahogy Piszkos Fred is megmondta: “Gyilkolás közben nem zavarok senkit, mert olyankor én is elvárom, hogy békén hagyjanak.

Ezután a rövid kitérő után essék szó a mai weboldalunkról is, ami nem más mint a Rhymezone (IDE KATTINTVA LEHET MEGLÁTOGATNI).

Aki mégis először interaktív e-learning anyagot szeretne lapozgatni, annak IDE ÉRDEMES KATTINTANIA.

 

Az ötlet banálisan egyszerű: adjunk meg szavakat a diákoknak, üldözzük őket a Rhymezone oldalra, majd kerestessünk velük rímeket, és írjanak verseket. Ennyi! Viszont nagyon sok a haszna, hiszen a versírás viszonylag könnyűvé válik, a rímek szinte kínálják a sorokat. Mellesleg kiejtést is lehet tanítani, hiszen kiderülhet, hogy a ‘hot’ és a ‘yacht’ szavak angolul rímelnek - azaz segítség nélkül is tudják majd a diákjaink, hogy a ‘yacht’ szót hogyan kell kiejteni.

Egy szó, mint száz: sok-sok előny, rengeteg érdekesség, egyszerű óravázlat, minimális készülés, és érdekes, kreatív óra (Megj.: valószínűleg nem itt fognak megszületni a 21. század korszakalkotó művei, de hát ki tudja … nekem volt olyan csoportom, aki egy ilyen versírás-órán fellelkesedve 100 oldalnyi verset, és egyéb rímelő sorokat produkált. Ami azért nem rossz, lássuk be!